Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Waniliowa babka

Babki ju wros造 w nasz wielkanocn tradycj, nie wyobra瘸m sobie tych 安i徠 bez ich udzia逝. Waniliowy smak babka zawdzi璚za dodatkowi dw鏂h waniliowych budyni闚, co nada這 jej dodatkowo pi瘯nego, wiosennego koloru, jest pyszna, puszysta i smakuje tak, 瞠 zechcecie do niej wraca, nie tylko od 鈍i皻a, polecam!

Sk豉dniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g mas豉
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 160 g m彗i pszennej

Wykonanie:

草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, doda mi瘯kie mas這, miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i budyniem, bia趾a ubi na sztywn pian. Do utartej masy ma郵anej doda ubite bia趾a, wsypa m彗 z budyniem i za pomoc 這patki delikatnie wymiesza ciasto. Form wysmarowa mas貫m i obsypa m彗, prze這篡 ciasto i piec w 170蚓 przez 40-45 minut. Jeszcze ciep陰 babk opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

pi徠ek, 01 kwietnia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Maggie, *.zen.co.uk
2011/04/01 16:19:08
Jaka piekna baba! Zolciutka jak wielkanocny kurczaczek :)
-
2011/04/01 17:23:59
Zniewalaj帷a:) Upiek j w niedziel:) B璠zie na po obiedzie:) ....a w piecu w豉snie piek sie dwa 篡tnie ze 郵iwk, wg Twojego przepisu:) ju nie mog sie ich doczeka:) pozdrawiam kochana:)
-
2011/04/01 17:33:22
Jolu dzi瘯uj za odwiedziny i komentarze, 篡tni ze 郵iwk jest 鈍ietny, dawno go ju nie piek豉m, pozdrawiam;)
-
blue_megi
2011/04/01 17:51:39
Jaka 穎販iutka! 郵iczna :) i pi瘯nie si prezentuje z t 鈍i徠eczn dekoracj. Pozdrawiam.
-
bozena-1968
2011/04/01 18:24:09
Super babka...
-
Go嗆: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/04/01 19:38:46
Pi瘯na babeczka! i ten kolor!
-
mikimama
2011/04/01 19:40:29
Taka prosta, a taka pi瘯na...
-
dusiowaa
2011/04/01 20:24:49
鈍ietna! idealna, taka normalna i wy鄉ienita:D
-
zaytoona
2011/04/01 21:18:40
Pe軟a uroku. I tak uroczo obsypana pudrem...
-
2011/04/01 21:46:07
Przepi瘯na. Mam tylko pytanie techniczne. Piek豉m ju kilka babek w formie kominkowej i zawsze g鏎a (kt鏎a jest potem spodem) wyrasta mi nier闚no - od kominka wy瞠j. U Ciebie widz, jest r闚no. Jaki patent?
-
emma001
2011/04/01 21:59:18
ja tez juz nied逝go bede musia豉 przygotowac liste s這dkosci na swieta :)
-
2011/04/01 23:22:46
Kabamaiga
My郵, 瞠 przyczyna mo瞠 tkwi w zbyt wysokiej temperaturze pieczenia,
ciasta ucierane najlepiej piec wstawiaj帷 je do zimnego piekarnika, aby mia造 czas
r闚nomiernie wyrosn望
Pozdrawiam.
-
karmel-itka
2011/04/02 00:15:32
ale Wielkanoc powia這!
cudowna babeczka ;]
-
kulinarnespotkania
2011/04/02 00:24:02
niezla babeczka i ma taki ma piekny kolorek:)
-
majanaboxing
2011/04/02 01:41:01
Wygl康a cudownie! Musi pi瘯nie pachniec i smakowa:)
-
usagi-san
2011/04/02 09:32:20
Cudna baba :) Na budyniu jeszcze nie piek豉m.
-
milk_chocolate84
2011/04/02 13:03:36
pi瘯na :) Hmm.. kolejna do wypr鏏owania..?;)
-
2011/04/02 21:40:20
Ulu dzi瘯uj. Rzeczywi軼ie wstawiam do nagrzanego piekarnika
-
2011/04/03 16:24:24
Ula w豉郾ie wstawi豉m do piekarnika:) Musia豉m jednak dola kilka 造瞠k mleka, bo by豉 tak g瘰ta, ze nie mog豉m jej prze這篡:) ...ale maka m帷e nier闚na, stad pewnie ta dolewka:) dam zna jak smakowa豉:)
-
2011/04/04 16:28:54
Babka palce liza, zjad豉bym teraz taki kawa貫k do mojej pysznej kawki :)
-
2011/04/04 21:06:59
Po prostu doskona豉:) B璠zie na naszym wielkanocnym stole:) z pewno軼i, bo dawno nie jad豉m tak pysznej babki:) i ma chwali i Te軼iowa i Te軼iu i niespodziewany go嗆....i tylko ja 瘸這wa豉m ze na dzi zosta raptem male鎥i kawa貫k, kt鏎ym musia豉m podzieli si z m篹em:) ...a dzi upiek豉m makuszka z Twojego przepisu:) ...ale spr鏏ujemy jutro:) pozdrawiam
-
2011/04/04 21:36:14
Jolu, ciesz si, 瞠 babka smakowa豉 ;), pozdrawiam Ci i ca陰 Rodzink.
-
kaspiecze
2011/04/17 15:51:59
zrobi豉m, jest po prostu rewelacyjna! polecam wszystkim
-
panna_cotta25
2011/04/18 09:49:02
ta babka pojawi si na naszym stole na wielkanoc :) super wygl康a. Jak Ci wyszed taki 鄴速y puder, czy to efekt po這zenia go na jeszcze ciep陰 babk? Pozdrawiam
-
2011/04/18 11:56:53
panna_cotta25
Tak, opr鏀zy豉m jeszcze ciep陰 babk cukrem pudrem, pozdrawiam;)
-
2011/04/22 23:42:27
witam

