Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Babka Zebra

Bardzo znane i lubiane ciasto, proste w przygotowaniu, wi璚 nawet niewprawiona w pieczeniu gospodyni, poradzi sobie z nim bez wi瘯szego problemu. Ciasto jest wilgotne i puszyste, idealne do kawy, na co dzie. Polecam, przepis Ewy Wachowicz.

Sk豉dniki:

  • 5 jajek
  • 1½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 szklanki m彗i pszennej (480 g)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju ro郵innego
  • 2 造磬i ciemnego kakao
  • 2 造磬i m彗i
  • dowolny aromat

Dodatkowo:

  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem i cukrem waniliowym, wmiesza pozosta貫 sk豉dniki. Ciasto podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej doda 2 造磬i kakao, do drugiej dodatkowo 2 造磬i m彗i. Tortownic o 鈔ednicy 24-26 cm wysmarowa mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia i wysypa bu趾 tart. Na 鈔odek formy nak豉da na przemian po 2 造磬i ciemnego i jasnego ciasta (ma si stopniowo rozlewa). Piec ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180蚓. Pod koniec pieczenia sprawdzi patyczkiem czy jest ju gotowe. Wyj望 i po wystudzeniu pokry polew czekoladow (z roztopionej czekolady, mas豉 i mleka) i posypa zmielonymi upra穎nymi orzechami lub opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

czwartek, 24 marca 2011, urszula_d73
Tagi: kakao olej jajka
Komentarze
2011/03/24 07:41:10
Najbardziej lubi tworzy paski na zebrze.
Bardzo dobra babka!
Pozdrawiam
-
2011/03/24 07:50:54
Zebra to ciasto mojego dzieci雟twa. Mama cz瘰to je robi豉, a my mogli鄉y dopija oran瘸d, kt鏎ej u篡wa豉 do ciasta.
-
2011/03/24 08:17:40
Ula u Ciebie nawet zebra wygl康a jak najwykwintniejszy tort:) piekna i a za nia zat瘰kni豉m:) podrawiam
-
2011/03/24 08:28:49
u la la - wygl康a jak namalowana;)
-
2011/03/24 09:29:20
jaka pi瘯na Ci wysz豉, a mnie ochota na zebr wzi窸a ;)
-
2011/03/24 09:40:53
郵icznie wygl康a i du穎 cukru pudru to jest to co lubi (:
-
2011/03/24 10:30:27
To chyba najpi瘯niejsza Zebra jak widzia豉m! :)
-
2011/03/24 10:56:53
Idealne paseczki. Bardzo smakowicie wygl康a ta babka :)
-
2011/03/24 11:22:26
zebra to chyba moje pierwsze ciasto :) piek豉m je jako dziecko systematycznie...
-
2011/03/24 12:49:25
Pi瘯nie wysz豉 :)
-
2011/03/24 16:39:20
pi瘯na! pi瘯na! pi瘯na!
-
2011/03/24 19:15:14
Po prostu pi瘯na!:)
-
2011/03/24 19:24:10
idealna, skoro ka盥y sobie poradzi, to zapisuj, bo na razie do zebry nie mia豉m dobrej r瘯i :)
-
2011/03/24 19:52:30
Przepi瘯na zebra Ci wysz豉, Bardzo apetyczne ciacho!
-
2011/03/24 21:21:12
Wygl康a cudnie :)
-
2011/03/24 21:43:38
pi瘯na ta zebra! wygl康a wspaniale
pewnie tak te smakuje :D
-
2011/03/26 14:22:06
Uwielbiam t babk, wysz豉 Ci wspaniale, pozdrawiam :)
-
2011/03/28 16:10:36
Jak 豉dnie wygl康a, pod t cukrow pierzynk.
-
2011/04/01 21:45:32
pozwoli豉m sobie wykorzysta przepis na ciasto do swojej babki ;) Pokombinowa豉m tylko ze smakami ;) Babka wysz豉 rewelacyjna :)
-
2011/04/23 11:25:47
Upieklam, wyszla cudowna. Z reka na sercu moge powiedziec, ze jedna z najlepszych jakie jadlam:) niedlugo wpis znajdzie sie rowniez u mnie! Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za przepis. Smacznego jajka zycze!!!
-
2011/04/23 18:05:43
Ciesz si, 瞠 smakowa豉,weso造ch 安i徠, pozdrawiam;)
-
Go嗆: Anula, host-89-229-65-43.szczecin.mm.pl
2012/11/05 11:58:41
Zrobi豉m. Przepis prosty, tani i szybki a wychodzi pi瘯nie wygl康aj帷a du瘸 babka. Jest tylko jedno ale...Wyszed mi zakalec jak ta lala na ca陰 wysoko嗆 ciasta ale tylko na 鈔odku. Jak ciasto by這 w piekarniku to wiedzia豉m 瞠 co jest nie tak bo ciasto nie ros這 na 鈔odku dopiero pod koniec pieczenia 鈔odek si podni鏀. Pierwszy raz zdarzy這 mi si co takiego. Zawsze jak ju mia豉m zakalca to na spodzie ciasta. Masz mo瞠 pomys co mog這 spowodowa taki stan rzeczy?
Mimo to babka smaczna i na pewno jeszcze kiedy zrobi :)
-
2012/11/05 17:14:24
Anula,
Mam wra瞠nie, 瞠 ciasto by這 za kr鏒ko w piekarniku. Ka盥y piekarnik piecze inaczej, dlatego ciasto przed wyj璚iem warto sprawdzi patyczkiem.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...