Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Słodka bułka z czekoladą

Słodka bułka z czekoladą to jeszcze jedna propozycja na wykorzystanie kremu czekoladowego z poprzedniego wpisu. Mięciutka, drożdżowa a w dodatku z czekoladą, prawda, że fajne połączenie? ,a do tego obowiązkowo szklanka mleka. Podaję proporcje od razu na dwie sztuki, myślę, że nie będzie za dużo, my jedną zjedliśmy jeszcze na ciepło, gorąco polecam;)

Składniki na 2 sztuki:

  • 330 g mąki pszennej chlebowej
  • 670 g mąki pszennej typ 550
  • 11 g drożdży instant
  • 220 g cukru
  • 0,5 litra ciepłego mleka
  • 3 żółtka lub 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do ciepłego mleka dodać przesianą mąkę, cukier,  jajka lub żółtka, drożdże, cukier waniliowy i sól, wyrobić elastyczne ciasto, pod koniec dodać roztopione masło, wyrabiać do połączenia się składników. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt, cienko posmarować kremem czekoladowym i zwinąć wzdłuż dłuższego boku.

Keksówki wysmarować masłem ułożyć w nich bułki, nakryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia, posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec 40 minut, można bułki nakryć folią aluminiową, co zabezpieczy je przed nadmiernym zrumienieniem.

Smacznego;)

Drukuj przepis

piątek, 01 października 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/10/01 20:32:19
wyglada bardzo apetycznie:)
-
2010/10/02 22:24:47
Śliczna, do tego ta czekolada to już poezja smaku, pozdrawiam ciepło :)
-
2010/10/03 18:40:15
Brak mi słów. Bułka + zdjęcie = 6 :)
-
2010/10/09 12:38:55
piękna ta bułeczka, chyba w niedziele będzie gościć na miom stole :)))
-
2010/10/19 21:51:53
Takiego przepisu szukałam, jak tylko uda mi się kupić obie mąki zabieram się do pieczenia.
-
Gość: maja38, *.dyn.user.ono.com
2011/01/24 21:25:34
same zoltka a cale jajka to jednak spora roznica w smaku,lepsza jest na zoltkach,twoja piekna.
-
Gość: , *.dsl.dynamic.simnet.is
2012/01/15 20:51:59
a jeśli dodam zwykłą mąkę pszenną to tez wyjdzie?muszą być te dwa typy?
-
2012/01/17 15:45:05
Myślę, że możesz spokojnie zrobić z jednego typu mąki.
Mąka pszenna typ 550 jest jedną z lepszych do wyrobu ciasta drożdżowego, pozdrawiam;)
-
Gość: , *.dsl.dynamic.simnet.is
2012/03/26 21:50:07
zrobiłam masę wg Pani przepisu , czy jej smak ma byc raczej gorzki czy bardziej słodkawy?moja masa wyszła raczej gorzka...
-
2012/03/27 09:33:27
Dla nas była w porządku, ale zawsze można dodać więcej cukru.
-
wariatka2000
2013/02/05 10:52:15
świetna jest, spróbuję zrobić, dam znać :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...