Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Miodownik 安i徠eczny

Ulubione ciasto mojego M篹a i ca貫j mojej rodzinki, bardzo popularne za nasz wschodni granic tj. na Ukrainie i z tamtych stron pochodzi ten przepis. Rozp造waj帷y si w ustach miodowo-karmelowy smak ciasta, z kt鏎ym kontrastuje kremowa 鄉ietana. Przyznam, 瞠 nie jest to prosty i szybki do wykonania wypiek i trzeba po鈍i璚i mu troch czasu, ale naprawd wart zachodu. Niejednokrotnie przekona豉m si o tym, 瞠 zas逝guje na miano 鈍i徠ecznego, dlatego postanowi豉m umie軼i ten przepis w豉郾ie teraz wraz z 篡czeniami zdrowych, radosnych i rodzinnych安i徠 Bo瞠go Narodzenia dla wszystkich, kt鏎zy tu zagl康aj.

Sk豉dniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g mas豉
  • 4 造磬i miodu
  • 2.5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki sody

Sk豉dniki na krem:

  • 800 ml kwa郾ej鄉ietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego

Wykonanie:

Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem na puszyst mas doda mi鏚, mas這 i dalej ubijar霩g na parze przez ok. 25 minut. Pod koniec ubijania doda sod i miesza jeszcze przez 5 minut. Do ostudzonej masy dosypa m彗 i wyrobi elastyczne, mi瘯kie ciasto (je瞠li bardzo si klei mo積a dosypa troszk wi璚ejm彗i), podzieli je na 6 cz窷ci iwa趾owa cieniutkie okr庵貫 placki, podsypuj帷 m彗. Ja ciasto przek豉dam na wyjmowanysp鏚 od tortownicy o 鈔ednicy 28 cm, zwisaj帷e boki obcinam i tym sposobem mam wszystkie jednakowej wielko軼i kr捫ki.

Piec w 1800C przez 5-7 minut do zrumienienia ciasta. Jeszcze ciep貫 przek豉da na kratk i zostawi do przestudzenia. 妃ietan ubi z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, kt鏎ym prze這篡 ostudzone kr捫ki.

Smacznego :)

poniedzia貫k, 14 grudnia 2009, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
elisabeth77
2010/06/01 19:40:56
uwielbiam miodownik, sama musze sie skusic i zrobic sama.
-
2010/06/01 19:58:34
Ten Elisabeth, jest niewyobra瘸lnie dobry,gor帷o polecam
-
elisabeth77
2010/07/14 07:38:51
Na pewno wypr鏏uje.Moja Mama cz瘰to piek豉 podobny na 鈍ieta, pod nazw Ciasto Babuni i by bardzo wysoki.
-
joanna-kuchareczka
2010/12/09 20:50:55
Bardzo apetyczny. Musz kiedy spr鏏owa ;)
A tak apropos bardzo 豉dny blog. Podoba mi si tu u Ciebie :)
-
Go嗆: Margoletta, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/12/22 12:45:01
Wypr鏏owa豉m ten przepis, placek bardzo dobry, zw豉szcza po kilku dniach. Na 安i皻a r闚nie b璠zie na naszym stole. Obawia豉m si, 瞠 鄉ietana pu軼i wod, wi璚 dodatkowo doda豉m 鄉ietan-fix.
-
Go嗆: HelloKitty, *.trynek.osi.pl
2011/12/26 20:27:45
Witam!
Powoli mija 鈍i徠eczny czas 豉sowania,pyszno軼i znikaj i tylko na podniebieniu jeszcze d逝go b璠ziemy czuli ich smak.BARDZO DZI艼UJ za wspania造 przepis na miodownik przek豉dany masa 鄉ietanow to on w豉郾ie w rankingu na najlepsze ciasto bo穎narodzeniowe zdoby w mojej rodzinie pierwsze miejsce.
Na Nowy Rok upiek tort praga ale z jasnym biszkoptem.
Pozdrawiam wszystkich smakoszy i 篡cz udanych wypiek闚.
-
2012/12/30 17:43:56
Witam:)

Mam pytanie co do 鄉ietany...nie trzeba jej czym usztywni,瞠by wod nie podesz豉? a jak d逝go j ubija,bo pewnie nie ubije si jej tak jak 鄉ietanki 30%
-
Go嗆: Asia, *.cpe.net.cable.rogers.com
2013/12/22 16:58:47
Mieszkam w Kanadzie i prawda jest,ze w kazdym ukrainskim sklepie mozna to ciasto kupic...jest pyszne!Zastanawiam sie tylko nad ta masa jak ja dokladnie przyrzadzic???
-
Go嗆: AlutkA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/01 21:12:01
Witam, zrobi豉m miodownik z tego przepisu na 安i皻a Bo瞠go Narodzenia. Wyszed przepyszny a teraz w豉郾ie robi na 安i皻a Wielkanocne. Moja Rodzina uwa瘸 ten Miodownik za ciasto Roku :)
-
Go嗆: Madllen, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/06/03 09:36:49
Chcia豉m bardzo podzi瘯owa za przepis, sama robi豉m ju to ciasto wiele razy z okazji 鈍i徠, imienin czy zwyk造ch spotka- jest pyszne i zawsze wychodzi, a musz przyzna 瞠 jestem raczej pocz徠kuj帷ym cukiernikiem :) Dzi瘯uj




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...