Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Gratin z malinami

Gratin [czyt.:grat獧 to rodzaj zapiekanki rodem z Francji, podawanej na ciep這 z przer騜nymi dodatkami, na s這dko zowocami, jak r闚niena s這no zwarzywami. Gratin podajemy w ceramicznym naczyniu do zapiekania bezpo鈔ednio po upieczeniu. Moja wersja z malinami jest przepyszna, lekka i pachnie latem, polecam wystarczy 10 minut...

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 2 jajka (oddzieli bia趾a)
  • 200 ml mleka
  • 1 造磬a m彗i pszennej
  • 4 造磬i cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • maliny
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Mleko podgrza, 鄴速ka utrze z 2 造磬ami cukru doda 1 造磬 m彗i i dok豉dnie rozetrze, do utartych 鄴速ek z m彗 dolewa cienkim strumieniem ciep貫 mleko, wstawi na ogie i ogrzewa do momentu zg瘰tnienia masy, doda esencj waniliow, wystudzi.

Bia趾a ubi na sztywn pian z pozosta造m cukrem, doda do przestudzonego kremu i delikatnie wymiesza, na這篡 do wysmarowanych mas貫mkokilek, na wierzchu pouk豉da maliny i zapiec pod grillem w 160蚓przez 5-7 minut, po upieczeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

pi徠ek, 09 lipca 2010, urszula_d73
Tagi: maliny jajka

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/11 19:30:09
Oj szkoda, 瞠 nie mam kokilek, zaraz bym robi豉, dzi dosta豉m pyszne maliny, a Tw鎩 deserek wygl康a wspaniale !:)
-
Go嗆: , *.adsl.inetia.pl
2011/12/29 11:28:01
W豉郾ie.zrobi豉m.pycha.polecam:)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...