Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy ser podpuszczkowy

Jest co, co poch這n窸o mnie bez reszty, wykorzystuj ka盥 woln chwil ,aby zg喚bia tajniki wyrobu ser闚 w domu. Nie ukrywam, 瞠 jest to zaj璚ie, kt鏎e przynosi wiele satysfakcji, szczeg鏊nie gdy wynik ko鎍owy jest zadowalaj帷y, bo by zrobi dobry ser trzeba sporej wiedzy serowarskiej i praktyki. Ja zabaw w serowara dopiero zaczynam i wszystko jest dla mnie nowe, terminy tj. podpuszczka, skrzep czy r騜ne czczepy bakterii, brzmi na razie do嗆 obco, ale wierz, 瞠 z czasem oswoj je w stopniu, kt鏎y pozwoli mi i mojej rodzinie cieszy si wspania造mi serami, a tym czasem chcia豉bym Wam przedstawi m鎩 pierwszy ser a′la koryci雟ki, kt鏎y odkry豉 mi Olga z blogu'Smak Imprezy' za, kt鏎 cytuj przepis.

Sk豉dniki:

  • 15 litr闚 wiejskiego mleka
  • 200 g jogurtu lub 鄉ietany bez konserwant闚 i barwnik闚
  • 1 g podpuszczki

(enzym - do kupienia w sklepach internetowych)

Solanka:

  • 300 g soli kamiennej niejodowanej
  • 1,5 litra wody

Wykonanie:

Mleko podgrza do temperatury 38-40蚓, doda rozpuszczon w 50 ml ch這dnejwody podpuszczk, 鄉ietan lub kefir i miesza dok豉dnie przez 1 minut. Garnek przykry pokrywk na oko這 30 minutdo momentu, a utworzy si skrzep i ca貫 mleko osi庵nie konsystencj galaretki. Po 30 minutachpoci望 skrzep harf do sera lub no瞠m w garnku na ma貫 kawa趾i, maksymalnie 11 cm i ca這嗆 odstawi na kolejne 30 minut, do czasu, a serwatka si oddzieli. Sito wy這篡 mu郵inem lub pieluch bawe軟ian (ja nie wyk豉da豉m)i przenie嗆 ma郵ank z serem (ma造m garnkiem z uszkiem) do sita. Ca造 proces przenoszenia b璠zie trwa kilka minut, bowiem ma郵anka musi odciec tak, aby skrzep m鏬 wype軟i sito.

Ser b璠zie t篹a w sicie i odcieka oko這 20 godzin. Po pierwszej godzinie wyj望 jeszcze mi瘯ki ser z sita delikatnie na r瘯, zdj望 pieluch i prze這篡 go do g鏎y nogami tak, aby odci郾i皻a faktura sita by豉 na g鏎ze. Ser koryci雟ki trzeba odwraca co 2 godziny, aby uzyska charakterystyczny kszta速 oraz, aby odpowiednio odciek, oraz osi庵n掖zwart konsystencj.

Po up造wie 20-24 godzin z soli i wody przygotowa solank, w這篡 do niej ser i obraca co godzin.W tym czasie w serze za spraw bakterii kefirowych powstan dziurki.Po 4-5 godzinach wyj望 ser, osuszy na kratce.

O serze tym opowiada, tak瞠 Karol Okrasa, warto obejrze film,zapraszam.

Smacznego;)

