Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Strucla z powid豉mi

Strucla idealna na 郾iadanie, mi璚iutka i s這dka, przepi瘯nie pachn帷a dro盥瘸mi. Ciasto zarabia si bardzo 豉two i przyjemnie, najlepiej smakuje z powid貫m 郵iwkowym lub innym g瘰tym d瞠mem. Nie ukrywam, 瞠 najlepsza jest jeszcze ciep豉, chocia na drugi dzie pozostaje nadal wilgotna i pyszna, nale篡 tylko pami皻a, aby po ca趾owitym wystudzeniu zabezpieczy strucl przed wysuszeniem, mo積a w這篡 j do papierowej torebki, polecam! Przepis Wydawnictwa Exlibris "Kuchnia Polska Tradycyjna", przepis Marzenny Kasprzyckiej, nieznacznie zmodyfikowany.

Sk豉dniki:

  • 600 g m彗i pszennej
  • 20 g dro盥篡 instant
  • 8 造瞠k klarowanego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 2 jajka
  • 8 造瞠k cukru
  • 10-12 造瞠k ciep貫go mleka
  • esencja waniliowa
  • ulubiony d瞠m lub powid豉 郵iwkowe

Wykonanie:

Ca貫 jajka plus 鄴速ka utrze z cukrem na puszysty, bia造 krem. M彗 przesia, doda do utartych jajek, razem z pozosta造mi sk豉dnikami, mlekiem, dro盥瘸mi i mas貫m, oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. Zagnie嗆 ciasto, przenie嗆 na podsypany niewielk ilo軼i m彗i blat roboczy i wyrobi elastyczne ciasto.

Rozwa趾owa w prostok徠, posmarowa cienko powid貫m i zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Foremk wysmarowa mas貫m, przenie嗆 strucl i u這篡 z陰czeniem do do逝, przykry wilgotn 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia, musi podwoi swoj obj皻o嗆, wcze郾iej nie piec, poniewa mo瞠 pop瘯a. Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 30-40 minut, po 10 minutach przykry wierzch ciasta foli aluminiow, aby si nadmiernie nie przypiek.

Smacznego;-)

niedziela, 30 stycznia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2011/01/30 11:48:41
Ula ten kawa貫k krzyczy"zjedz mnie":) ..ciasto wygl康a na wspania貫, puchate, no i te powid豉 w srodku....mniam:) pozdrawiam ciep這
-
zauberi
2011/01/30 13:30:06
poprosz kawa貫k tej pysznej strucli!
-
Go嗆: polskieblogikulinarne, *.ghnet.pl
2011/01/30 14:16:11
Zapraszamy do przy陰czenia si do powstaj帷ej listy POLSKICH blog闚 kulinarnych: polskieblogikulinarne.blogspot.com

Pozdrawiamy:)
-
Go嗆: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/30 14:30:06
Mistrzostwo...
-
emma001
2011/01/30 15:52:45
ja akurat pije kawusie i nie pogardzi豉bym kawa趾iem takiego ciacha ;)
-
Go嗆: Cooking Marta, *.home.aster.pl
2011/01/30 16:58:13
ciasto z powidlem sliwkowym "chodzi" za mna od jakiegos czasu, a drozdzowe z powidlem to strzal w dziesiatke! :)
-
karmel-itka
2011/01/30 19:34:55
wpraszam si na herbetk.
i kawa貫czek tego bajecznego ciasta.
-
kulinarnespotkania
2011/01/30 21:07:16
slicznie Ci wyszla:) az mam ochote siegnac po kawaleczek:)
-
majanaboxing
2011/01/30 23:14:00
Jaka ona pi瘯na ! bardzo mi si taki pomys podoba :) Pozdrawiam.
-
2011/01/31 09:44:14
To jest strucla mojego dziecinstwa. Chetnie zrobie. Dzieki za przepis.
-
2011/02/01 19:41:49
Przepi瘯ny wypiek ... 郵icznie Ci wysz豉, mniam !:)
-
Go嗆: Marlena, *.rzeszow.mm.pl
2011/06/18 21:30:44
a dlaczego mnie po zwinieciu niby wszystko jest ok a po upieczeniu jest taka dziura w srodku...
-
2011/06/18 21:58:00
Marlena
My郵, 瞠 powid這 by這 zbyt rzadkie i mog這 wyp造n望, pozdrawiam;)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...