Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z makiem i jab趾ami

Stwierdzi豉m, 瞠 musz nadrobi sernikowe zaleg這軼i, dlatego kolejny sernik na moim blogu. Ten, to po陰czenie tradycyjnego, dosy ci篹kiego sernika zmakowo -biszkoptowym wierzchem, kt鏎y jest delikatny ipuszysty.Owocowej nuty dodaj jab趾a w formie przetartego i odparowanego musu, ca這嗆 posypana wi鏎kami kokosowymi nawzajem si dope軟ia i 鈍ietnie smakuje. Przepis ten, jak wiele innych na moim blogu jest autorski, gdy jest inaczej to zaznaczam, ten szczeg鏊nie polecam!

Sk豉dniki na form o wymiarach 25cm x 30cm:

Ser

  • 1 kg p馧t逝stego, zmielonegotwarogu
  • 7 jajek (oddzielnie bia趾a)
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • sk鏎ka pomara鎍zowa, rodzynki
  • szczypta soli

Mak

  • 4 jajka (oddzielnie bia趾a)
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g gotowej masy makowej
  • 4 p豉skie造磬i m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migda這wego
  • sk鏎ka pomara鎍zowa

Dodatkowo

  • 500 ml musu jab趾owego lub gotowego d瞠mu
  • wi鏎ki kokosowe

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym,doda mi瘯kie mas這 i uciera na puszyst mas.Do utartej masy stopniowo po jednej 造盧e dok豉da ser, sk鏎k pomara鎍zow, rodzynki, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Bia趾a ubi na pian ze szczypt soli, wmiesza delikatnie do sera, doda m彗 ziemniaczan i kilka kropli aromatu waniliowego. Utart mas serowprze這篡 na wy這穎n papierem do pieczenia formi podpiec w160蚓-170蚓 przez30 minut. W tym czasie przygotowa makowy biszkopt, 鄴速ka utrze z cukrem na puszysty krem, bia趾a ubi na sztywn pian, ca這嗆 delikatnie wymiesza 造磬, dodaj帷 mas makow i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, doda sk鏎k pomara鎍zow i olejek migda這wy.

Makowy biszkopt wyla na podpieczony ser, wyr闚na i wstawi ponownie do piekarnika na 20 - 25 minut, po upieczeniu ciasto pozostawi w uchylonympiekarniku na kilka minut, przed wyj璚iem z formy ca趾owicie wystudzi. Wierzch sernika posmarowa musem jab趾owym i posypa wi鏎kami kokosowymi.Obrane i pokrojone jab趾a upra篡, doda cukier do smaku, odparowa do uzyskania odpowiedniej konsystencji i przetrze przez sitko, mo積a wykorzysta gotowy d瞠m jab趾owy, najlepiej domowej roboty.

Smacznego;)

Drukuj przepis

鈔oda, 27 pa寮ziernika 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/27 12:09:52
Dobrze piszesz kolejny wspania造 sernik ! u Ciebie Ulu, wygl康a wybornie, a chce si spr鏏owa !:) Czy mog kawa貫czek ;), pozdrawiam serdecznie i mi貫go dnia :).
-
2010/10/27 12:17:31
Justynko cz瘰tuj si, pozdrawiam;)
-
2010/10/27 17:50:34
bardzo apatycznie wygl康a! tak puszy軼ie... zdj璚ie tak apetyczne 瞠 nie mog si napatrze:)
-
karmel-itka
2010/10/27 20:18:09
az mi這 popatrze...
wspania造, ob喚dny sernik.
och, mam ochot si pocz瘰towac kawa貫czkiem ;p
-
2010/10/27 21:13:45
swiatecznie u Ciebie zapachnialo:)
-
2010/10/27 21:49:20
Bardzo dzi瘯uj za wszystkie komentarze.
-
ugotujmy
2010/10/28 16:38:14
sernikowe zaleg這軼i.. pi瘯ne.
-
2010/10/29 19:32:45
wygl康a przepysznie
-
emma001
2010/10/31 19:22:34
ostatnio mam tak ochote na sernik 瞠 musze go kiniecznie nied逝go upiec
-
zjedz_mnie
2010/11/02 12:46:51
奸icznie kusi ;]
-
2010/11/03 09:28:25
Dzi wesz豉m na Twojego bloga i nie pozna豉m, czy dobry adres da豉m ;)?. Nazwa si zgadza, przepisy te ... :))) Ulu 郵icznie jest u Ciebie, bardzo, pomys這wy nag堯wek szablonu, 郵icznie, pozdrawiam :)
-
2010/11/03 09:51:49
Justynko bardzo dzi瘯uj, czasem zmiany s potrzebne. Teraz zabieram si za wypieki.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...