Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Krem czekoladowy z bezą

( 4 porcje )

Propozycja na szybki deser, czekoladowy krem pod pierzynką z bezy, aksamitny, rozpływający się w ustach, przygotowuję go na bazie gorzkiej czekolady i żółtek. Aby się do niego dostać, trzeba przebić się przez sporą chmurę z chrupiącej bezy, ale tak naprawdę to nie wiem, co lepsze czy ta beza czy czekolada pod spodem... ? Najlepiej spróbujcie i sami  oceńcie, czekam na opinie.

Składniki:

Krem czekoladowy:

  • 0,5 litra pełnotłustego mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego na 0,5 l mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukru
  • 2 żółtka

Beza:

  • 2 białka
  • 60 g cukru
  • kilka kropel soku z cytryny

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania kokilek

Wykonanie:

Ugotować budyń na mleku w/g instrukcji na opakowaniu dodając 30 g cukru, zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać połamaną czekoladę i 2 żółtka, przemieszać energicznie i przełożyć do wysmarowanych masłem kokilek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Ubite białka wyłożyć na krem czekoladowy, piekarnik nagrzać do 150°C, zapiekać w kąpieli wodnej przez 25-30 minut, do zarumienienia białek. Podawać wystudzone.

Smacznego:)

 

czwartek, 11 marca 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/11 18:33:18
CZekolada plus beza, pysznie...:), ładne zdjęcia.
-
2010/03/11 21:49:51
anytsujx, bardzo dziękuję i zapraszam częściej
-
edysia79
2010/03/17 09:22:34
Też nie wiedziałbym co jest lepsze :)
Przepis zapisuję do wypróbowania, bo wciąż szukam nowych przepisów z kokilkami ;)
-
Gość: Mal, *.t4.ds.pwr.wroc.pl
2010/04/22 21:52:55
Mmmm... zapowiada się przepysznie. Czekoladowe, ale nie za słodkie i bez dodatkowego masła. PS Bardzo interesujący blog, wiele inspirujących przepisów, będę tu często zaglądać!




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...