Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb żytni ze śliwką

Chleb żytni ze śliwką to jeden z tych chlebów, które radzą sobie podczas rośnięcia tylko na zakwasie, nie dodawałam drożdży. Ciasto jest bardzo lepiące i bez użycia miksera z hakiem dosyć ciężkie do wyrobienia, wykorzystałam do tego przepisu dwa rodzaje mąki żytniej typ 720 i razową drobną typ 2000, bez dodatku mąki pszennej, chleb jest w 100% żytni! Smakuje wybornie, zaraz po upieczeniu jest bardzo chrupiący, środek ma sprężysty z wieloma dziurkami, ale tym, co ja w nim najbardziej lubię jest śliwka, spróbujcie upiec a będziecie wracać do tego przepisu, gorąco polecam:)

Składniki na 2 foremki o wymiarach 35cm x 10cm:

Zaczyn:

  • 340 g zakwasu żytniego
  • 200 g ciepłej wody
  • 420 g mąki żytniej typ 720

Ciasto chlebowe:

  • 960 g zaczynu jw.
  • 120 g mąki żytniej typ 2000
  • 450 g mąki żytniej typ 720
  • 480 g ciepłej wody
  • 40 g cukru
  • 20 g soli morskiej
  • 150 g śliwki kalifornijskiej

Wykonanie:

Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i  wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce, smacznego;)

Drukuj przepis

czwartek, 11 listopada 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/11 15:11:34
zapisałam przepis i z pewnością skorzystam! ostatnio tylko takie chlebki jem :)
-
tjaryma6
2010/11/11 17:05:23
Bardzo fajnie wyrósł, widać po "dziurkach". Pozdrowienia.
-
2010/11/11 19:19:03
Chlebek wygląda wybornie, żytnie chleby są bardzo zdrowe, częstuję się tą pyszną kromeczką, tylko muszę jeszcze nauczyć się robić zakwas ... a dodatek śliwki to dopiero smakuje ... mniammmmmmmmm !
Pozdrawiam :)
-
2010/11/12 16:11:29
Wygląda świetnie. Niedawno jadłam chleb ze śliwką i orzechami upieczony przez znajomą... Bajka!
-
olciaky
2011/04/21 09:11:50
nono..
zrobię go!:D
bardzo chętnie
-
Gość: Wiewióra, *.home.aster.pl
2011/04/22 18:10:58
Jutro go piekę i już doczekać się nie mogę!!!
-
Gość: Wiewióra, *.home.aster.pl
2011/04/24 08:23:47
Upiekłam i jestem zachwycona!!! dzięki za przepis :)
-
2011/05/03 20:20:42
Ula ja właśnie jem kolejną kromkę...a ten chlebuś jest najukochańszym z najukochańszych:) ...wiec jak mam go nie rozpowszechniać.... on na to zasługuje:)
-
Gość: Lena.k, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/03 19:35:43
Witam, ile to będzie łyżek zakwasu? Proszę o odp.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...