Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Keks herbaciany

W prostocie si豉, tak mo積a okre郵i keks, kt鏎y jest 豉twy w wykonaniu, szybki, tani, i ... pyszny. Nie jest to wypiek na specjalne okazje, ale do codziennej popo逝dniowej herbatki, b璠zie idealny. Jednym ze sk豉dnik闚 jest napar mocnej herbaty, najlepiej jest u篡 w tym celu herbaty aromatyzowanej, co w znacznym stopniu poprawi smak ciasta, mo瞠 to by np. Earl Grey, aromatyzowana olejkiem bergamotowym, polecam! Przepis z publikacji ''Twoja Z這ta Kolekcja''.

Sk豉dniki na 1 sztuk:

  • 250 g m彗i pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • 2 鄴速ka
  • 1 szklanka mocnego naparu herbaty
  • 80 g rodzynek
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki otartej sk鏎ki z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rodzynki umy, w這篡 do garnuszka z herbat i gotowa 5 minut, wystudzi. Margaryn utrze z cukrem, doda 鄴速ka, sk鏎k otart z cytryny, s鏊. Do ciasta stopniowo, porcjami dodawa herbat i m彗 przesian z sod i proszkiem do pieczenia, miesza 這patk do po陰czenia si sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda rodzynki, wymiesza. Form o dolnych wymiarach 10cm x 20cm wysmarowa mas貫m i opr鏀zy m彗.

Piec 60 minut, pierwsze 15 minut w 150蚓, nast瘼nie zwi瘯szy temperatur do 170蚓, piec do tzw. suchego patyczka, wystudzi, keks mo積a polukrowa lub opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego ;)

wtorek, 12 kwietnia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/04/12 19:09:33
Lubi takie ciasta do popo逝dniowej herbatki:)
-
2011/04/12 19:13:29
Ula, bo przestan do Ciebie zagl康a:) ... to ja co chwilk musz zmienia propozycje ciast na 安i皻a przez Twoje wypieki:) pi瘯ny keks, a ja uwielbiam herbat z bergamotk:)
-
zauberi
2011/04/12 19:32:16
przepis bardzo ciekawy :) zapisa豉m
-
Go嗆: Kini, *.dynamic.chello.pl
2011/04/12 19:49:57
pi瘯nie wygl康a! :) ja kiedy pr鏏owa豉m zrobi babk herbacian, ale wyszed mi zakalec niestety :(
-
mikimama
2011/04/12 19:51:41
Faktycznie prosty. Mam na niego wielk ochot. Na razie piecze si babka z wi郾iami...
-
darki85
2011/04/12 20:13:27
mmm jakie pyszno軼i, upiek na pewno nawet jutro, ale rodzynki zast徙i czym innym (;
a ten keks jest wilgotny czy bardziej suchy?
-
milk_chocolate84
2011/04/12 20:40:04
jeszcze nigdy nie robi豉m 瘸dnego herbacianego wypieku. Musz to koniecznie nadrobi ;)
-
majanaboxing
2011/04/12 21:04:53
Przepi瘯ny ten keks! :)
-
2011/04/12 21:04:55
Darki85
Keks jest wilgotny, pozdrawiam;)
-
2011/04/12 21:39:23
Pysznie wygl康a:) Ja bym tak kawa貫czek ma造 poprosi豉:) Pozdrawiam:)
-
judik1119
2011/04/12 21:42:43
Mo積a spr鏏owa?:)
Pi瘯nie wygl康a!:)
-
2011/04/12 22:48:15
Uwielbiam keksy :)
-
ewena
2011/04/12 23:14:14
Och jak mi璚iutko wygl康a!
-
2011/04/13 00:36:50
jak dla mnie super przepis...im prostszy tym lepszy:)
-
2011/04/13 19:49:46
Keks prezentuje si przepysznie, ale zddj璚ia Ulu wykona豉 rewelacyjne, m鎩 du篡 szacunek !:)

Pozdrawiam ciep這 :)
-
dusiowaa
2011/04/13 20:08:29
鈍ietny przepis, super:)
-
Go嗆: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/14 07:43:45
Oooo :) zjad豉bym kawa貫k :)
-
majazteca
2011/04/15 08:08:07
Ten keks rowniez laduje na mojej liscie do zrobienia :) Jest cudowny :))
-
2011/04/15 13:34:09
Do takiego pycha keksa to tylko dobra herbata, obowi您kowo;P My郵, ze pasowa豉by herbata po angielsku, przyrz康zona wg przepisu z bloga klubu Dilmah. Herbata migda這wa delikatnie zabielona mlekiem;)
-
Go嗆: Ma貪osia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/14 11:57:02
Wczoraj zrobilam ten kesk - i faktycznie, takie dobre, szybkie ciasto do herbatki albo na 郾iadanie. M鎩 pierwszy wyprobowany przepis z Twojego bloga, b璠 tu cz窷ciej zagl康a! :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...