W豉郾ie wyje豉m babke z piekarnika, pachnie niesamowcie, jutro bede pr鏏owa

pozdr
sandra
-
Go嗆: baklava, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/21 14:24:15
na jak form ta babeczka? taka standardowa o wysoko軼i 10cm i 鈔ednicy 23cm w najszerszym miejscu b璠zie dobra czy za du瘸? :)
-
2012/03/21 15:40:20
baklava
Tak, b璠zie idealna.
-
Go嗆: She, *.dynamic.chello.pl
2012/03/29 23:14:51
Mam jedno pytanko. Czy cukier wanilinowy mo積a zast徙i ekstraktem z wanilii? :)
-
2012/03/29 23:17:45
Tak, oczywi軼ie.
-
Go嗆: She, *.dynamic.chello.pl
2012/03/30 10:10:55
Dzi瘯uj za odpowied :) Tak sobie my郵, 瞠 jedna 造磬a ekstraktu powinna wystarczy?
-
Go嗆: Agnieszka, *.adsl.inetia.pl
2012/04/05 22:23:04
Babk wstawiam do nienagrzanego piekarnika czy ju nagrzanego do odpowiedniej temperatury?
-
2012/04/05 22:38:11
Agnieszka
Zauwa篡豉m, 瞠 wstawiaj帷 ciasta typu ucieranego do zimnego piekarnika, zdecydowanie lepiej wyrastaj.
-
Go嗆: kimisz, *.radom.vectranet.pl
2012/04/16 17:38:45
Babka pyszna, ale wyszed mi "lekki" zakalec, chyba dlatego, 瞠 ubi豉m wszystko razem...pian z bia貫k dodaj帷 na ko鎍u
-
Go嗆: Anijani, *.play-internet.pl
2012/06/30 16:15:32
Babka jest przepyszna. I ten zapach dochodz帷y z piekarnika podczas pieczenia :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...