Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Keks z rodzynkami

Ciasta ucierane to jedne z najmniej skomplikowanych w wykonaniu, dlatego chcia豉bym Was dzisiaj nam闚i na spr鏏owanie ciekawego keksu, pe軟ego rodzynek, naprawd ich ilo嗆 w tym cie軼ie jest imponuj帷a. Ciasto wspaniale wyrasta z charakterystycznym p瘯ni璚iem i smakuje wybornie. Przepis oryginalny, polecam.

Sk豉dniki na 1 form 10 x 20 cm:

  • 175 g mas豉
  • 175 g drobnego cukru do wypiek闚*
  • 3 jajka
  • 175 g rodzynek
  • 240 g maki pszennej
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze na bia造 krem z cukrem, wbija do masy po jednym jajku, za ka盥ym razem chwilk miksuj帷. Rodzynki sparzy wrz徠kiem, dobrze ods帷zy z nadmiaru wody, obsuszy, doda do ciasta. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, wsypa do ciasta i delikatnie na najni窺zych obrotach miksera ca這嗆 wymiesza, doda esencj.

Form na keks wysmarowa mas貫m i delikatnie obsypa m彗, prze這篡 gotowe ciasto, wyr闚na powierzchni, 這patk zwil穎n w wodzie zrobi przez 鈔odek naci璚ie,wzd逝 kt鏎ego p瘯nie ciasto podczas wyrastania, piec 80 minut w piekarniku nagrzanym do 150蚓 z termobiegiem, lub 160蚓 bez termoobiegu, ciasto po upieczeniu wystudzi na kratce, opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;-)

*- nast瘼nym razem dam o 50g mniej cukru, keks jest dosy s這dki.

czwartek, 27 stycznia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/01/27 11:44:22
jak ja Ci zazdroszcz tego keksa, uwielbiam to ciasto a nigdy mi nie wychodzi :( zawsze mi bakalie opadaj :(
-
2011/01/27 11:56:28
Zauberi, polecam ten przepis, nie mo瞠 si nie uda, pozdrawiam.
-
zauberi
2011/01/27 12:04:00
da豉 mi nadziej, 瞠 w ko鎍u mi si uda :) zapisuj i wypr鏏uj
-
wiosenka27
2011/01/27 12:24:09
Wspaniale wygl康a, przepis zapisa豉m i nied逝go wypr鏏uj:) Pozdrawiam:)
-
2011/01/27 12:28:50
ooo u Ciebie tez keks:D Ja niestety moj musialam upiec w okraglej formie, bo moja keksowka jest wyjatkowo mala:)
-
Go嗆: Ag Pe, *.tktelekom.pl
2011/01/27 12:45:08
Keks to proste i cudownie aromatyczne ciasto. Lubi wrzuci do niego tyle bakalii ile si zmie軼i.
-
monica-wino-i-oliwki
2011/01/27 12:49:34
Pi瘯ny keks :)
U mnie w domu przyj窸o si, 瞠 jak keks to albo z samymi rodzynkami albo ju ze wszystkimi mo磧iwymi bakaliami jakie si znajd.
-
2011/01/27 14:04:13
Ja te daj mniej cukru, ale za to ok 0,5 kg bakalii (na 2 foremki keksowe).
Rodzynki, suszone figi, 郵iwki, morele, daktyle, zielone pomidory i pigw z konfitury...... Mniam, mniam :)
-
majazteca
2011/01/27 14:38:33
Swietne zdjecia. Keks wyglada na nich po prostu rewelacyjnie :) Pysznosci.
-
kulinarnespotkania
2011/01/27 17:25:11
ale pyszne zdjecia:) a ciacho na pewno tez:)
-
dorota20w
2011/01/27 18:54:59
Pi瘯nie si prezentuje !
-
emma001
2011/01/27 21:39:15
Cudne te zdj璚ia! Ale kuszacy ten keksik ;)
-
majanaboxing
2011/01/27 22:07:07
安ietny keks i boskie zdj璚ia, szczeg鏊nie to pierwsze! :)
-
2011/01/28 08:14:53
bardzo lubie keks, u mnie w domu jak robi go tata to zwykle musi postac przez jakis czas i wtedy jest jeszcze lepszy:)
-
2011/01/28 11:36:48
Super wygl康a, uwielbiam rodzynki, wi璚 takim keksem mog豉bym zajada si ca造 dzie ;))), bardzo mi si spodoba pomys z naci璚iem keksu przed pieczeniem ..., b璠 praktykowa ...

Pozdrawiam :)
-
2011/01/28 12:18:22
Bardzo mi mi這, 瞠 tak licznie do mnie zagl康acie, dzi瘯uj za wszystkie opinie i komentarze.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...