Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Razowiec z ziemniakami i kminem

Kolejny zakwasowiec, bo chleby na zakwasie lubimy najbardziej, szczeg鏊nie te razowe.Do tego doda豉m, tak瞠 ziemniaki, kt鏎e sprawi造, 瞠chleb by wilgotny i d逝瞠j鈍ie篡. Niewielki dodatek kminkuw chlebiema zbawienny wp造w na trawienie a pieczywo鈍ietnie pachnie, wi璚 do dzie豉...

Sk豉dniki:

Zaczyn

  • 160 g zakwasu 篡tniego
  • 230 g ciep貫j wody
  • 230 g m彗i 篡tniej typ 720

Ciasto chlebowe

  • ca造 zaczyn
  • 480 g m彗i pszennej graham typ 1850
  • 250 ml ciep貫j ma郵anki
  • 250 gugotowanycht逝czonych ziemniak闚
  • 1 造瞠czka kminku
  • 1,5 造瞠czki soli
  • 1 造磬a miodu
  • 1 造磬a cukru
  • 1 造瞠czka dro盥篡 instant

Wykonanie:

Dzie wcze郾iej dokarmiony zakwas 篡tniwymiesza z m彗篡tni i wod, pozostawi w ciep貫 miejsce na12 godzin. Po tym czasie 豉dnie podro郾i皻y zaczyn wyrobi z reszt sk豉dnik闚 ciasta chlebowego, ja wyrabia豉m mikserem przez 5 minut.

Gotowe ciasto prze這篡 do naoliwionej i wysypanej m彗keks闚ki, przykry軼iereczk i pozostawi do wyro郾i璚ia, na 3 godziny.

Piekarnik nagrza do 250蚓, chleb posypa m彗, wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w tej temperaturze przez 10 minut, nast瘼nie zmniejszy do 190蚓 i dopieka kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko si rumieni mo積a przykry foli aluminiow. Studzi na kratce, smacznego;).

czwartek, 24 czerwca 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/25 08:43:05
Chleb wyglada wspaniale, 郵icznie Ci wyr鏀 :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...