Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Kijowski z orzechami ziemnymi

Tort legenda, symbol ukrai雟kiej stolicy, niezwykle popularny i bardzo smaczny. Historia tego toru si璕a 1956 roku, w kt鏎ym to w fabryce im. Karola Marksa w Kijowie powsta pierwszy egzemplarz. Od tamtej pory znanych jest wiele jego wersji, ka盥a z gospody chcia豉 odtworzy u siebie w domu ten smak. Moja wersja sk豉da si z biszkoptu prze這穎nego bogatym w smaku ma郵anym kremem i kruchymi, pe軟ymi orzech闚 ziemnych, bezowymi blatami w 鈔odku. Zamiast orzech闚 ziemnych mo積a u篡 orzech闚 nerkowca lub laskowych. Tort jest troszk czasoch這nny, trzeba sobie dobrze zaplanowa czas na jego upieczenie, ale jest wart po鈍i璚onej pracy i my郵, 瞠 warto go spr鏏owa. Zmodyfikowany przepis z tej strony, zmieni豉m ilo嗆 cukru w kremie, jak r闚nie doda豉m do ca這軼i biszkopt, a oto obiecany przepis, polecam ;).

Sk豉dniki na tortownic o Ø 26 cm:

Biszkopt:

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i ciep貫j wody

Blaty bezowe z orzechami ziemnymi:

  • 5-6 sztuk bia貫k kurzych (200g)
  • 50 g cukru kryszta逝
  • 1 cukier wanilinowy
  • 45 g m彗i pszennej
  • 150 g orzech闚 ziemnych
  • 185 g cukru pudru

Ma郵any krem:

  • 300 ml mleka
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 kostki mas豉 (400g)
  • 20 g ciemnego kakao
  • 2 造磬i koniaku

Wykonanie:

Bia趾a na biszkopt ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, zmiksowa i ca這嗆 bardzo delikatnie wymiesza z przesian m彗 z proszkiem do pieczenia. Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180蚓 i wstawi biszkopt, piec 20 minut, po przestudzeniu przekroi na dwa blaty.

Na dob przed pieczeniem blat闚 bezowych, bia趾a oddzieli od 鄴速ek i postawi je w ciep貫 miejsce. Nast瘼nie ubi je na sztywn pian, pod koniec ubijania dosypa 50g cukru kryszta逝, do ubitych bia貫k wsypa przesian m彗, grubo posiekane, podpra穎ne na suchej patelni orzechy oraz cukier puder, wymiesza delikatnie 這patk. Na pergaminie odrysowa dwa okr璕i o Ø 26 cm, pergamin nat逝軼i, wy這篡 bia趾a, lekko wychodz帷 poza obrysowane ko豉, po upieczeniu trzeba je b璠zie obkroi , a powsta貫 w ten spos鏏 okruchy pos逝膨 nam do obsypania bok闚 tortu. Piekarnik nagrza do 100蚓 z termoobiegiem, suszy 2 godziny, pozostawi w uchylonym piekarniku, najlepiej na ca陰 noc.

Do mleka na krem doda cukier, cukier wanilinowy, wbi ca貫 jajka i podgrzewa do zagotowania, przez ca造 czas miesza r霩g, po zagotowaniu podgrzewa na najmniejszym ogniu przez 5 minut, wystudzi.

Mi瘯kie mas這 utrze na jasn, puszyst mas, dodawa po 1 造盧e wystudzony krem, ca造 czas miksuj帷, na ko鎍u wla 2 造磬i koniaku. Mas podzieli na 2 cz窷ci, do jednej doda przesiane kakao, wymiesza, z這篡 tort, dowolnie ozdobi.

