Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Tarte Tatin z jab趾ami

( forma Ø 30 cm)

Zakocha豉m si w niej od pierwszego wejrzenia, wystarczy spojrze na list sk豉dnik闚 potrzebnychdo jej wykonania, aby zrozumie dlaczego. Z這cisty karmel, du瘸aa ilo嗆 jab貫k icieniutkie, chrupi帷e, kruche ciasto - wspania豉 s這dycz pachn帷a cynamonem, c騜 wi璚ej potrzeba... Spotka豉m si z kilkoma wersjamina przygotowanie tego wypieku, pocz患szy od ciasta z dodatkiem migda堯w, czy francuskiego, ale zawsze niezmienna by豉 du瘸 ilo嗆 jab貫k zanurzonych w karmelu. M鎩 przepis zrodzi si z inspiracji zaczerpni皻ych z r騜nych廝鏚e oraz po lekturze wielu receptur. Zapraszam, dzisiaj Tarte Tatin.

Sk豉dniki:

Karmel

  • 300 g cukru
  • 100 ml wody

Ciasto

  • 185 g m彗i krupczatki
  • 125 g mas豉
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1,5 kg jab貫k, twardych i kwa郾ych
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra, oczy軼i z gniazd nasiennych i przekroi na 獞iartki. Bezpo鈔ednio w formie do zapiekania, najlepiej teflonowej zrobi jasnoz這ty karmel, na kt鏎y u這篡 jab趾a, posypa cynamonemiwstawi do nagrzanego do 160蚓piekarnika na 15 minut, wyj望 i przestudzi.

W tym czasie przygotowa kruche ciasto, posieka wszystkie sk豉dniki i zagnie嗆 w kul, kt鏎 sch這dzi w lod闚ce przez ok. 30 minut. Nast瘼nie rozwa趾owa, ponak逝wa i wy這篡 na przestudzone jab趾a, zaginaj帷 brzegi ciasta do 鈔odka. Wstawi ponownie do piekarnika, temperatur zwi瘯szy do 180蚓 i piec kolejne 15-20 minut, do zarumienienia si ciasta.

Upieczon, lekko przestudzontartodwr鏂i na talerz i bezpo鈔ednio podawa, najlepiej smakuje jeszcze ciep豉 z kulk lod闚 waniliowych.

Smacznego:)

pi徠ek, 12 marca 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/13 21:47:06
robisz niesamowite zdj璚ia, jestem naprawd pod ogromnym wra瞠niem :))
Tarta Tatin jest ju na mojej li軼ie od x czasu... musz j koniecznie zrobi, zw豉szcza 瞠 mam metalow patelni w kt鏎ej mo積a piec :)
-
efi
2010/03/15 21:24:57
Super, zw豉szcza, 瞠 ostatnio ch皻nie przyrz康zam ciasta z jab趾ami, a ju tarty i tartopodobne zw豉szcza :) Przepis zapisuj, ale jeszcze zapytam - czy w cie軼ie czuje si brak jajka? Nigdy nie robi豉m kruchego bez jajka... Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2010/03/15 22:22:33
Efi witam na moim blogu, jajka w cie軼ie to sk豉dnik wi捫帷y, tym samym ich brak daje nam bardziej kruche, rozsypuj帷e si ciasto po upieczeniu, pozdrawiam




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...