Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Babka na bia趾ach

Ile to razy zastanawiamy si, co zrobi z nadmiarem bia貫k, jakie nam pozosta造 np. po faworkach, czy cie軼ie dro盥穎wym? Warto w takiej chwili mie dobry i wypr鏏owany przepis na szybkie i proste ciasto, a ta babka do takich nale篡. Jest niesamowicie puszysta i delikatna, 豉dnie wyrasta i d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Mo積a doda do niej rodzynki, sk鏎k pomara鎍zow i tym samym dowolnie modyfikowa wersj podstawow. Polecam, przepis oryginalny tutaj. Zmniejszy豉m troszk ilo嗆 u篡tego cukru i tym razem upiek豉m babk bez dodatk闚, w takiej postaci jest r闚nie pyszna, spr鏏ujcie!

Sk豉dniki:

  • 225 g drobnego cukru (da豉m o 50 g mniej)
  • 100 g mas豉
  • starta sk鏎ka z 1 pomara鎍zy (pomin窸am)
  • 150 ml mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 6 sztuk bia貫k jaj kurzych (200 ml)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • bu趾a tarta do wysypania formy

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze na puszysty krem z cukrem, m彗 przesia z proszkiem do pieczenia, bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Do utartego mas豉 dodawa porcjami mleko i przesian m彗, delikatnie miesza 造磬 do po陰czenia si sk豉dnik闚. Na samym ko鎍u wmiesza do ciasta ubit pian z bia貫k. Form wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart, prze這篡 ciasto, piec 35-40 minut w 180蚓, do tzw. suchego patyczka. Babk mo積a polukrowa.

Smacznego:)

czwartek, 03 lutego 2011, urszula_d73
Tagi: mleko bia趾a

Polecane wpisy

Komentarze
piottrek2
2011/02/03 10:16:55
super newsik ;) pozdro...
-
izaa_a
2011/02/03 10:29:36
鈍ietnie wygl康a...;)
-
majazteca
2011/02/03 10:31:33
Sliczna babeczka. Jak tylko zostana mi bialka to ja upieke. Bardzo lubie takie babki. Najbardziej popijane herbata :))
-
mikimama
2011/02/03 10:57:21
Pi瘯nie wygl康a Twoja babka!
-
cucinadellafelicita
2011/02/03 13:22:54
Super si prezentuje. Wygl康a na bardzo delikatn. Pozdrawiam :)
-
zjedz_mnie
2011/02/03 14:43:36
Bia趾owa babka ma w sobie to co, bo wyglada super ;]
-
kulinarnespotkania
2011/02/03 16:06:09
cudna!!! zjadlabym teraz kawaleczek do herbatki... mniam:)
-
2011/02/03 17:28:08
Mniam :)
-
cukrowawrozka
2011/02/03 18:24:58
A ja ostatnio bardzo podobn robi豉m. I by豉m mile zaskoczona. :)
-
2011/02/03 18:32:50
Prze郵iczna babka, wygl康a tak apetycznie ... , oj zjad豉bym kawa貫czk tej pyszno軼i !:)

Pozdrawiam :)
-
2011/02/03 20:02:54
Pycha ;)
-
2011/02/03 21:03:25
oj przyda si przepis... tym bardziej 瞠 p帷zki i faworki si szykuj wi璚 bia貫k b璠zie pod dostatkiem :)
-
Go嗆: , *.adsl.inetia.pl
2011/02/04 00:04:29
wygl康a smakowicie, faktycznie dobra alternatywa dla bia貫k
www.dusiowa-kuchnia.blogspot.com
-
majanaboxing
2011/02/04 11:43:50
Piekna babka i przydatny przepis :) Jak bede mia豉 za duzo bia貫k zg這sz sie po niego :)
Pozdrawiam.
-
Go嗆: margaretta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/07 19:17:03
Bia趾a zosta造 mi po zrobieniu tatara, a nie mia豉m ochoty na bezy, wi璚 Tw鎩 przepis spad mi z nieba. Babka w豉郾ie ro郾ie w piekarniku. Ciasto by這 rzadkie wi璚 podejrzewam, 瞠 wszystkie rodzynki znajd si na dnie ;) za p馧 godzinki zobaczymy, co wyjdzie w foremki (pierwszy raz piek w silikonowej!)
-
2011/04/17 20:20:31
Po prostu niebo w g瑿ie....znikn窸a w kilka minut ....jak to dobrze mie bia趾a w zamra瘸rce:) ...a wkr鏒ce b璠 kolejne:) pozdrawiam Kochana i dzi瘯uj za kolejny rewelacyjny przepis:)
-
Go嗆: Kuchareczka, *.adsl.inetia.pl
2012/01/31 16:50:54
安ietny przepis, d逝go szuka豉m jakiego fajnego na wykorzystanie bia貫k, kt鏎ych mam coraz wi璚ej :D Mia豉m ju dosy bez, ciasta z makiem i przer騜nych pianek, to ciasto jes wspania貫 :D
-
Go嗆: ivona, *.xdsl.centertel.pl
2012/02/19 20:09:51
JEST PSZEPYSZNA :) polecam !!!
-
Go嗆: ivona, *.xdsl.centertel.pl
2012/02/19 20:12:01
*JEST PRZEPYSZNA :) polecam !!!
-
Go嗆: , *.cdma.centertel.pl
2013/02/03 22:05:04
nie wiem co zrobi豉m 幢e, ale pierwszy raz w 篡ciu wyszed mi zakalec;((




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...