Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Biszkopt z wiśniową galaretką

Jednym z ciast, jakie gościło na moim świątecznym stole, był biszkopt z owocowym akcentem. Lekki, niesłodki z małą ilością kremu i mnóstwem wiśni zatopionych w chłodnej galaretce. Ciasto bardzo orzeźwiające w sam raz na wiosnę, polecam;)

( na formę 20x35 cm)

Składniki:

biszkopt jasny

  • 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciepłej wody

biszkopt kakaowy

  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki ciepłej wody

przełożenie

  • krem śmietankowy Delecta
  • 350 ml schłodzonego mleka
  • 450 g wiśni mrożonych lub z konfitury
  • 2 galaretki wiśniowe

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, zmiksować i całość bardzo delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Czekoladowy biszkopt wykonujemy tak samo, dodając kakao.

Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroić wzdłuż na dwie części. Czekoladowy biszkopt pieczemy kilka minut mniej.

Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody, do tężejącej galaretki dodać wiśnie i wymieszać. Krem śmietankowy na bazie mleka ubić w/g przepisu na opakowaniu.

kolejność warstw

biszkopt jasny + galaretka wiśniowa + biszkopt kakaowy + 3/4 krem śmietankowy + biszkopt jasny + 1/4 krem śmietankowy

Smacznego:)

wtorek, 06 kwietnia 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/04/07 11:58:47
Dlaczego mnie biszkopty wychodzą zakalcowate-robie niby zawsze dokładnie według przepisu-może mąki daję za dużo albo kolejnośc niewłaściwa :(
-
2010/04/07 21:42:40
Witam Angus, biszkopt to najłatwiejsze ciasto, ale wymaga bardzo delikatnego traktowania, po dodaniu (koniecznie przesianej mąki) trzeba go delikatnie wymieszać, ale łyżką a nie mikserem. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, jest niezawodny, pozdrawiam.
-
2010/04/08 20:55:23
Biszkopt wygląda bajecznie, warstwy ładnie się prezentują, uwielbiam wiśnie w cieście, więc mogę się tylko domyśleć, że w smaku ciasto jest pyszne :)
-
2013/07/21 21:06:05
WITAM. czy masa wisniowa nie odchodzi od biszkopta? bo tak sobie mysle jak galaretka moze trzymac sie na biszkopcie.. prosze o szybka odpowiedz:)
-
2013/07/22 16:26:30
czy masa wisniowa nie odrywa sie od biszkoptu?




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...