Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Wi郾iowo-makowy keks

Wi郾ie i mak to po陰czenie, kt鏎e bardzo pasuje do tego wypieku. Kwaskowe wi郾ie dodaj charakteru temu niezbyt wyrafinowanemu ciastu. Bardzo polecam, wykonanie to zaledwie kilka minut a efekt... .

Sk豉dniki:

  • 3 jajka (oddzieli 鄴速ka)
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g m彗i pszennej
  • 200 g mas豉 (mo瞠 by te margaryna)
  • 4 造磬i suchego maku
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 150 g wi郾i mro穎nych (ja u篡豉m z konfitur)

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst mas, doda mi瘯kie mas這 (najlepiej jak wszystkie sk豉dniki maj tak sam temperatur tj. mas這 i jajka, zapobiega to warzeniu si ciasta). Do utartej masy doda przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymiesza z ubit pian z bia貫k. Do 1/3 cz窷ci ciasta doda mak i wymiesza.

Keks闚k wysmarowa t逝szczem, wy這篡 bia貫 ciasto robi帷 przez 鈔odek zag喚bienie, w kt鏎e nak豉da makowe ciasto.

Na wierzchu u這篡 wi郾ie, piec 40 min w 1800C.

czwartek, 10 grudnia 2009, urszula_d73
Tagi: wi郾ie mak

Polecane wpisy

Komentarze
2009/12/10 14:38:50
Ciasta z owocami od dawna zjedna造 sobie moje uznanie.
A wi璚 keks z wi郾iami na pewno upiek.
Powodzenia temu apetycznemu blogowi zycz:)
-
2010/12/05 21:21:42
Taki keksik zjadla bym bardzo chetnie nawet o tej porze:)
Pozdrawiam!
-
lutka40
2014/01/13 21:13:27
Zrobiony - jest przepyszny




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...