Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Babka dro盥穎wa

Babka dro盥穎wa z rodzynkami, to kolejna klasyczna propozycja na wielkanocny st馧, jest bardzo puszysta, delikatna, nie za s這dkai pachnie dro盥瘸mi. Spory dodatek mas豉 sprawia, 瞠 jest wilgotna i 鈍ie瘸 nawet na drugi dzie. Receptura na jej wykonanie to podwojone sk豉dniki z poprzedniego wpisu na babeczki wielkanocne. Polecam;)

Sk豉dniki:

  • 170 ml ciep貫go mleka
  • 4jajka
  • 2鄴速ko
  • 580g m彗i pszennej
  • 6造瞠k cukru
  • 3造瞠czki dro盥篡 suchych instant
  • 16造瞠k stopionego mas豉
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 3/4szklanki namoczonych rodzynek

Ponadto :

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do podgrzanego mleka doda cukier, dro盥瞠, s鏊 oraz jajka, wsypa przesian m彗 i wyrobi ciasto, pod koniec wyrabiania doda rozpuszczone, lekko przestudzone mas這 i jeszcze przez chwil miesza, do momentu a ca貫 mas這 zostanie wch這ni皻e przez ciasto. Doda namoczone rodzynki, nakry i odstawi ciasto na 2 godzinydo wyrastania, podczas kt鏎ego co 30 minut ponownie lekko gowyrobi.

Wyrobione za czwartym razem ciasto roz這篡 do formy babkowej, w kt鏎ej pozostawi aby podwoi這 obj皻o嗆. Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi ciastoi piec30-35 minut, przestudzi i posypa przesianym cukrem pudrem.

Smacznego;)

毒鏚這 : Leites Culinaria

czwartek, 18 marca 2010, urszula_d73

Polecane wpisy





Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...