Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ruskie

pierogi ruskie

Zdecydowanie za rzadko je robi, przyznaj jest to jedno z tych da na zrobienie, kt鏎ego trzeba mnie namawia. A dlaczego? A no, dlatego, 瞠 nie umiem ich zrobi ma這, jak zabieram si za lepienie pierog闚, to obowi您kowo musi ich by przynajmniej sto, a to i wi璚ej, co niestety zabiera troch czasu. Zupe軟ie inaczej jest z popytem na pierogi w mojej rodzinie, znikaj w oka mgnieniu, wszyscy je bardzo lubimy! Polecam przepis.

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • ½ kilograma m彗i pszennej
  • 1 szklanka wrz帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka oleju

Farsz z ziemniak闚 i twarogu:

  • ½ kilograma ugotowanych ziemniak闚
  • 250 g twarogu
  • 1 du瘸 lub 2 mniejsze cebule
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • 50 g mas豉 (do podsma瞠nia cebuli)

Wykonanie:

Po這w m彗i zaparzamy w misce, zalewaj帷 j szklank wrz帷ej wody. W wodzie rozpuszczamy s鏊. Ca這嗆 mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia, dodajemy jajko. Zaparzon m彗 dodajemy do pozosta貫j i wyrabiamy na stolnicy elastyczne ciasto, dobrze wyrobione nie b璠zie klei si do r彗, ani do stolnicy. Ciasto nakrywamy i pozostawiamy na 30 minut, aby odpocz窸o.

Ugotowane, lekko przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez prask, dodajemy zmielony twar鏬, drobno pokrojon w kostk cebul podsma瘸my na ma郵e, dodajemy do farszu. Wszystko dok豉dnie mieszamy i doprawiamy do smaku sol i spor ilo軼i pieprzu.

Ciasto wa趾ujemy na stolnicy na grubo嗆 ok. 2 mm, wykrawamy kr捫ki, nak豉damy 造瞠czk farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrz徠ku 2 minuty od wyp造ni璚ia, podajemy z mas貫m, lub skwarkami z cebulk.

Zapraszam r闚nie na pyszne pielmieni, o kt鏎ych pisa豉m tutaj.

Smacznego i mi貫go weekendu, pozdrawiam Wszystkich.

pierogi ruskie

pi徠ek, 05 sierpnia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2011/08/05 13:36:15
Najlepsze z najlepszych! Uwielbiam je wr璚z
-
judik1119
2011/08/05 15:38:53
Zjad豉bym ca造 talerz! Moje ulubione:)
-
wiosenka27
2011/08/05 17:31:46
Ruskie to moje ulubione:)
p.s Nie umia豉bym zrobic tak 豉dnego zdj璚ia pierogom:)
-
2011/08/05 19:34:51
Mam dok豉dnie tak samo. Jak ju lepi pierogi to ilo軼iach hurtowych.
-
2011/08/05 21:27:40
te ostatnio bawi豉m si w "hurtownika" ruskich pierog闚... zrobi豉m Mamie zapas na jakie 3 miesi帷e :)
-
majanaboxing
2011/08/06 10:10:26
Cudowne pierogi. Dawno nie jad豉m.
-
2011/08/06 22:51:10
Wy鄉ienite, wygl康aj mega apetycznie u Ciebie Ulu. Przyznam si, 瞠 by豉m dzieckiem, kt鏎e wychowa這 si na takich pierogach :). Najpierw moja mama, p騧niej ju ze mn, lepi造鄉y takie piero磬i w ka盥y pi徠ek. Potrafi豉m zje嗆 ich nie zliczon ilo嗆 :))). Smak mojego dzieci雟twa i wspomnienia, dzi lepi takie pierogi moim synom, ale nie w ka盥y pi徠ek ;(, nie mam na to czasu, ale raz w miesi帷u, zim cz窷ciej mo瞠 dwa, bo uwielbiaj, a ja r闚nie, rzecz jasna :))). Pozdrawiam i 篡cz udanej niedzieli :)
-
karmel-itka
2011/08/07 00:23:44
uwielbiam pierogi!
a ruskie w szczeg鏊no軼i ;]
-
2011/08/07 09:19:08
Bardzo dzi瘯uj Wszystkim za komentarze, pozdrawiam;)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...