Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Sa豉tka "Mimoza"

sa豉tka mimoza

Sa豉tka o charakterystycznym i bardzo wyrazistym smaku, podstawowym jej sk豉dnikiem jest ryba konserwowa w oleju, mo瞠 to by tu鎍zyk, makrela lub 這so. Pozosta貫 warstwy to: bia趾o jaja kurzego, ser 鄴速y, sparzona cebula, zamro穎ne mas這 i 鄴速ka. Zestawienie niezwykle oryginalne, pyszne w smaku i efektownie prezentuj帷e si na talerzu. Sa豉tka ta sprawdza si, jako samodzielne danie np. na kolacj, jest te niezast徙iona podczas r騜nych uroczysto軼i, my郵, 瞠 ka盥y z go軼i zechce j spr鏏owa. Polecam!

Sk豉dniki na 8 porcji:

  • 5-6 jajek, ugotowanych na twardo
  • 200 g sera 鄴速ego
  • 2 puszki konserwy rybnej w oleju, po ok. 240 g
  • 1 cebula
  • 1 造瞠czka octu + ½ szklanki wrz帷ej wody (do sparzenia cebuli)
  • 4-5 造瞠k majonezu
  • 50 g mas豉, zamro穎nego
  • s鏊 i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • zielona pietruszka do dekoracji

Wykonanie:

Ryb odcedzi z nadmiaru oleju i rozdrobni widelcem, cebul pokroi w bardzo drobn kostk, zala wrz帷 wod z octem. Przygotowa p馧misek, na kt鏎y zetrze na grubych oczkach bia趾a, a nast瘼nie 鄴速y ser, kt鏎y posmarowa po這w majonezu. Nast瘼nymi warstwami s: rozdrobniona ryba, odcedzona cebula, mas這 starte na drobnych oczkach, pozosta造 majonez i na sam wierzch starte na drobnych oczkach 鄴速ka.

Ka盥 warstw doprawi pieprzem i odrobin soli, udekorowa sa豉tk zielon pietruszk, sch這dzi min. 2-3 godziny w lod闚ce przed podaniem.

Smacznego;)

sa豉tka mimoza

wtorek, 09 sierpnia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2011/08/09 18:35:07
Robi podobn, jest naprawd 鈍ietna :)
-
judik1119
2011/08/09 19:00:32
Te par razy robi豉m podobn, bardzo nam smakowa豉:) Twoja wygl康a 鈍ietnie!
-
2011/08/09 19:22:31
Te robi taka warstwow sa豉tk z ryb ...ale bez mas豉 w 鈔odku ....i bez sera 鄴速ego, musze kiedys spr鏏owa Twojej wersji Ule鎥o:) pozdrawiam
-
wiosenka27
2011/08/09 19:35:06
To starte mas這 nie dawa這 mi spokoju, sprawdzi豉m w swoich starych zeszytach i okaza這 si, 瞠 mam ten przepis z dawnych jeszcze lat ale nigdy go nie robi豉m. Tw鎩 wpis mnie zach璚i:)
-
2011/08/09 20:04:27
Uwielbiam takie z pierzynk :)
-
majanaboxing
2011/08/09 22:14:22
Ach,ale pi瘯na! Wygl康a jak ... ciasto :) Cudownie dekoracyjna i na pewno smaczna :)
-
Go嗆: Maggie, *.zone6.bethere.co.uk
2011/08/09 23:00:31
Bardzo ciekawie wyglada, jak ciasto z kruszonka :)
-
2011/08/11 15:11:58
Sa豉tka wygl康a przepysznie ....
-
Go嗆: , *.dip.t-dialin.net
2011/08/14 20:05:19
A po co trzeba dac to maslo? czy jest konieczne?
-
2011/08/16 12:03:00
Mas這 nie jest konieczne, ale pomijaj帷 ten sk豉dnik sa豉tka b璠zie ubo窺za w smaku, pozdrawiam;)
-
russkaya
2011/08/19 09:39:51
Wiele s造sza豉m o tej sa豉tce, cz瘰to spotykam przepisy na ni na rosyjskich forach, wi璚 mo瞠 i ja w ko鎍u zrobi? :) W Twoim wydaniu wygl康a ob喚dnie!
-
martuuha
2011/08/23 13:00:23
u mnie taki warstwowiec si sprawdza ze 郵edziem, a w warstwach pojawia si te gotowany buraczek i marchewka. b. dobre :)
-
2011/08/23 13:25:37
martuuha
Znam t sa豉tk jest to "szuba" lub 郵ed pod "pierzynk".
My郵, 瞠 kiedy pojawi si tak瞠 na blogu. Pozdrawiam;)
-
blue_megi
2011/08/23 14:03:52
wygl康a jak ciasto :)
-
martuuha
2011/08/23 21:20:33
zrobi豉m. bez mas豉, bo nie mia豉m pod r瘯, i z cebul surow (bo nieprzyzwoicie lubi :)) - pycha!
-
6benek
2012/04/04 20:23:37
W豉郾ie jak sa豉tka?? To jest prawdziwa uczta dla podniebienia
-
Go嗆: BMW, *.mt.pl
2013/03/18 22:11:32
Witam, zamiast mas豉 mo積a zetrzec kostk serka topionego a ryb zast徙ic tu鎍zykiem.W tej wersji jest przepyszna.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...