Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Ptysie


Ptysie przygotowujemy z ciasta parzonego, takiego jak na karpatk, eklerki czy groszek ptysiowy. Jest to bardzo proste do wykonania ciasto, ale potrzebuje, aby by這 spe軟ionych kilka warunk闚. Najcz瘰tszym problemem jest zbyt niska temperatura pieczenia i uchylanie drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, (nie wolno tego robi na pocz徠ku pieczenia). Ptysie s troszk pracoch這nne, bo trzeba porz康nie przy這篡 si do wyciskania ciasta, ale warto, polecam;)

Sk豉dniki:

ciasto parzone

  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki mas豉
  • 170 g m彗i pszennej
  • szczypta soli

krem budyniowy

  • 1,5 szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a skrobi ziemniaczanej
  • ½ kostki mas豉

bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36% t逝szczu(dobrze sch這dzonej)
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zagotowa wod z mas貫m, doda szczypt soli, zdj望 z ognia wsypa m彗 i energicznie wymiesza za pomoc drewnianej 造磬i, wstawi na ogie i nadal mieszaj帷 ogrzewa do momentu, gdy masa b璠zie 豉dnie odchodzi od 軼ianek naczynia, wystudzi. Do wystudzonej masy dodawa po jednym jajku, uciera do po陰czenia si sk豉dnik闚, blaszki wy這篡 pergaminem, za pomoc worka cukierniczego z odpowiedni tylk wyciska okr庵貫 ptysie.

Piekarnik nagrza do 230 C, wstawi blaszki, w pocz徠kowej fazie pieczenia nie otwiera piekarnika, aby ciasto nie opad這. Dopiero po 10 minutach uchyla si drzwiczki piekarnika, aby usun望 nagromadzon par i obni篡 temperatur do ok. 210蚓, piec 20-25 minut. Dobrze upieczone ptysie powinny by w dotyku suche, a wewn徠rz puste.

Mleko zagotowa z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, odlewaj帷 wcze郾iej p馧 szklanki, w kt鏎ej wymiesza obydwie m彗i, do gotuj帷ego si mleka wla rozmieszan m彗 i ugotowa g瘰ty budy, wystudzi. Wystudzony budy utrze z mi瘯kim mas貫m, powsta造m kremem prze這篡 ptysie, opr鏀zy cukrem pudrem, mo積a prze這篡 je, tak瞠 bit 鄉ietan, podawa najlepiej bezpo鈔ednio po przyrz康zeniu smacznego.

Drukuj przepis

poniedzia貫k, 22 listopada 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
flusso
2010/11/22 18:00:24
Oj pyszno軼i! Ja na razie robi豉m tylko mini ptysiaczki, za takie du瞠 si jeszcze nie zabiera豉m :)
-
ewa-jka
2010/11/22 18:11:21
pieknie ci wyszly...
-
konsti.apparecchiamo
2010/11/23 12:18:28
Wygladaja jakby dopiero co zdjete z wystawy u cukiernika! Piekne.
-
zjedz_mnie
2010/11/23 13:49:41
Patrz帷 na Twoje ciacha widz, 瞠 warto si przy這篡. Wygladaj bosko ;]
-
tjaryma6
2010/11/24 22:25:40
Ptysie wzorowe, a gdyby jeszcze nast瘼nym razem nadzia je kremem karmelowym, to smakowa造by jak te z Crockenbouche.
-
2010/11/26 10:02:14
Twoje ptysie Ulu wygl康aj wspania貫, bardzo lubi takie ciacha z kremem, s tak APETYCZNE, 瞠 chce si skra嗆 ten talerzyk z tymi ptysiami !:)
Pozdrawiam :)
-
Go嗆: Julka_Em, *.adsl.inetia.pl
2013/05/29 23:25:36
Niestety nie mam szprycy. Czym moge j zastapic ? Myslalam o lyzce, ale ksztalt nie byl by satysfakcjonujacy. ZApraszam do mnie chilicake.blogspot.com/
-
irenasuwart
2013/12/10 14:45:29
____________________________________________
MY印AxM, 浩 O PTYSIACH JU ZAPOMNIANO! *****

TA ODSΜNA TO LUKSUS X2: CUDO...

____________________________________________
-
Go嗆: urszula, *.play-internet.pl
2015/05/20 20:54:57
安ietnie wygl康aj, pewnie tak samo smakuj :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...