Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

饞tni - jab趾a na ostro

饞tni lub inaczej chutneyz jab貫k to kolejny przepis kuchni indyjskiej, wspania造 ostro-s這dki,owocowy sosdo mi瘰a. W sk豉d, kt鏎ego wchodzopr鏂z jab貫k, rodzynek isuszonych moreli, tak瞠 papryczki chili, imbir,cebula i czosnek. Jest wy鄉ienity, bardzo rozgrzewaj帷y, aromatyczny po prostu niezast徙iony do pieczonej kaczki, indykalub innego drobiu, ale tak瞠 do kanapek z w璠lin.Z podanych sk豉dnik闚 wysz這 mi0,5 litra g瘰tego sosu, kt鏎y mo積a przechowywa w lod闚ce, ale mo瞠my tak瞠 zrobi z wi瘯szej ilo軼i sk豉dnik闚a po przygotowania roz這篡 do wyparzonych s這ik闚, pasteryzowa ok. 20 minut i u篡wa w razie potrzeby.

Sk豉dniki:

  • 320 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych kwa郾ych jab貫k
  • 80 g suszonych moreli
  • 80 g rodzynek
  • 100 g cebuli
  • 220 g br您owego cukru (lub 190 g zwyk貫go bia貫go)
  • 250 ml bia貫go octu jab趾owego
  • 2 ma貫 papryczki chili
  • 20 g 鈍ie瞠go imbiru
  • 15 g czosnku
  • s鏊 do smaku

Wykonanie:

Jab趾a, morele i cebulpokroi w kostk, papryczki chili po przekrojeniu wzd逝 oczy軼i z pestek i r闚nie pokroi na bardzo drobn kosteczk. Imbir po obraniu zetrze na tarce o ma造ch otworach, czosnek przepu軼i przez prask.

Rozdrobnione sk豉dniki 潻tni umie軼i w garnku z grubym dnem, doda rodzynki, cukier, ocet i zagotowa, nast瘼nie zmniejszy ogie i sma篡 20-30 minut, od czasu do czasu mieszaj帷, aby sos nie przywar do dna naczynia. Prze這篡 do szklanego s這ika i przechowywa w lod闚ce.

Smacznego;)

廝鏚這: Assorti Wkusow

pi徠ek, 05 marca 2010, urszula_d73

Polecane wpisy





Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...