Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki lukrowane

Pogoda zupe軟ie nie nastraja do tego, aby my郵e o 安i皻ach, a tym bardziej o lukrowanych pierniczkach, na dworze ciep這 jakby wiosna mia豉 przyj嗆 a nie zima. Niemniej, gdy w domu zapachnia這 przypraw korzenn i miodem, zrobi這 si zdecydowanie przyjemniej, ciasto na pierniki mo積a zrobi ju teraz, chocia do 安i徠 jeszcze kilka tygodni, jest ono zdecydowanie lepsze, gdy troch pole瘸kuje, a pieczenie i ozdabianie zostawcie sobie na kilka dni przed 安i皻ami, polecam gor帷o, gdy jest to nie lada zabawa;).

Sk豉dniki:

  • 150 g m彗i 篡tniej typ 720
  • 260 g m彗i pszennej typ 650
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru (na karmel)
  • 80 ml wrz帷ej wody
  • 100 g mas豉
  • 2 jajka
  • 5 造瞠k miodu naturalnego
  • 2 przyprawy do piernika
  • 150 ml kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Z 50 g cukru i wody zrobi karmel w dosy ciemnym kolorze, doda do pozosta貫go cukru, miodu i mas豉, wszystko rozpu軼i, najlepiej w naczyniu ustawionym nad par wodn, lekko przestudzi. Sod wymiesza ze 鄉ietan i razem z pozosta造mi sk豉dnikami doda do ciasta. Na samym ko鎍u wsypa obydwie przesiane m彗i i wyrobi g豉dkie ciasto, sch這dzi najlepiej przez noc w lod闚ce, ciasto wa趾owa bardzo cienko, na ok. 3 mm grubo軼i, wykrawa dowolne wzory, wierzch pierniczk闚 mo積a smarowa 鄴速kiem z odrobin mleka. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, piec w 180蚓 przez 5-7 minut.

Lukier do ozdabiania piernik闚 przygotowuj z pozosta貫go bia趾a utartego z 200 g cukru pudru.

Smacznego;)

drukuj Drukuj przepis

czwartek, 18 listopada 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
ugotujmy
2010/11/18 12:59:27
s 郵iczne.
mog造by byc niebanalnym s這dkim prezentem.
-
anna.kaminska.pl
2010/11/18 13:39:49
Jak patrz na te dzie豉 sztuki, to 瘸l mnie bierze,瞠 zostan zjedzone...Na prezent idealne. Ja bym takiego upominku nie zjad豉, tylko schowa豉 jak skarb!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
panna_malwinna
2010/11/18 15:08:18
przepi瘯ne! sama chyba tak 豉dnie nie potrafi豉bym ozdobi takich s這dko軼i.
-
kulinarnespotkania
2010/11/18 16:12:19
przesliczne, przecudowne... urocze pysznosci:)
-
tjaryma6
2010/11/18 21:26:15
Pierniczki super, w Daring Bakers by這 takie wyzwanie, 瞠by dekorowa jako fajnie kruche ciasteczka, ale w przeciwie雟twie do Ciebie ja nie mam do tego serca ani zdolno軼i. Pozdrawiam.
-
majanaboxing
2010/11/18 21:50:52
Bardzo 豉dnie polukrowane pierniczki:)
-
2010/11/19 11:54:38
Przepi瘯ne te pierniczki !!! :) Czym nak豉da豉 lukier ? Ja ju si od dawna zbieram do zrobienia swoich ale jako tak ci篹ko mi idzie, ale w nast瘼nym tygodniu postaram si ju porz康nie zmobilizowa :) Pozdrawiam :)
-
2010/11/19 12:21:48
Lukier nak豉da豉m ro磬im zrobionym z papieru do pieczenia z bardzo malutkim otworem odci皻ym no篡czkami, prowizorka, ale si sprawdza;)
pozdrawiam
-
2010/11/19 23:35:24
奸iczne, najch皻niej schrupa豉bym choineczk :)
-
2010/11/20 09:52:10
przesliczne sa te Twoje pierniczki
-
2010/11/20 20:20:06
Pieknie przyozdobilas. Przesliczne
-
2010/11/26 10:04:11
Brak mi s堯w, tak 郵icznie je przyozdobi豉 ... mistrzowska robota !
-
edysia79
2010/12/03 23:03:44
奸iczne!




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...