Drukuj przepis

鈔oda, 20 pa寮ziernika 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/20 19:43:51
zazdroszcze Ci tego sera..wyglada rewelacyjnie:)
-
2010/10/20 22:15:12
Wygl康a bardzo apetycznie, 鈍ietne fotki, ten chlebek w tle to te Twoje dzie這?
-
2010/10/20 23:04:53
Tak, chleba prawie nie kupuj, piek cz瘰to, ale nie wszystkie umieszczam na blogu, bo by造by co drugi wpis, dziekuj za mi貫 komentarze;)
-
2010/10/21 08:04:17
no to Kobieto zaszala豉 :) taki serek z domowym chlebem to jest co...
-
zjedz_mnie
2010/10/21 11:45:08
Wyglada bardzo okazale, skojarzy mi si od razu z serem krotoszy雟kim ;]
-
2010/10/21 19:28:02
Ser i chleb wygl康a wspaniale, a chce si wypr鏏owa smak !:)
-
s1korupka
2010/11/14 21:37:09
Te robi ser wg tego przepisu. Jest przepyszny. 畝逝j tylko, 瞠 nie mam odpowiednich warunk闚 do przechowywania ser闚 - dojrzewalni. W domu za ciep這, na balkonie za zimno:). Inaczej serowarstwo te by mnie poch這n窸o.
-
Go嗆: , *.novacomp.pl
2011/06/02 21:11:56
czy ten ser po tych 24 godzinach wkladamy do lod闚ki?
-
2011/06/03 12:00:11
Tak, po tym jak ser wyk徙iemy w solance, najlepiej przechowywa go w lod闚ce, pozdrawiam;)
-
Go嗆: ania vespertinee, *.dynamic.chello.pl
2012/02/21 21:55:34
Urszula, podziwiam Twoje serowe wyroby! Ser wygl康a niesamowicie!
-
Go嗆: Wacek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/28 00:33:08
Gdzie mo積a kupi form na taki ser ?
-
2012/04/28 09:22:30
Wacek
Forma to zwyk造 plastikowy durszlak, np. taki: t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTPrr1C3jEROh9N0GV3ajQDjui3wHTwcEaBg8tVTQSvdJH1JmlllRhUlNJH
-
Go嗆: kto mi kradnie jedzenie, *.uoks.uj.edu.pl
2012/07/05 22:02:37
da瞠 gryza z tego seru
-
Go嗆: Runa, *.dolsat.pl
2012/07/17 17:06:20
Witam, ser wygl康a super :) Podzielisz si informacj sk康 czerpiesz wiadomo軼i na temat ser闚? Te mnie wzi窸o na domowe wyroby wszelakie :)
-
Go嗆: zibi2, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/09 11:30:30
Od kilku lat bawi貫m si w podobne sery, jednak zdarza這 si, 瞠 ca豉 "produkcja" by豉 do wyrzucenia. Stwierdzi貫m, 瞠 szkoda czasu i surowca i zapisa貫m si na kurs organizowany przez AGROVIS z Lidzbarka Warmi雟kiego. Tam dowiedzia貫m si jak wiele b喚d闚 pope軟ia貫m. Niestety teraz mleko nawet od przys這wiowego "ch這pa" mimo, i ma du穎 mniejsz zawarto嗆 bakterii ni przed laty to proporcje "dobrych" bakterii do "z造ch" zosta zupe軟ie odwr鏂ony i bez odpowiedniego zaszczepienia mleka surowego mo瞠my nie uzyska dobrych ser闚.
W Twoim przepisie podajesz, 瞠 mieszasz mleko z podpuszczk i jogurtem. Moim skromnym zdaniem nale瘸這by najpierw mleko podgrza, nast瘼nie zaszczepi (zakwas, zsiad貫 mleko, kwa郾a 鄉ietana a najlepiej gotowe kultury bakterii ale nie jogurt czy tym bardziej kefir), odczeka 1-2 godz i dopiero doda podpuszczk. W swie篡m serze (1-2 dniowym) je瞠li pojawiaj si dziurkowania lub ser zwi瘯szy swoj obj皻o嗆 (wzd璚ie) to jest to wynik dzia豉lno軼i bakterii gnilnych.

Z serowarskim pozdrowieniem
Zbyszek
-
Go嗆: jacek, *.ip.netia.com.pl
2013/01/04 22:26:45
witajcie

Mam pytanie: czy mleko do produkcji sera powinno si pasteryzowa, czy nie jest to konieczne ?
-
2013/01/07 09:15:36
Mleko powinno by 鈍ie瞠, niepasteryzowane.
-
Go嗆: ja, *.free.aero2.net.pl
2013/01/20 21:55:19
A ile tego sera wychodzi z 15litr闚 mleka ?
-
Go嗆: Agnes, 80.48.213.*
2013/09/03 15:01:25
Witam,
POMOCY!!!a co je郵i po 30 min.nie zmieni豉 si konsystencja?na 2X1,75 da豉m 5 kropli podpuszczki :(:(:(




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...