Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Wschodni kulicz

Nie tylko u nas, na wielkanocnym stole nie mo瞠 zabrakn望 dro盥穎wej baby, w tradycji wielu narod闚 闚 wypiek jest jednym z najwa積iejszych. Kulicz to babka pieczona na Wielkanoc u naszych s御iad闚 zza wschodniej granicy. O jej wyj徠kowo軼i decyduje specyficzny wygl康 i bogaty smak, piecze si j w wysokich okr庵造ch formach, obficie lukruje i ozdabia. Obok jajek i twarogowej paschy to najbardzie tradycyjny symbol Wielkanocy i obowi您kowy element wielkanocnego koszyka, jak wida nie tylko w polskiej tradycji, gor帷o polecam!

Sk豉dniki:

  • 400 g m彗i pszennej
  • 10 g dro盥篡 suchych instant
  • 100 g mas豉
  • 100 g cukru
  • ¾ szklanki gor帷ego mleka
  • 3 jajka
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 100 g rodzynek

Lukier:

  • 1 bia趾o
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • kolorowa cukrowa posypka do dekoracji

Wykonanie:

Po這w m彗i tj. 200 g przesia do miski miksera, zala gor帷ym mlekiem, wymiesza i odstawi na 10 minut. Po przestudzeniu dosypa reszt m彗i, doda jajka, 鄴速ko, cukier, dro盥瞠 i wyrobi ciasto. Pod koniec wyrabiania doda mas這, sk鏎k pomara鎍zow i namoczone rodzynki. Ciasto nakry 軼iereczk, odstawi w ciep貫 miejsce, aby podros這. Wysok form na kulicz (np. tak) wysmarowa mas貫m, prze這篡 ciasto do po這wy wysoko軼i, odstawi do ponownego wyro郾i璚ia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180蚓, w zale積o軼i od wielko軼i formy 30-45 minut, po wystudzeniu udekorowa lukrem i kolorow posypk.

Smacznego :)

鈔oda, 06 kwietnia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
zauberi
2011/04/06 10:31:50
bardzo 豉dnie wygl康a :)
-
Go嗆: ania, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/04/06 11:40:34
奸iczno軼i:-)
-
2011/04/06 12:13:11
Ula jak zwykle wymiatasz:) pozdrawiam ciep這
-
2011/04/06 12:39:46
Pi瘯nie si prezentuj :)
-
2011/04/06 13:18:57
wygl康aj przepi瘯nie! i ten lukier, mniam!
-
kamila.pychaciasta
2011/04/06 14:08:30
Oj, chyba kupi form i upiek:)
-
kamila.pychaciasta
2011/04/06 14:10:21
Ula, a ta forma to ma 18cm wysoko軼i? a 鈔ednica jaka?
-
kamila.pychaciasta
2011/04/06 14:17:42
A sprawdzi豉m...! Na tortownia, 18 鈔ednica, a 10 wysoko軼i ju wszystko wiem!
-
2011/04/06 14:29:19
Kamila
Prezentowan form mo瞠sz zast徙i ma陰 tortownic, podwy窺zaj帷 brzegi np. papierem do pieczenia.
Pozdrawiam;)
-
judik1119
2011/04/06 14:39:45
Pi瘯ne zdj璚ia, cudownie ozdobione:)
-
aprespe
2011/04/06 15:18:30
Nigdy nie jad豉m takiej babki, mo瞠 upiek j w tym roku. Wygl康a pysznie,.
-
kulinarnespotkania
2011/04/06 17:30:51
ale slicznie wyglada:)
-
majanaboxing
2011/04/06 18:17:35
Jaki pi瘯ny! No cudownie wygl康a!:)
-
2011/04/06 18:17:48
Zdj璚ia jak zwykle fenomenalne!
-
2011/04/06 18:32:10
Bardzo dzi瘯uj za przemi貫 komentarze, pozdrawiam;)
-
mikimama
2011/04/06 19:00:51
Pi瘯nie si prezentuje!
-
joanna-kuchareczka
2011/04/06 19:20:14
Wygl康a pi瘯nie. Nie mia豉m okazji jeszcze takiej babki spr鏏owa.
-
kasandraa6
2011/04/06 19:49:31
ale cude鎥a
-
Go嗆: goh., *.internetia.net.pl
2011/04/06 19:53:58
pi瘯nie ozdobione tym lukrem:)
-
2011/04/06 21:59:05
piekne!
-
Go嗆: Smaczny Dom, *.202-62.fix.bluewin.ch
2011/04/07 17:34:27
pi瘯ne zdj璚ia:)
-
l3artol
2011/04/07 18:20:47
poszukuje przepis闚 ze wschodniej europy , mo瞠sz mi napisa sk康 dok豉dnie pochodzi ten przepis ? thx
-
2011/04/07 20:48:23
I3artol
Kuchnia wschodnia jest mi bardzo bliska, przepis pochodzi z broszury Kuchnia nr 3 ''Najlepsze przepisy'' wydana w Kijowie i tam te kupiona.
Pozdrawiam.
-
Go嗆: atria, *.dynamic.chello.pl
2011/04/07 22:55:08
Robisz przepi瘯ne zdj璚ia, na prawd! Jestem pod wra瞠niem, takie czyste i wyraziste.. Czy mog豉bym zapyta, czy robisz je obiektywem makro? Sama zastanawiam si nad kupnem makro kiedy tam i nie wiem czy warto:) Pozdrawiam serdecznie!

Co do kuchni kresowej nie mam o niej poj璚ia, dlatego ch皻nie czytam:)
-
2011/04/07 23:23:08
Atria
Fotografuj obiektywem AF Micro Nikkor 105mm/f 2.8
Pozdrawiam;)
-
Go嗆: atria, *.dynamic.chello.pl
2011/04/08 14:26:46
Chcia豉bym kiedy takim si pobawi!
Jestem Twoj fank!:)
-
2011/04/09 08:14:00
ζaaaa, podziwia豉m ju w tygodniu i by豉m pe軟a zachwytu, ale z braku czasu, to na dzi zostawi豉m sobie czas na pisanie i publikowanie ;). Co za wspania這軼i wypiekasz, szkoda, 瞠 nie jeste鄉y s御iadkami Ulu :)
-
Go嗆: Kini, *.dynamic.chello.pl
2011/04/09 16:47:05
przepi瘯ne te babki! i jakie zdj璚ia rewelacyjne! :) pozdrawiam!
-
Go嗆: gosia, 46.238.221.*
2013/03/25 12:19:10
Czy mog j upiec kilka dni przed 鈍i皻ami? B璠zie dobra ?




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...