Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik kawowy

Nie ukrywam, uwielbiamy serniki, ciasto o wielu twarzach, kt鏎e lubi modyfikacje. Jaki jest ten dzisiejszy?... pyszny z wyra幡 nutk kawy, ale tylko na wierzchu, 鈔odek jest aksamitny i neutralnie 鄉ietankowy. Jednak nie tylko od naszych umiej皻no軼i zale篡, czy sernik nam si uda, wa積ych jest wiele czynnik闚, a jednym z nich jest odpowiedni dob鏎 sk豉dnik闚. W tym przypadku najwa積iejszy jest twar鏬, czyli bia造 ser, my郵, 瞠 najlepszy bedzie p馧t逝sty, ten w豉snor璚znie zmielony, przynajmniej dwukrotnie, a nie wiaderkowy. Innym czynnikiem jest sam proces przygotowania i pieczenia, ale o tym ju w przepisie poni瞠j, polecam!

Inspiracj na polew kawow zacz瘲pn窸am na Kwestii Smaku.

Sk豉dniki na tortownic o Ø 26 cm:

Sp鏚 kakaowy:

je瞠li wolicie cie雟zy sp鏚, to proponuj wykorzysta po這w podanych sk豉dnik闚

  • 120 g mas豉 lub dobrej margaryny do wypiek闚
  • 200 g m彗i
  • 80 g cukru pudru
  • 2 鄴速ka
  • 1 造磬a ciemnego kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ser

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, dwukrotnie zmielonego
  • 160 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 120 g mas豉
  • 6 jajek (bia趾a oddzieli od 鄴速ek)
  • 2 bia趾a
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

Kawowa polewa:

  • 250 ml kwa郾ej, g瘰tej 鄉ietany 18% t逝szczu
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造瞠czki naturalnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 造磬a wrz帷ej wody

Wykonanie:

Z podanych sk豉dnik闚 na sp鏚 kakaowy zagnie嗆 ciasto, rozwa趾owa mi璠zy dwoma kawa趾ami folii spo篡wczej i wy這篡 dno tortownicy, podpiec sp鏚 przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170蚓, wystudzi.

草速ka utrze z cukrem, cukrem wanilinowym, doda mi瘯kie mas這 i utrze na puszyst mas. Do utartej masy stopniowo do這篡 twar鏬, miesza kr鏒ko do momentu po陰czenia si sk豉dnik闚.

Bia趾a ubi na lekk pian ze szczypt soli, wmiesza delikatnie do sera, przesypuj帷 m彗 ziemniaczan, doda kilka kropli aromatu waniliowego. Utart mas serow wy這篡 na podpieczony sp鏚, wyr闚na powierzchni i piec w 170蚓 przez 15 minut, nast瘼nie temperatur zmniejszy do 120蚓 i dopieka przez 90 minut.

Kaw rozpu軼i w jednej 造盧e wrz帷ej wody, doda do 鄉ietany razem z cukrem, wyla na sernik 15 minut przed ko鎍em pieczenia.

Studzi w uchylonym piekarniku, wystudzony sernik w這篡 do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc.

Smacznego;)

poniedzia貫k, 10 stycznia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/10 15:43:11
Aleee pysznie wygl康a :)
-
olciaky
2011/01/10 16:01:08
serniki- ma mi這嗆.
Pozdrawiam
-
zauberi
2011/01/10 16:08:52
cudowny sernik!
-
mikimama
2011/01/10 16:48:49
Serniki to moje ulubione ciasta. Tw鎩 bardzo, bardzo mi si podoba...
-
2011/01/10 17:03:12
sliczny ten Twoj serniczek:)
-
2011/01/10 18:07:46
wygl康a przepysznie! a mia豉bym ochot chwyci za widelczyk i zabra si za ten kawa貫k...:)
-
zaytoona
2011/01/10 18:33:09
Oj tak, serniki to moje ukochane s這dycze! Taki kawowy to bardzo fajna sprawa. ;)
-
2011/01/10 18:48:48
Prawdziwe sernikowe arcydzie這, wygl康a ob喚dnie, a jak smakuje ?:), mog si jedynie domy郵e, 瞠 rewelacyjnie. Nic tylko zakasa r瘯awy i bra si za mielenie sernika :)

Pozdrawiam Justyna :)
-
russkaya
2011/01/10 18:49:37
Pi瘯ny jest! :D
-
Go嗆: Maggie, *.zen.co.uk
2011/01/10 19:18:42
Cudny. Szkoda, ze o twarog tak tutaj trudno. Ale chyba warto zrobic sobie wycieczke po zaopatrzenie, by skosztowac tego wspaniale wygladajacego sernika :)
-
2011/01/10 19:28:02
Wygl康a wspaniale! Na pewno pokusz si o zrobienie go :) Pozdrawiam!
-
2011/01/10 19:34:43
Bardzo dzi瘯uj za wszystkie pozostawione komentarze, pozdrawiam ciep這;)
-
majanaboxing
2011/01/10 21:20:41
Wspaniale si prezentuje ten serniczek :))
-
zjedz_mnie
2011/01/11 10:42:59
Prezentuje si ca趾iem kusz帷o. Te uwielbiam serniki ;]
-
gruszkazfartuszka
2011/01/11 18:42:51
wygl康a doskonale! :)
-
ugotujmy
2011/01/12 16:23:52
jest pi瘯ny. a do smaku sernik闚 i ja mam s豉bo軼.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...