Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek kokosowy z migda豉mi

Czas na mazurki zbli瘸 si wielkimi krokami, bo 安i皻a Wielkanocne bez nich to ju nie to samo. Musz by cieniutkie, przewa積ie kruche i oczywi軼ie bardzo s這dkie. W tym przypadku s這dycz jest umiarkowana, co mnie cieszy, gdy bardzo s這dkich wypiek闚 nie lubi. Ciasto jest p馧kruche z dodatkiem kwa郾ej 鄉ietany i 鄴速ek, mo積a zrobi wi瘯sz ilo嗆 i zamrozi, a p騧niej wykorzystywa do r騜nego rodzaju mazurk闚. Polewa w wykonaniu to b造skawica, wystarczy wymiesza wszystkie sk豉dniki w jednym naczyniu i jeszcze gor帷 wyla na mazurek, super...! Polecam, przepis z forum Ajo.pl

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 100 g m彗i krupczatki
  • 100 g m彗i pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g mas豉
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny

Polewa:

  • 100 ml mleka
  • 100 g mas豉
  • 70 g cukru
  • 1½ szklanki mleka w proszku
  • ½ szklanki wi鏎k闚 kokosowych

Dodatkowo:

  • p豉tki migda這we
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Mas這 posieka z m彗, szczypt soli, cukrem i cukrem wanilinowym, doda 鄴速ko, 鄉ietan, sk鏎k cytrynow, proszek do pieczenia i zagnie嗆 ciasto, owin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 2 godziny (mo積a tak瞠 ciasto zamrozi), sch這dzone ciasto cienko rozwa趾owa w prostok徠 z podwy窺zonymi bokami, ponak逝wa i wstawi do nagrzanego do 190蚓 piekarnika, piec 20 minut, a ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu sp鏚 mazurka przestudzi.

Na polew zagotowa mleko z cukrem, doda mas這, rozpu軼i, doda mleko w proszku, kokos, wymiesza i wyla na przestudzony sp鏚. Udekorowa p豉tkami migda這wymi i start gorzk czekolad.

Smacznego :)

czwartek, 07 kwietnia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
milk_chocolate84
2011/04/07 13:03:48
rewelacja :) Ja te nie przepadam za przesadn s這dycz w wypiekach, wi璚 z ch璚i bym skosztowa豉 Twojego wypieku :))
-
cukrowawrozka
2011/04/07 13:06:51
co mi si wydaje, 瞠 to b璠zie m鎩 powa積y kandydat na wielkanoc. :)
-
zauberi
2011/04/07 13:08:01
smakowicie wygl康a, u mnie w domu nie ma tradycji pieczenia mazurk闚, ale mo瞠 powinna by ;)
-
2011/04/07 13:15:12
Absolutne wspania這軼i!
-
darki85
2011/04/07 13:55:52
szczerze m闚i帷 u mnie w domu rodzinnym nigdy nie przywi您ywano wagi do mazurk闚, kr鏊owa造 raczej babki (: ale s takie proste i pi瘯ne (:
-
mikimama
2011/04/07 14:13:53
Bardzo elegancki!
-
2011/04/07 14:28:08
Pi瘯ny mazurek ....a wiesz, ze u mnie z mazurkami to tak nie bardzo w kwestii tradycji....ale ja je bardzo lubi i mo瞠 zapocz徠kuj tradycj:) pozdrawiam ciep這
-
judik1119
2011/04/07 14:30:06
安ietny ten mazurek, 郵icznie si prezentuje, na pewno bardzo by mi smakowa:)
-
Go嗆: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/07 14:38:37
Wspania造 przepis, a w豉郾ie poszukuj jakiego ciekawego pomys逝 na mazurka. Na pewno skorzystam :)
-
wiosenka27
2011/04/07 15:02:30
Pi瘯nie wygl康a:)
-
soul_kitchen
2011/04/07 16:15:53
kokosowego mazurka jeszcze nie jad豉m i przyznam szczerze ze ch皻nie bym skosztowa豉, bo wygl康a 鈍ietnie
-
justmydelicious
2011/04/07 18:33:58
zapowiada si przepysznie z tym kokosem! uwielbiam takie po陰czenia :)
-
majanaboxing
2011/04/07 19:03:42
Pi瘯ny mazurek! Kokosowy - mniam!:)
-
2011/04/07 20:30:36
Cudownie wygl康a :) Na pewno jest przepyszny, jeszcze nigdy nie robi豉m mazurka, b璠e musia豉 si zmobilizowa :)
-
flusso
2011/04/07 21:44:27
Wygl康a bardzo apetycznie :) Mnie dzisiaj z mazurkiem nie posz這 zbyt dobrze.
-
niepokornik
2011/04/07 22:59:40
Super wygl康a,pewnie te jest przepyszny!
-
dusiowaa
2011/04/09 00:49:35
musi byc przepyszny!
-
2011/04/09 08:09:50
Ulu same cuda wypiekasz .... Tw鎩 wypiek jest wspania造 !:)

Zapraszam Ci do zabawy, szczeg馧y s na moim blogu :)

Pozdrawiam serdecznie :)
-
annas1964
2011/04/17 15:52:51
Poszukuj dobrego mazurka na 鈍i皻a. No i chyba znalaz豉m:)))
Pozdrawiam:)
-
cukrowawrozka
2011/04/22 11:46:15
I tak jak my郵a豉m, tak zrobi豉m - przepyszny! Dzi瘯uj za przepis. :)
-
Go嗆: JustinDorothy, *.tktelekom.pl
2012/02/17 15:26:00
Zrobi造鄉y i Polecamy! Jest bardzo dobry :) Oto nasz mazurek: domowe-wypieki.blogspot.com/2012/02/mazurek-kokosowy-z-migdaami.html
Pozdrawiamy :*
-
Go嗆: urszulka39, *.range86-164.btcentralplus.com
2014/10/03 21:42:38
Witam Pani, czy mo積a w tym mazurku u篡 mielonych orzech闚, lub migda堯w zamiast wi鏎k闚 kokosowych? Moja rodzina specjalnie za nimi nie przepada, pozdrawiam.
-
2014/10/06 18:29:21
Oczywi軼ie, mo積a.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...