Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Makaroniki migda這we

Makaroniki to malutkie, ale bardzo, bardzo s這dkie ciasteczka wykonane z bia貫k, cukru i mielonych migda堯w, rodem z Francji, tam s bardzo popularne. U nas wi瘯sz s豉w zdoby造 sobie zwyk貫 bezy, nie mniej jednak warto je zrobi, ja osobi軼ie nie przepadam za tego typu wypiekami, s dla mnie zdecydowanie za s這dkie. Zrobi豉m je, zaciekawiona bardziej technik ich wykonania, ni smakiem. Przepis闚 na ich wykonanie jest naprawd mn鏀two, ja wykona豉m je w/g receptury Gosi, lecz zastosowa豉m zupe軟ie inn technik wykonania, zapraszam!

Sk豉dniki:

  • 70 g bia貫k
  • 40 g cukru kryszta逝
  • 90 g cukru pudru
  • 70 g migda堯w
  • 1 造瞠czka soku z cytryny

Wykonanie:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i wy這篡 z lod闚ki na dob przed robieniem makaronik闚. Migda造 i cukier puder rozdrobni na m彗, bardzo drobno (najlepiej w m造nku do kawy lub blenderze) i przesia przez drobne sitko.

Bia趾a ubi, pocz徠kowo z cytryn, potem doda po這w cukru. Na koniec wsypa cukier do ko鎍a i dalej ubija, ok. 5 minut. Do ubitych bia貫k doda migda造 z cukrem pudrem w trzech porcjach, delikatnie mieszaj帷 silikonow szpatu趾, a masa b璠zie g豉dka i dosy g瘰ta. Nie miesza zbyt d逝go, gdy masa rzednie.

Prze這篡 mas do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k o 鈔ednicy 1 cm. Wyciska makaroniki na blach z papierem do pieczenia lub bezpo鈔ednio na mat sylikonow przeznaczon do pieczenia. Piekarnik nagrza do 90蚓, wstawi makaroniki na 5 minut w celu obsuszenia ich z wierzchu, nast瘼nie wyj望, a piekarnik podgrza do 190蚓, ponownie wstawi makaroniki i piec jeszcze 6-8 minut w zale積o軼i od wielko軼i. Technika ta pozwala nam uzyska charakterystyczny rant.

Ostudzi, nie zdejmowa wcze郾iej, poniewa mog si pokruszy, makaroniki przek豉da ulubion ma郵an mas, ganache lub g瘰tym d瞠mem, sk豉daj帷 po dwa ciasteczka razem. Je瞠li zastosujecie si dok豉dnie do moich instrukcji otrzymacie 鈍ietne migda這we makaroniki, chrupi帷e z wierzchu i mi瘯kie w 鈔odku, polecam.

Smacznego;)

wtorek, 14 grudnia 2010, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2010/12/14 13:40:57
pi瘯nie wygl康aj! Takie delikatne
-
mikimama
2010/12/14 14:13:57
奸iczne i w dodatku migda這we...
-
anna.kaminska.pl
2010/12/14 15:43:46
Niesamowite! Takie eleganckie i 鈍i徠eczne. A jeszcze z migda豉mi- poezja!

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
emma001
2010/12/14 16:29:03
Wysz造 ci takie 郵iczne! Piekne s i tyle moge tylko powiedziec ;)
-
chantel111
2010/12/14 18:06:28
cudne :)
-
diablica66
2010/12/14 18:29:21
Wspania貫!
-
fiolka-fiolunka
2010/12/14 19:07:15
安ietne makaroniki ;) sama w nied逝gim czasie przymierzam si do ich wykonania :)
-
majanaboxing
2010/12/14 21:44:09
奸iczne s . Takie delikatne, no pi瘯ne! Musza pyszne by.
Pozdrowienia:)
-
2010/12/14 21:56:01
Bardzo dzi瘯uj za wszystkie komentarze, polecam makaroniki;)
-
2010/12/14 22:10:39
Jestem pod wra瞠niem wypieku i zdj耩, Ulu s przepi瘯ne, a jestem ciekawa smaku tych cudnych makaronik闚 !:)
Pozdrawiam ciep這 :)
-
2010/12/14 22:20:26
Justynko, je瞠li lubisz bardzo s這dkie ciasteczka, to na pewno warto je zrobi;)
-
cukrowawrozka
2010/12/14 22:26:34
wysz造 perfekcyjne!
-
ugotujmy
2010/12/15 07:05:38
s pi瘯ne.
-
lady.aga
2010/12/15 09:48:55
S pi瘯ne, podziwiam szczerze, bo ja si jeszcze nie odwa篡豉m na makaroniki! A migda造 to dodatkowy plus:)
-
2010/12/15 13:48:27
Ulu piekne te makaroniki az nabralam ochoty:)

-
Go嗆: Asia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/15 16:48:52
A dlaczego nikt nie pisze czy s dobre czy nie ? Czy warte zrobienia? Czy nikt nie pr鏏uje tych przepis闚 we w豉snej kuchni??




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...