Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny

Pszenny chleb z dodatkiem m彗i graham, na zakwasie 篡tnim, o ma造ch regularnych dziurkach. Bardzo smaczny, prawdziwy domowy chleb, kt鏎y pi瘯nie pachnie i dobrze smakuje. Mo積a posypa go dowolnymi ziarnami i tym samym mie za ka盥ym razem troch inny smak, ale ja pozostan przy sezamie.

Sk豉dniki:

Zaczyn:

(zostawiamy na 16-18 godzin)

  • 300 g aktywnego zakwasu
  • 400 g m彗i pszennej typ 500
  • 160 g ciep貫j wody

Ciasto w豉軼iwe:

  • 860 g zaczynu
  • 100 g m彗i pszennej typ 1850
  • 550 g m彗i pszennej typ 500
  • 240 g wody
  • 1 造磬a soli morskiej
  • 2 造磬i cukru
  • 1 造瞠czka dro盥篡 suchych
  • 3 造磬i oliwy z oliwek

Wykonanie:

Dzie wcze郾iej dokarmiony zakwas 篡tniwymiesza z m彗 pszenn i wod, pozostawi w ciep貫 miejsce 23蚓-25蚓 na 16-18 godzin. Po tym czasie 豉dnie podro郾i皻y zaczyn wyrobi z reszt sk豉dnik闚 ciasta chlebowego, ja wyrabia豉m mikserem przez7 minut.

Gotowe ciasto prze這篡 do naoliwionej miski, przykry szczelnie foli i pozostawi do wyro郾i璚ia, na2,5 godziny, w mi璠zyczasie 2 razy ponownie lekko wyrobi, prze這篡.Wyrobione ciasto jest elastyczne, dosy mi瘯kie i 豉dnie odchodzi od r彗.

Po up造wie 2,5 godzin prze這篡 do wysmarowanej foremki, do po這wy jej wysoko軼i i ponownie da mu podrosn望, u mnie wyrasta這 kolejne 2,5 godziny. Piekarnik nagrza do 210蚓, chleb spryska wod i posypa sezamem, wstawi do naparowanego piekarnika i piec w tej temperaturze przez 10 minut, nast瘼nie zmniejszy do 190蚓 i dopieka kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko si rumieni mo積a przykry foli aluminiow. Studzi na kratce.

Smacznego;)

pi徠ek, 26 marca 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: mlynki w kuchni, *.173.30.240.tesatnet.pl
2011/01/12 22:51:05
Chlebu! Ja nie wiem ale jeszcze nie moge si zebra w sobie i zrobi zakwas...zawsze wydaje mi sie ze zabierze mi to du穎 czasu. Ale chyba po sesji musz zakasa r瘯awy, pozdrawiam-bardzo 豉dny blog!:)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...