Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka czekoladowa

My郵, 瞠 uciesz wszystkich tych, kt鏎zy uwielbiaj czekolad, bo w tym przepisie jej nie brakuje. Krajanka jest bardzo, bardzoczekoladowa. Troszk pracoch這nna, alewarto podj望wyzwanie, chocia瘺yzokazji zbli瘸j帷ych siWalentynek, bo nie od dzi wiadomo,瞠 najkr鏒sz drog do serca ukochanej osoby jest... .

Sk豉dniki:

Ciasto kruche na sp鏚

  • 105 g m彗i krupczatki
  • 70 g mas豉
  • 35 g cukru pudru

M彗 posieka z dodatkiem mas豉 i cukru, zagnie嗆 ciasto, sch這dzi w lod闚ce przez ok. 20 minut, rozwa趾owa i upiec w 170-180蚓 przez 20-25 minut do zrumienienia. Studzi na kratce.

Ja piek豉m w formie o dolnych wymiarach 36 x 20 cm

Biszkopt czekoladowy lekki

  • 3 jajka (oddzielnie bia趾a)
  • 3 造磬i cukru pudru lub drobnego do wypiek闚
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1,5 造磬i dobrego, ciemnego kakao
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bia趾a ubi na sztywn pian z szczypt soli, nast瘼nie doda cukier i po jednym 鄴速ku. Do utartej masy wmiesza przesian m彗 z kakao i proszkiem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 170蚓, sprawdzi patyczkiem sucho嗆 ciasta przed wyj璚iem.

Biszkopt jasny lekki

  • 3 jajka (oddzielnie bia趾a)
  • 3 造磬i cukru pudru lub drobnego do wypiek闚
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykona w/g techniki jak biszkopt czekoladowy.

Ponadto na prze這瞠nie:

Mus jab趾owy

  • 4 jab趾a
  • 4 造磬i cukru
  • 2 造磬i wody

Jab趾a obra, pokroi na mniejsze kawa趾i i rozgotowa z dodatkiem wody i cukru, nast瘼nie przetrze przez sitko, lekko przestudzi.

Masa kajmakowa z makiem

  • 100 g mas豉
  • 4 造磬i gotowej masy kajmakowej
  • 4 造磬igotowej masy makowej z bakaliami

Mi瘯kie mas這 utrze z dodatkiem masy karmelowej, na ko鎍u doda mak i masa gotowa.

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mas豉

Czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, doda mas這 iroztopi w k徙ieli wodnej.

Ko鎍owe wyko鎍zenie:

Kruchy sp鏚 + 3/4 musu jab趾owego + biszkopt czekoladowy + masa kajmakowa z makiem + biszkopt jasny + 1/4 musu jab趾owego + polewa

Smacznego:)

poniedzia貫k, 01 lutego 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/02/05 16:55:56
安ietne zdj璚ie (to z ksi捫ka :) pozdrawiam:)
-
edysia79
2010/03/17 09:42:03
Tak, to zdj璚ie z ksi捫k 鈍ietne :)
A przepis dodaj do zak豉dek w celu wypr鏏owania ;)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...