Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Razowiec orkiszowy na miodzie

Nie jest to m鎩 pierwszy chleb, jaki upiek豉m, mia豉m r騜ne etapy pieczenia zaczyna豉m od prostych wypiek闚z dodatkiem dro盥篡, ale zawsze czu豉m niedosyt, bo jak chleb to taki prawdziwy na zakwasie i uparcie d捫y豉m do celu, aby kiedy taki w豉郾ie upiec. Tak, wi璚 zacz窸am hodowa w豉sny zakwas na m帷e 篡tniej, kt鏎y ju na sta貫 mieszkaw mojej lod闚ce i od kilku miesi璚y my郵, 瞠 z powodzeniem eksperymentuj z pieczeniem w豉snego, prawdziwego chleba.Bo nie ma silniejszych wspomnie zwi您anych z zapachem jak dom pachn帷y 鈍ie篡mchlebem. Polecam Wam bardzo serdecznie, przepis Liski z Pracowni Wypiek闚zmodyfikowany, u篡豉m m彗i innego typu.

廝鏚這:Pracownia Wypiek闚

Sk豉dniki:

  • 50 g zakwasu 篡tniego
  • 75 g m彗i orkiszowej typ 750 graham
  • 100 g wody

Odstawi na 16 godzin

Nast瘼nie doda

  • 275 g wody
  • 30 g miodu
  • 250 g m彗i orkiszowej typ 750 graham
  • 350 g maki pszennej chlebowej typ 850
  • 1 造瞠czka dro盥篡 suchych instant
  • 10 g soli morskiej

Wykonanie:

Sk豉dniki zaczynu wymiesza ze sk豉dnikami na ciasto. Zagniatamy do czasu, a ciasto b璠zie g豉dkie. Misk przykrywamy przezroczyst foli i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoi swoj obj皻o嗆 - od tego uzale積iamy czas fermentacji. Zdarza si, 瞠 trwa ona kr鏂ej, innym razem - d逝瞠j, do 3 godzin.

Keks闚k o d逝go軼i 25 cm smarujemy olejem i wysypujemy otr瑿ami (篡tnimi lub orkiszowymi). Przek豉damy do niej wyro郾i皻e ciasto i ponownie przykrywamy foli lub 軼iereczk. Odstawiamy do wyro郾i璚ia na 1-1/2 godziny ciasto powinno wype軟i ca陰 form. Piekarnik nagrzewamy do 230蚓 wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do200蚓 i dopiekamy kolejne 30 minut.

sobota, 09 stycznia 2010, urszula_d73

Polecane wpisy





Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...