Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto orzechowo-kokosowe z bakaliami i rumem

Posiadaczk tego przepisu sta豉m si dzi瘯i mojej wieloletniej kole瘸nce z pracy, mamy zwyczaj wymieniania si ciekawymi przepisami, i tak moja kolekcja ci庵le si powi瘯sza, o coraz to smaczniejsze ciasta. Pierwsze skrz皻nie notuj je w swoim notatniku, a p騧niej piek sama i dziel si z Wami. Ciasto jest rewelacyjne, przepyszny sp鏚 z dodatkiem orzech闚, kokosowy wierzch i cudowny, rumowy krem z mn鏀twem bakalii. Pomimo, 瞠 nie tak dawno go piek豉m, to zn闚 mam na niego ochot, polecam, bo to ciasto, to jak wyci庵ni璚ie asa z r瘯awa;)

Sk豉dniki:

Ciasto orzechowe:

  • 6 jajek (oddzieli bia趾a od 鄴速ek)
  • 6 造瞠k cukru
  • 250 g zmielonych orzech闚 w這skich, laskowych
  • 3 造磬i kaszy manny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru pudru
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 150 g wi鏎k闚 kokosowych
  • sok z 1 cytryny

Krem bakaliowy:

  • 2 kostki mas豉 (400 g)
  • 1 puszka gotowego kajmaku
  • 150 g orzech闚 w這skich grubo siekanych
  • 150 g rodzynek
  • 150 g p豉tk闚 migda這wych
  • 1 szklanka jasnego rumu

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 造磬i 鄉ietanki 12 %
  • 1 造瞠czka 瞠latyny

Wykonanie:

Na ciasto orzechowe bia趾a ubi na sztywn pian, doda porcjami cukier i po jednym 鄴速ku. Do ubitej masy doda zmielone orzechy, kaszk, proszek do pieczenia i delikatnie wymiesza 這patk. Form wy這篡 papierem do pieczenia, nat逝軼i, wy這篡 ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160蚓 przez 20-25 minut, wystudzi.

Na ciasto kokosowe bia趾a ubi na sztywn pian, doda porcjami cukier. Do ubitej piany doda wi鏎ki kokosowe, m彗 ziemniaczan, sok z 1 cytryny, delikatnie wymiesza 這patk. Form wy這篡 papierem do pieczenia, nat逝軼i, wy這篡 ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180蚓 przez 20 minut, wystudzi.

Bakalie na krem zala rumem i zostawi na noc. Mi瘯kie mas這 utrze z kajmakiem na puszysty krem, pod koniec ucierania doda kilka 造瞠k wrz帷ej wody, masa b璠zie bardziej puszysta, doda do masy namoczone bakalie, wymiesza. Mas prze這篡 naponczowane ciasto orzechowe i kokosowe.

Na polew czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, rozpu軼i w k徙ieli wodnej, doda 鄉ietank i namoczon 瞠latyn, wymiesza i wyla na ciasto. Ciasto najlepiej podawa na drugi dzie, lepiej si kroi i o wiele lepiej smakuje.

Smacznego;)

sobota, 30 kwietnia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
trzcinowisko
2011/04/30 13:21:38
Wygl康a pierwszorz璠nie:)
-
Go嗆: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/30 13:54:29
Ja r闚nie do陰czam si do klubu wymiany dobrych przepis闚 :)
-
Go嗆: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/30 14:25:25
Wow wygl康a super:) Musi by pyszne..
-
judik1119
2011/04/30 15:17:38
Cudowne ciacho! A 郵inka cieknie:)
-
flusso
2011/04/30 16:56:24
Ile tam pyszno軼i w tym cie軼ie :) Ja poprosz obie kosteczki, je郵i mo積a :D
-
2011/04/30 18:04:47
Oj musi by rewelacyjne, zapisz i kt鏎ego dnia wypr鏏uj:) pozdrawiam Ule鎥o:)
-
2011/04/30 19:59:35
奸iczne i na pewno pyszne :)
-
2011/04/30 21:08:19
Cudownie wygl康a, ch皻nie skusi豉bym si na te 2 kawa趾i :)
-
milk_chocolate84
2011/04/30 21:34:30
Krem bakaliowy to niez豉 bomba kaloryczna ;) Ale dla kawa趾a tego ciasta.. mog豉bym udawa 瞠 tego nie wiem, i zje嗆 z apetytem ;)
-
Go嗆: Marlena, *.rzeszow.mm.pl
2011/04/30 21:45:28
Rzeczywi軼ie po przeczytaniu sk陰dnik闚 zapowiada sie smacznie jednak czy mo積a pominac rum?bardzo ale to bardzo za nim nie przepadamn:*(
-
majanaboxing
2011/04/30 23:15:44
Wyglada bardzo efektownie. 奸iczne ciasto i moje smaki :)
-
ewena
2011/05/01 00:02:05
Takie ciasta to wprost uwielbiam, och, tylko te kalorie...;)
-
usmiecham-sie
2011/05/01 07:28:42
Uwielbiam takie warstwowce :) I kokos, i krem czekoladowy i ulubione rodzynki w cie軼ie (tak, zaliczam si do tych os鏏, kt鏎e nie wydziubuj rodzynek ze 鈔odka). Pozdrawiam cieplo! :)
-
2011/05/01 10:24:20
Kolejne wspania貫 ciasto na tym blogu, 鈍ietny przepis ...

Pozdrawiam cieplutko i 篡cz udanej niedzieli :)
-
zauberi
2011/05/01 13:20:12
cudne ciasto :) cho wci捫 my郵 o tym serniku z brzoskwiniami ;)
-
annas1964
2011/05/01 19:40:35
Orzechowe wypieki to ja uwielbiam. A tu jeszcze kokos i bakalie. Sama rozkosz dla podniebienia. Musz w niedalekiej przysz這軼i je wypr鏏owa:)
Pozdrawiam:)
-
ugotujmy
2011/05/02 11:09:33
ale pyszne s這dkich smak闚 po陰czenie!
-
Go嗆: pocz atkuj帷a, *.azoty.pulawy.pl
2011/05/05 09:45:53
jakiej wielko軼i blaszki u篡? czy wystarczaj帷a b璠zie 20*30 cm czy powinna by wi瘯sza? Z g鏎y dzi瘯uje za odpowiedz.
-
2011/05/05 19:59:05
Ja piek豉m w formie o dolnych wymiarach 20cm x 35cm, ale mniejsza te b璠zie dobra, pozdrawiam;)
-
2011/11/02 13:06:58
jest pi瘯ne... i musi by ultra smaczne! :)
-
Go嗆: ania, *.szczecin.mm.pl
2012/10/30 13:13:11
Ciasto wygl康a niesamowicie ale mam par pyta. Czy orzechy w這skie mo積a zast徙i laskowymi? Je瞠li pomin rodzynki to czy nale篡 zwi瘯szy ilo嗆 pozosta造ch sk豉dnik闚 w kremie? Czym mo積a zast徙i rum?
-
edyta_rosner
2013/12/31 11:03:16
Zrobi豉m to ciasto na 鈍i皻a, jest przepyszne!
przystole.blox.pl/2013/12/Ciasto-orzechowo-kokosowe-z-bakaliami-i-rumem.html




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...