Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Makowy sernik

Ciekawe po陰czenie sernika z makiem, a w豉軼iwie z mas makow, s這dk od miodu, bogat w sk鏎k pomara鎍zow i rodzynki. Po陰czenie, kt鏎e 鈍ietnie si komponuje i wzajemnie uzupe軟ia, bo ser kocha mak i na odwr鏒. Sernik, kt鏎y mo瞠 zago軼i na tegorocznym bo穎narodzeniowym stole ( tak, tak 安i皻a coraz bli瞠j), bo smakuje wybornie, gor帷o Wam polecam - spr鏏ujcie;)

Sk豉dniki na blach o wymiarach 30cm x 25cm:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, przynajmniej dwukrotnie zmielonego
  • 8 jajek
  • 100g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4-5 造瞠k gotowej masy makowej z bakaliami i naturalnym miodem
  • rodzynki

Ponadto:

  • masa kajmakowa

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem, cukrem waniliowym, doda mi瘯kie mas這 i uciera na puszyst mas.Do utartej masy stopniowo po jednej 造盧e dok豉da ser i dalej uciera, nast瘼nie doda rodzynki i mas makow.

Bia趾a ubi na sztywn pian, wmiesza delikatnie do sera, przesypuj帷 proszkiem budyniowym, doda kilka kropli aromatu waniliowego. Utart mas serow wy這篡 na wysmarowan i wy這穎n papierem do wypiek闚 blaszk, wyr闚na powierzchni i piec w160蚓-170蚓 przez 50 minut. Studzi w uchylonym piekarniku, wierzch posmarowa mas kajmakow.

Smacznego;)

Drukuj przepis

poniedzia貫k, 18 pa寮ziernika 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/18 18:42:34
bardzo ciekawe po陰czenie! przewa積ie spotyka si ser i mak w oddzielnych warstwach a tu prosz... bardzo jestem ciekawa jak smakuje :)
-
2010/10/18 18:42:44
wyglada oblednie:)
-
2010/10/19 13:30:33
Ten sernik mnie zachwyci do tego stopnia, 瞠 dam mu pierwsze雟two w kolejce do wypiek闚. Napisz prosz jaki wymiar blaszki u篡豉 ???. Sernik wygl康a bajecznie ... 鈍ietne po陰czenie w duecie ser i mak !
-
2010/10/19 16:36:08
U篡豉m tradycyjnej, prostok徠nej blaszki o wymiarach 25cm x 30cm, pozdrawiam i dzi瘯uje za przemi貫 komentarze ;)
-
2010/10/19 17:24:32
Brak s堯w by wyrazic sw鎩 zachwyt nad tym dzie貫m...
-
2010/10/23 16:56:39
Upiek豉m dzi ten sernik do kawki, wyszed przepyszny, ale nie b璠 robi fotek, bo m鎩 troszk mi siad i mak lekko zafarbowa mi ser, 瞠 nie jest tak bielutki jak u Ciebie. Mak robi豉m sama, mo瞠 dla tego, by 鈍ie穎 mielony ... nie wiem. Ale serniczek w smaku palce liza ... pycha !
Pozdrawiam i mi貫go weekendu 篡cz :)
-
2010/10/23 22:58:17
Ciesz si ,瞠 serniczek smakowa, masa makowa z puszki jest zdecydowanie g窷ciejsza ni 鈍ie穎 zmielony mak, ale my郵 ,瞠 smak by ten sam, pozdrawiam;)
-
2010/11/11 14:42:46
Oj, ale fajny przepis. Musz koniecznie wypr鏏owa!
-
flusso
2010/11/22 19:04:37
Jakie cudo!!! Do wypr鏏owania koniecznie!
-
Go嗆: , *.internetdsl.tpnet.pl
2011/04/20 11:19:45
nie moge znale潭 masy makowej z miodem, mam tylko z bakaliami czy mog doda ze 2 ly磬i miodu do masy ?
-
2011/04/20 12:46:36
Jak najbardziej, my郵, 瞠 2 造磬i miodu naturalnego b璠 w sam raz, pozdrawiam;)
-
Go嗆: , *.internetdsl.tpnet.pl
2011/04/21 11:28:20
a mam jeszcze jedno pytanie, poniewa mam blaszk 25 x 38, czy sernik nie wyjdzie bardzo niski ? moze zrobic z porcji x 2 ? poniewaz to moj pierwszy serniczek, to mocno dopytuj, a mam go軼i w 鈍i皻a i chcia豉bym zeby wyszed pyszny :)
-
2011/04/21 17:52:09
My郵, 瞠 z p馧torej porcji b璠zie najlepiej, ale musisz pami皻a aby d逝瞠j piec, pozdrawiam;)
-
Go嗆: Dolcevita, *.dip0.t-ipconnect.de
2015/10/25 00:52:56
Pyszny ten serniczek,szkoda, ze nie mam twarogu...Piekne zdjecia :-) Edyta




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...