Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Placek z rabarbarem

Rabarbar, chocia w nadmiarze niepolecany z powodu sporej zawarto軼i kwasu szczawiowego, too tej porze rokunie mo積a mu si oprze. Kwaskowy,orze德iaj帷y smak przyci庵a i kusi, bo na wiosn organizm domaga si dodatkowej porcji witaminy C. Moje ciasto mo積a zrobi tak瞠 z innymi owocami, tak wi璚 gdy sezon na rabarbar minie, b璠 to jab趾a albo 郵iwki, a p鏦i co korzystajmy.

Sk豉dniki:

  • 5 jajek (oddzielnie 鄴速ka i bia趾a)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 margaryna do pieczenia (250 g)
  • 300 g m彗i pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
  • 3 造磬i cukru kryszta逝

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem pudrem, do utartej masy doda stopniowo mi瘯k margaryn i dalej uciera. Bia趾a ubi na sztywn pian z odrobin soli, wmiesza do utartej masy 鄴速kowo-ma郵anej przesypuj帷 delikatnie, przesian m彗 z proszkiem do pieczenia.

Form wysmarowa mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia, prze這篡 ciasto, na wierzchu lekko dociskaj帷 pouk豉da rabarbar pokrojony na 2 cm kawa趾i, posypa cukrem kryszta貫m. Piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175蚓.Polecam gor帷o!

sobota, 08 maja 2010, urszula_d73
Tagi: jajka rabarbar

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/09 10:21:29
Ciasto wygl康a wspaniale , bardzo lubi z rabarbarem, ale czekam, a m鎩 w ogrodzie 郵icznie wyro郾ie :). Ju dawno mia豉m napisa, 瞠 masz bardzo fajn szat graficzn bloga, mi這 si j ogl康a i fajne zdj璚ia, pozdrawiam :)).
-
dorota20w
2010/05/10 15:04:55
Piekne zdj璚ia !
-
dagmara_65
2010/05/11 10:07:08
Pyszno軼i! Pozdrawiam :)
-
emilka_sen
2010/05/22 11:40:02
Ten placek bardzo dobrze kojarzy mi si z dzieci雟twem i na sam widok maluj mi si wspomnienia. Na pewno jest pyszny.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...