Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenno-篡tni

Chleb, kt鏎y w smaku jest bardzo neutralny, ma mi璚iutki 鈔odek i niezbyt grubsk鏎k chrupi帷nawet na drugi dzie. Polecam bardzo serdecznie, przepis jest mojego autorstwa. Piek豉mgoz podw鎩nej ilo軼i sk豉dnik闚 i wyszed jeden bardzo du篡 bochen wag ponad dw鏂h kilogram闚.

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 135 g zakwasu 篡tniego
  • 170 g wody
  • 220 g m彗i pszennej typ 650

Ciasto chlebowe:

  • ca造 zaczyn
  • 175 g m彗i 篡tniej typ 720
  • 340 g m彗i pszennej typ 650
  • 185 g wody
  • 15 g soli
  • 25 g cukru
  • 3 g dro盥篡 suchych
  • 2 造磬i oliwy

Wykonanie:

Dzie wcze郾iej dokarmiony zakwas 篡tniwymiesza z m彗 pszenn i wod, pozostawi w ciep貫 miejsce 23蚓-25蚓 na 7 godzin. Po tym czasie 豉dnie podro郾i皻y zaczyn wyrobi z reszt sk豉dnik闚 ciasta chlebowego, ja wyrabia豉m mikserem przez 5 minut.

Gotowe ciasto prze這篡 do naoliwionej miski, przykry szczelnie foli i pozostawi do wyro郾i璚ia, na 1.5 - 2 godzin, w mi璠zyczasie 2 razy ponownie lekko wyrobi. Wyrobione ciasto jest elastyczne, dosy mi瘯kie i 豉dnie odchodzi od r彗.

Po up造wie 2 godzin prze這篡 do wysmarowanej foremki i ponownie da mu podrosn望, u mnie wyrasta這 kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrza do 210蚓, chleb spryska wod i posypa sezamem, wstawi do naparowanego piekarnika i piec w tej temperaturze przez 10 minut, nast瘼nie zmniejszy do 190蚓 i dopieka kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko si rumieni mo積a przykry foli aluminiow, studzi na kratce, Smacznego;)

poniedzia貫k, 15 lutego 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: ANNA, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/01/14 17:16:09
CHLEBEK JEST PYSZNY ,Wx吉IE SPAxSZOWAxM JESZCZE CIEPΧ -PALCE LIZA -POLECAM ,WSPANIAΧ PRZEPIS.
-
Go嗆: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/09 20:00:35
Bardzo smaczny ,polecam szczerze,piek豉m w du瞠j g瘰iarce te, podwoi豉m proporcje i wyszed ogromny jak do tej pory najlepszy wypiek:)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...