Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

P這w uzbecki

Najlepsze dania, to dania nieskomplikowane w swoim wykonaniu, z niewyszukanych sk豉dnik闚, proste a jednak smaczne. Taki jest w豉郾ie uzbecki p這w, narodowa potrawa Uzbek闚, Turkmen闚, Afga鎍zyk闚, Pers闚 i Azerbejd瘸n oraz Krymskich Tatar闚. Istniej dwa podstawowe typy p這wu - uzbecki (ry gotowany razem z mi瘰em) i azerbejd瘸雟ki (ry jest gotowany oddzielnie). Dzisiaj chcia豉bym przedstawi moj wersj uzbeckiego p這wu, pisz moj, poniewa przepis闚 na to danie jest tyle ile gospody ze wschodu, a raczej gospodarzy, bo dobry p這w to dzie這 przede wszystkim m篹czyzn. Tak by這 w tym przypadku, gotowa m鎩 M捫, a tylko oprawa graficzna jest moja, zapraszam.

Sk豉dniki na 6 porcji:

  • 300 g ry簑 d逝goziarnistegoparboiled
  • 330 g mi瘰a wieprzowego najlepiej kark闚ki (w oryginale powinna to by baranina)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 4 z帳ki czosnku
  • 2 li軼ie laurowe
  • s鏊 i pieprz do smaku
  • 50 g mas豉
  • 1,5 litra wody
  • olej do podsma瞠nia mi瘰a i warzyw

Wykonanie:

Potraw przygotowujemy wwi瘯szejpatelni o grubym dnie lub kocio趾u. Mi瘰o pokroi w kostk, podsma篡 na oleju razem zpokrojon w kostk cebul i marchewk, dola 1,5 l wody,doprawiidusi do mi瘯ko軼i mi瘰a na ma造m ogniu ok. 15 minut. Ry dok豉dnie wyp逝ka w zimnej wodzie i r闚nomiernie roz這篡 造磬 na patelni, nie miesza. Doda czosnek, ca貫 z帳ki, mas這oraz pokruszone li軼ie laurowe. Dusi do mi瘯ko軼i, a ry wch這nie ca陰 wod.

Smacznego:)

wtorek, 16 lutego 2010, urszula_d73
Tagi: ry mi瘰o

Polecane wpisy





Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...