Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Krajanka sernikowa

To kolejne wcielenie tak lubianego ciasta, jakim jest sernik, tym razem w postaci krajanki. Cienki sp鏚 z ciastek i orzech闚 laskowych, pachn帷y kardamonem, przykrywa cytrynowy ser. Po陰czenie ciekawe smakowo i zapachowo, kt鏎e smakuje lekko i owocowo, a co najwa積iejsze nie trzeba d逝go czeka na ch皻nych do spr鏏owania, polecam, przepis autorski.

Sk豉dniki:

Sp鏚

  • 100 g orzech闚 laskowych
  • 450 g kruchych ciastek
  • 140 g mas豉
  • 1 造瞠czka mielonego kardamonu

Ser

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego
  • 5 jajek
  • 1 puszka s這dzonego mleka skondensowanego
  • 100 g mas豉
  • 80 g cukru pudru
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • sok i sk鏎ka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • aromat cytrynowy

Wykonanie:

Ciastka i orzechy rozdrobni blenderem, doda roztopione mas這, kardamon i wszystkie sk豉dniki przemiesza, powinna wyj嗆 kruszonka. Dno blachy piekarnikowej wy這篡 papierem do pieczenia, roz這篡 kruszonk i dok豉dnie docisn望 do dna.

草速ka utrze z cukrem, doda mi瘯kie mas這 i mleko skondensowane, uciera na puszyst mas. Do utartej masy stopniowo po jednej 造盧e dok豉da ser, sk鏎k cytrynow i sok, dalej uciera do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Bia趾a ubi na niezbyt sztywn pian ze szczypt soli, wmiesza delikatnie do sera, przesypuj帷 m彗 ziemniaczan, doda kilka kropli aromatu cytrynowego. Utart mas serow wy這篡 na sp鏚 z ciastek, wyr闚na powierzchni i piec w 150蚓 przez 30 minut, studzi w uchylonym piekarniku, po wystudzeniu pokroi na kwadraty.

Smacznego;)

Drukuj przepis

poniedzia貫k, 08 listopada 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/08 12:28:12
To Ja pierwsza pisz si na kawa貫k tej pysznej krajanki sernikowej. Ulu wypiekasz wspania貫 rzeczy bia貫go sera, szkoda, 瞠 nie mog od razu spr鏏owa ;), podniebienie, a si rwie ...by skosztowa !
Pozdrawia :)
-
2010/11/08 14:14:23
Ulu wyglada super...az mam ochote skoczyc szybko do cukierni:) to nie to samo ale zgodnie z zasada "jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma" polece i kupie

-
2010/11/08 15:35:12
Justynka i Ola dzi瘯uj za komentarze.
-
tjaryma6
2010/11/08 17:20:20
Zdj璚ie pi瘯ne i przepis na pewno 鈍ietny. Ciekawe czy jest du瘸 r騜nica mi璠zy polskim "aromatem cytrynowym" a takim prawdziwym? Nie pr鏏owa貫m prawdziwego, wi璚 nie wiem. Zadaj to pytanie, bo ostatnio widzia貫m w sklepie nie "aromat migda這wy" a "olejek migda這wy" naturalny. R騜nica w cenie 15z. Pozdrawiam.
-
2010/11/08 17:49:08
Tjaryma6, my郵, 瞠 jak wszystko co naturalne tak i naturalny olejek b璠zie lepszy, ja te nie pr鏏owa豉m, a nawet z takim si nie spotka豉m, musz si rozejrze. Dzi瘯uj za mi造 komentarz, pozdrawiam;)
-
2010/11/08 22:07:26
rewelacja! w sam raz na rozpoczynaj帷y si "orzechowy tydzie" :)
-
zjedz_mnie
2010/11/09 15:20:04
Apetycznie wygl康a ta serowa krajanka, super ;]
-
emma001
2010/11/09 16:34:42
serca nie masz hihi ja jestem na sernikowym g這dzie a ty tu mi taki pyszny serniczek pokzaujsz ;) chociaz oczy naciesze




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...