Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz ukrai雟ki

Jest to tradycyjna zupa, bardzo popularna na Ukrainie, kt鏎a r闚nie u nas ma grono swoich zwolennik闚. Znanych jest wiele przepis闚 jej wykonania, ale ten pochodzi ze 廝鏚豉, kt鏎ego nie mo積a kwestionowa tj. od mojej Te軼iowej:)

W oryginalnych starych przepisach, barszcz ten gotowa這 si w piecach chlebowych, opalanych drewnem a podawa這 si dopiero na drugi dzie rano, obowi您kowo z ma造mi bu貫czkami z czosnkiem.

Sk豉dniki:

  • 2 l wody
  • 300 g 瞠berek wieprzowych
  • 1wi瘯szy burak
  • 200 g poszatkowanej bia貫j kapusty
  • 60 g drobnej bia貫j fasolki( namoczonej dzie wcze郾iej)
  • 4 鈔ednie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kilka grzybk闚 suszonych(namoczonych wcze郾iej)
  • 4 造磬i przecieru pomidorowego
  • li嗆 laurowy
  • s鏊 i pieprz
  • 鄉ietana

Wykonanie:

W wi瘯szym garnku umie軼i 瞠berka, namoczon fasolk i grzyby, li嗆 laurowy, posoli i gotowa do mi瘯o軼i mi瘰a. Mi瘰o oddzieli od ko軼i, rozdrobnii dorzuci do wywaru, wraz z poszatkowan kapust. Ziemniaki pokroi w wi瘯sz kostk, obrany burak przekroi na p馧 i razem z ziemniakami do這篡 do wywaru. Cebul pokrojon w kosteczk zeszkli na 造盧e oleju, do kt鏎ej zetrze na du篡ch oczkach marchewk i ugotowany w wywarze burak, wszystko razem przesma篡 pod koniec dodaj帷 przecier pomidorowy, wszystko tododa do wywaru i gotowa jeszcze przez ok. 15 minut. W razie konieczno軼i dola odrobin przegotowanej wody, doprawi do smaku sol i pieprzem. Podawa z kleksem z kwa郾ej 鄉ietany, mo積a doda 鈍ie篡 koperek.

Smacznego;)

niedziela, 21 lutego 2010, urszula_d73
Tagi: burak fasolka

Polecane wpisy





Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...