Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Strucla krucho-dro盥穎wa z makiem

Makownik闚, strucli i innych ciast z makiem nie zabrak這 na moim stole podczas 安i徠, ale o jednym chcia豉bym Wam opowiedzie szczeg鏊nie. Strucla, kt鏎a okaza豉 si 鈍ietna, prosta do wykonania, bardzo 豉two si j formuje uzyskuj帷 charakterystyczny wz鏎, pyszna w dniu pieczenia, ale jeszcze lepsza po rozmro瞠niu. Tak, tak zrobi豉m za du穎, musia豉m strucle zamrozi, ale po rozmro瞠niu okaza造 si r闚nie dobre. Polecam, przepis z niezawodnej ksi捫ki ''Kuchnia Polska'', kolejny, kt鏎y 鈍ietnie si sprawdzi. My郵, 瞠 Nowy 2011 Rok b璠zie obfitowa na moim blogu w przepisy ciekawe, smaczne i trafione...w Wasze gusta;)

Sk豉dniki na 2 sztuki:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉 lub margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 鄴速ka
  • 1/2 szklanki kwa郾ej 鄉ietany
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g dro盥篡 instant
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masa makowa z bakaliami

Wykonanie:

M彗 przesia na stolnic, posieka z mas貫m, doda jajka, 鄴速ka i 鄉ietan, szczypt soli, przesiany cukier puder i dro盥瞠. Wszystkie sk豉dniki z陰czy, ciasto zagnie嗆, podzieli na dwie cz窷ci, wa趾owa w formie prostok徠a o bokach 30 cm x 25 cm, na rozwa趾owane ciasto r闚nomiernie rozsmarowa mas makow, zostawiaj帷 od brzeg闚 2 cm wolnej przestrzeni przy d逝窺zych bokach. Zwin望 ciasto w rulon, owin望 w pergamin, zostawiaj帷 niewielk woln przestrze i pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec 40-50 minut w 180蚓, po upieczeniu i wystudzeniu polukrowa, smacznego;)

niedziela, 02 stycznia 2011, urszula_d73
Komentarze
2011/01/02 20:51:55
Ale cudowna! Wygl康a idealnie po prostu!:))
Pozdrawiam.
-
2011/01/02 20:56:09
Wygl康a wspaniale, bardzo lubi wszystko co z makiem !:). U mnie w 安i皻a to podstawa :)
Wspaniale, 瞠 b璠zie tyle wspania造ch wypiek闚 u Ciebie, zawsze czekam na Twoje propozycje kulinarne :), jak zawsze mo積a tu spotka wiele inspiruj帷ych wypiek闚 .....
Pozdrawiam w Nowym Roku :)
-
2011/01/02 21:33:38
Ciasta z makiem bardzo lubie ;) I tradycyjnie u mnie w domu nigdy nie moze w 鈍ieta zabrakn帷 makowca ;)
-
2011/01/03 07:10:58
jaka idealnie kszta速na!
gdyby moja taka w tym roku wysz豉... xd
-
2011/01/03 09:56:18
Jaka piekna. Az szkoda byloby ja jesc :))
-
2011/01/03 11:29:36
Przepi瘯nie wygl康a. Musz pokusic si o zrobienie dla mojej mamy. Uwielbia wszystko co z makiem. Pozdrawiam :)
-
2011/01/03 14:18:19
Apetycznie spogl康a na mnie ;] Wyszystkiego dobrego w Nowym Roku ;]
-
2011/01/05 09:58:10
w豉郾ie takiej strucli brakowa這 mi w te 安i皻a! w 2011 to zmieni ;)
-
Go嗆: Ola J., c179-20.icpnet.pl
2012/12/13 16:46:26
A ja mam pytanko, kt鏎ym bokiem zawijamy: kr鏒szym czy d逝窺zym tym z wolnym brzegiem?
-
2012/12/15 16:08:29
Ola
Strucl zwijamy d逝窺zym bokiem.
-
Go嗆: Julita, ti-227-200-129.telkomadsl.co.za
2014/03/29 18:22:13
Niedawno odkry豉m Pani stron i musz przyzna 瞠 jest super, przepisy 鈍ietne i zawsze wychodz !
Mam pytanie - mrozi Pani strucl przed czy po upieczeniu?
Pozdrawiam serdecznie .
Julita




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...