Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Crème caramel - karmelowy deser

Deser niesamowicie delikatny w smaku, rozp造waj帷y si w ustach. Tradycyjnie przygotowuje si go z mleka, 鄉ietanki, cukru i jajek, ale s r騜ne wersje smakowe np. z kaw lub czekolad z przer騜nymi dodatkami np. wanili, kardamonem, ka盥a z nich warta wypr鏏owania. Niezmienny pozostaje s這dki karmel, kt鏎y wie鎍zy dzie這 i jest s這dkim, z這cistym dope軟ieniem ca這軼i. Crème caramel to prosty w przygotowaniu deser i nie zajmie nam wi璚ej ni 30 minut, przepis闚 w sieci jest mn鏀two, m鎩 pochodzi st康, polecam!

Sk豉dniki na 6 porcji:

Karmel:

  • ½ szklanki cukru
  • 2 造磬i wody

Krem:

  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 1 szklanka mleka
  • laska wanilii
  • 4 jajka
  • 2 鄴速ka
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozmiesza cukier z wod. Podgrzewa, do momentu utworzenia si z這cistego karmelu. P造nny karmel rozla do 瘸roodpornych foremek. Rozgrza piekarnik do 150蚓. Lask wanilii rozci望 wzd逝, wyskroba z niej ziarenka i doda do 鄉ietanki z mlekiem. Podgrzewa powoli, aby ca這嗆 nabra豉 waniliowego aromatu. Jajka, 鄴速ka i cukier dok豉dnie utrze. Gor帷 鄉ietan wlewa stopniowo do jajek, ca造 czas mieszaj帷. Nape軟i tym kremem foremki z karmelem, przelewaj帷 mas przez sitko. Zakry foremki foli aluminiow. Piec 30 minut w k徙ieli wodnej.

Z tej proporcji otrzymamy mniej wi璚ej 1 litr p造nnej masy, liczba porcji zale篡 od wielko軼i foremek. Ja sw鎩 deser przygotowa豉m z po陰czenia kilku cie雟zych warstw, do kokilek wlewa豉m mniejsze porcje kremu.

Smacznego;)

鈔oda, 23 lutego 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Maggie, *.zen.co.uk
2011/02/23 13:43:11
Az trudno uwierzyc, ze to takie proste i szybkie! Taki deser na pewno zrobilby wrazenie na gosciach.
-
Go嗆: kamaria, *.ssp.dialog.net.pl
2011/02/23 13:49:25
Wygl康a ob喚dnie! Takie delikatne i kremowe... Pycha!
-
cuda.wianki
2011/02/23 14:01:11
boszzzz piekne! musze to zrobic musze musze! :-)
-
russkaya
2011/02/23 14:09:09
Na pierwszy rzut oka nie wygl康a na taki ekspresowy deser :) Ale faktycznie, niesamowity jest!
-
2011/02/23 15:14:42
Wy鄉ienicie wygl康a :)
-
majazteca
2011/02/23 16:14:51
Mmmmm...pysznosci. Wyglada po prostu doskonale :)
-
zaytoona
2011/02/23 17:51:28
Wygl康a niesamowicie wykwintnie...
-
wykrywaczsmaku
2011/02/23 18:10:26
Pi瘯ny, tak kusz帷y, ze zaraz wbijemy widelec i zjemy ca造! :)
-
karol.ina.l
2011/02/23 18:45:57
Zajrza豉m, bo by豉m ciekawa, jak sobie poradzi豉 - z do鈍iadczenia wiem, 瞠 osi庵ni璚ie kremowego efektu wcale nie jest a takie proste (chyba, 瞠 dysponuje si bezb喚dnym przepisem). W ka盥ym razie, Twoje dzie這 wygl康a pysznie.
-
majanaboxing
2011/02/23 18:48:37
Jejku, jest boski! Wygl康a przepysznie.
-
2011/02/23 19:25:00
Bardzo Wam dzi瘯uj za wszystkie komentarze, jest mi bardzo mi這 ;)
-
fantazjemagdyk
2011/02/23 21:53:08
od razu sobie zapisuj, bo wygl康a ob喚dnie pysznie :)
-
karmel-itka
2011/02/24 08:05:48
moja Droga, cudowny!
taki kremowy, delikatny... i ten cudowny kolor karmelowy.
idealnie sie nadaje na romantyczna kolacj ;]
-
2011/02/24 23:12:31
Cudowny i brzmi smakowicie:)
-
2011/02/26 18:12:30
Deser wygl康a wykwintnie i smakowicie .... mniam !
-
Go嗆: Atria, *.dynamic.chello.pl
2011/02/27 21:26:52
Jest prze郵iczny!
Ale wcale nie wygl康a, jakby by prosty w przygotowaniu, wprost przeciwnie, wygl康a jakby by taki.. misterny do wykonania..

Jest pi瘯ny. I wog鏊e pi瘯nie u Ciebie!

Pozdrawiam ciep這:)
-
Go嗆: kcx, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/11/03 18:44:29
Zrobi豉m dzisiaj. Wysz這 przepyszne, z tym, 瞠 po 30 minutach ciasto by這 zbyt p造nne, musia豉m zdj望 foli aluminiow i przetrzyma do 40 min. Wysz這 idealne i przepyszne :) Dzi瘯uj za przepis!
-
Go嗆: jaanka, *.devs.futuro.pl
2014/11/08 20:40:58
Inna wersja creme brulee.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...