Smacznego.

pi徠ek, 25 marca 2011, urszula_d73
Komentarze
2011/03/25 20:13:18
Ula pewnie zn mnie zachwycisz....bo ju na widok samych zdj耩 郵inianki pracuj mocniej:) pozdrawiam
-
2011/03/25 20:55:16
Zapowiada si pysznie! Nie mog si doczeka...
-
2011/03/25 21:35:58
Wow, super! Nie mog si doczeka ostatecznego efektu :)
-
2011/03/25 21:44:35
chc wi璚ej! (;
-
2011/03/25 22:03:23
zachwycaj帷e zdj璚ia!
czekam na przepis. z niecierpliwo軼i!
-
2011/03/25 22:40:50
No to czekam w takim razie :)
-
2011/03/25 23:04:33
Pi瘯ne zdj璚ia a tort - niebo!:)
-
2011/03/26 11:42:31
To musi smakowa jak biszkopt z maslem orzechowym, czyli niebo w g瑿ie.
-
2011/03/26 13:53:34
Czekam niecierpliwie na dalsz relacj - na dniach b璠 musia豉 upiec tort, wi璚 ten przepis b璠zie jak znalaz. Nie znam nikogo, kto nie lubi豚y orzechowych ciast :-)
-
2011/03/27 21:51:25
pi瘯ny, bardzo elegancki!安ietne zdj璚ia!
-
2011/03/29 20:28:34
Super, wygl康a mega apetycznie ... ch皻nie porywam kawa貫czek !:)
-
2011/03/31 11:49:48
pi瘯nie wygl康a, tak elegancko :) ch皻nie wypr鏏uj przepis
-
2011/04/01 01:32:55
Podziel powy窺ze opinie wzgl璠em pi瘯nych zdj耩. A tort wygl康a smakowicie :)
-
2011/05/25 13:42:07
po d逝gich poszukiwaniach teraz ju wiem jaki tort zostanie upieczony dla mojej mamy! ten b璠zie idealny!
-
2011/07/22 09:36:52
genialny tort! wygl康a przepysznie! ech, 瞠 te nie mam obecnie orzech闚, ch皻nie zrobi豉bym go na jutrzejsze urodziny Mamy :)
-
2011/07/22 09:38:06
wygl康a genialnie! i... przepysznie! 瞠 te nie mam akurat orzech闚, ch皻nie upiek豉bym go na jutrzejsze urodziny Mamy :)
-
2011/08/20 18:17:34
Prosze powiedziec czy trzeba nasaczac biszkopt?
-
2011/08/20 22:15:12
bgaweda
Nie, w tym torcie nas帷zanie biszkoptu nie jest konieczne, pozdrawiam:)
-
Go嗆: beatam, pool-96-227-15-16.phlapa.east.verizon.net
2012/04/19 00:58:09
Witam Pania,mam maly problem ze zlozeniem tortu:) .nie wiem czy dobrze widze,w pierwszej kolejnosci jest biszkopt,nastepnie krem bialy,potem beza,potem bialy krem i biszkopt? w przepisie jest napisane,ze dzielimy mase kremowa na dwie czesci i do jednej z nich dajemy kako.
-
2012/04/19 09:25:29
beatam
Pieczemy dwa blaty biszkoptowe i dwa bezowe. Krem dzielimy na dwie cz窷ci, do jednej dodajemy kakao i ka盥y z nich dzielimy na p馧.
Warstwy toru po z這瞠niu: biszkopt, jasny krem, beza, kakaowy krem, beza, jasny krem, biszkopt. Drug cz窷ci kakaowego kremu pokrywamy bok toru i dekorujemy wierzch, pozdrawiam.
-
Go嗆: Poli, rev-217017035085.atman.pl
2013/03/18 12:15:21
Ten tort jest tylko wariacj na temat tortu kijowskiego :) Oryginalny nie zawiera spod闚 biszkoptowych-wiem,bo m鎩 dziadek przywozi kiedy z podr騜y s逝瘺owych do Kijowa ten tort (w latach 80- 90 tych) ,a i teraz znajoma ,kt鏎a raz, dwa razy w roku odwiedza Kij闚-r闚nie za ka盥ym razem przywozi nam ten smako造k.Oryginalny tort ma jedynie bazy bezowo- orzechowe-i to jest prze這穎ne kremem. W oryginale r闚nie zamiast orzech闚 ziemnych s przemieszane orzechy w這skie i lekko upra穎ne nerkowce. Polecam spr鏏owa tak wersj.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...