Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

R騜e karnawa這we

Tego typu s這dko軼i jak chrust lub r騜e karnawa這we , to obowi您kowy punkt programu w okresie karnawa逝. W tym czasie ma by i s這dko i t逝sto, bo c騜 by to by za karnawa? My郵, 瞠 raz w roku mo瞠my sobie na takie szale雟two pozwoli, oczywi軼ie nie mo瞠 r闚nie zabrakn望 p帷zk闚, ale to ju w oddzielnym wpisie, wkr鏒ce. Moje r騜e maj troszk inn form, nie s okr庵貫, dla odmiany wycina豉m trzy r騜nej wielko軼i kwadraty, ka盥y kilkakrotnie naci皻y, co da這 bardzo fajny efekt. Kto jeszcze si waha czy zrobi w tym roku r騜e karnawa這we, zdecydowanie polecam!

Sk豉dniki:

  • 5 鄴速ek
  • 250 g m彗i pszennej
  • 3 造磬i g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 造磬a spirytusu
  • szczypta soli
  • ¼ 造瞠czki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • t逝szcz do sma瞠nia (olej lub smalec)
  • cukier puder do opr鏀zenia
  • wi郾ie lub inne owoce z konfitury do dekoracji

Wykonanie:

Do m彗i doda 鄴速ka, 鄉ietan, s鏊, proszek do pieczenia, spirytus, wymiesza sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Wyrabia do momentu, a ciasto b璠zie spr篹yste, i nie b璠zie przykleja si do stolnicy. Pobi je wa趾iem, kilkakrotnie sk豉daj帷 na p馧, staraj帷 si wt這czy jak najwi璚ej powietrza. Zawin望 w foli i odstawi do lod闚ki na 1/2 godziny. Rozwa趾owa na bardzo cienkie placki, wykrawa po 3 kwadraty r騜nej wielko軼i, ka盥y naci望 na brzegu w kilku miejscach. Zlepia je po trzy (najmniejszy na wierzchu), mocno dociskaj帷, mo積a 鈔odki w miejscu sklejenia posmarowa bia趾iem.
Rozgrza t逝szcz, na gor帷y wrzuca partiami r騜e, sma篡 je z obu stron na z這ty kolor. Ods帷zy z nadmiaru t逝szczu i opr鏀zy cukrem pudrem, udekorowa owocami z konfitury.

Smacznego;)

wtorek, 01 lutego 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
zaytoona
2011/02/01 10:55:01
Przepi瘯ne! Od dawna marz mi si takie r騜e, koniecznie musz je przygotowa w tym sezonie! :)
-
2011/02/01 13:41:31
piekne sa:)
-
Go嗆: leszek, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/02/01 17:17:41
prze郵iczne....jakim aparatem robi pani takie fotki? pozdrawiam
-
2011/02/01 17:29:41
Leszku,
Nikon D90, pozdrawiam i dziekuj za odwiedziny:)
-
ugotujmy
2011/02/01 17:53:19
s pi瘯ne.
-
majazteca
2011/02/01 18:26:05
Sliczne rozyczki. Nigdy jeszcze ich nie robilam. Zawsze smazylam faworki. Chyba czas najwyzszy to zmienic :)
-
kulinarnespotkania
2011/02/01 19:23:28
przesliczne rozyczki:) chetnie sie poczestuje takimi pysznosciami:)
-
2011/02/01 19:40:24
Prze郵iczne r騜e, wygl康aj fantastycznie, pysznie i uroczo, ale bym zjad豉 pare, tych smakowito軼i :), pozdrawiam :)
-
majanaboxing
2011/02/01 21:36:35
Pi瘯ne te r騜e! Po prostu rewelacja!:)
-
Go嗆: karmel-itka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2011/02/02 00:03:38
pi瘯ne.
takie urodziwe, och!
-
justmydelicious
2011/02/03 10:06:53
wspania貫 s te r騜e! to m鎩 ulubiony karnawa這wy przysmak :)

pozdrawiam,
Paula




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...