Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik tradycyjny

(forma 20x35 cm)

Jest to pierwszy sernik na tym blogu, zaczynamod tradycyjnego, poniewa nie ma lepszego sernika, tak przynajmniej twierdzi m鎩 M捫. Na cieniutkim, ucieranym cie軼ie, du穎 wilgotnego sera z ogromem rodzynek i sk鏎ki pomara鎍zowej. Dzi瘯i sporej ilo軼i t逝szczu i jajnie kruszy si podczas krojenia, jest to sernik, jaki wszyscy bardzo lubimy, polecam.

Sk豉dniki:

Ciasto

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru*
  • 50g mi瘯kiego mas豉
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka m彗i pszennej

Ser

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, dwukrotnie mielonego
  • 12 jajek (bia趾a oddzielnie)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 造磬i wrz帷ej wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g mas豉
  • 125 g dobrej margaryny do wypiek闚
  • 40 g proszku budyniowego waniliowego bez cukru(1 opakowanie na 1/2 l mleka)
  • 1 造磬a m彗i krupczatki
  • 200 g rodzynek (sparzonych wrz徠kiem)
  • 4 造磬i pokrojonej sk鏎ki pomara鎍zowej w cukrze
  • 1 du瘸 cytryna (sok i sk鏎ka)
  • aromat pomara鎍zowy

Ponadto

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g mas豉
  • 1 造磬a sk鏎ki pomara鎍zowej

Wykonanie:

2 ca貫 jajka utrze na puszyst mas z cukrem i mas貫m, doda przesian z proszkiem do pieczenia m彗 i wymiesza. Ciasto wy這篡 na wysmarowan i wy這穎n pergaminem form, rozsmarowa cienk warstw.

12 鄴速ek utrze z cukrem, cukrem waniliowym i 3 造磬ami wrz帷ej wody, doda mi瘯kie mas這 i margaryn. Do utartej masy stopniowo po jednej 造盧e dok豉da ser i dalej miksowa, nast瘼nie doda rodzynki, sk鏎k pomara鎍zow, cytrynow i sok z 1 cytryny.

Bia趾a ubi na sztywn pian, wmiesza delikatnie do sera, przesypuj帷 m彗 i proszkiem budyniowym, doda kilka kropli aromatu pomara鎍zowego. Utart mas serow wy這篡 na ciasto, wyr闚na powierzchni i piec w 170-180蚓 przez 45 minut, z termoobiegiem. Studzi w uchylonym piekarniku.

Na polew roztopi tabliczk czekolady z mas貫m, w k徙ieli wodnej, lekko przestudzi i wyla na wierzch sernika, ozdobi sk鏎k pomara鎍zow. Smacznego;)

* szklanka = 250 ml

czwartek, 22 kwietnia 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/04/24 21:44:42
Sernik wygl康a ob喚dnie, zjad豉bym teraz to zdj璚ie, wi璚 zapisz sobie przepis, pozdrawiam i mi貫go weekendu :)
-
Go嗆: , *.ists.pl
2015/01/09 10:45:16
Witam:)
Mam ochot wypr鏏owa przepis, mam pytanie: jak powinnam przygotowa mas serow stosuj帷 si do wykonania: pian z bia貫k wmiesza delikatnie do sera, przesypuj帷 m彗 i proszkiem budyniowym-czy najpierw dodaj cz窷 piany do masy serowej mieszam do po陰czenia, potem cz窷 m彗i z budyniem znowu mieszam do po陰czenia i ponownie cz窷 sera mieszam, budy itd. czy raczej dodaj cz窷 piany z bia貫k posypuj j cz窷ci m彗i z budyniem i dopiero mieszam i kolejna porcja ?
B璠 wdzi璚zna za podpowied:)
Pozdrawiam Joasia
-
2015/01/20 18:04:29
Bia趾a posypujemy budyniem i mieszamy delikatnie ca這嗆.
-
Go嗆: Patrycja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/06 14:48:05
Sernik przepyszny! Bardzo prosty w wykonaniu i smakuje rewelacyjnie dok豉dnie tak jak oczekiwa豉m.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...