Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Makaronowa tarta

makaronowa tarta

Oryginalno嗆 tej tarty tkwi w formie, a 軼i郵e m闚i帷 w samym jej wyko鎍zeniu, kt鏎e przypomina domowy makaron. Lubi nowe faktury, kszta速y i wszystko to, co w potrawie, zmusza nas do jej skosztowania, bo jemy przecie pierwsze oczami. Widz帷 j w cukierni, na pewno nie przesz豉bym obok niej oboj皻nie, zaciekawia wygl康em. A jak smakuje? Cytrynowo..., z mi瘯kim, piaskowym wype軟ieniem o orzechowym smaku, ale nie tylko orzech闚 mo瞠my do niej u篡, w oryginale by造 to migda造 i zapewne smakowa豉by r闚nie dobrze. Przepis mojego ulubionego cukiernika Luca Montersino.

Sk豉dniki na form o Ø 21cm:

Ciasto na sp鏚:

  • 100 g cukru pudru
  • 40 g 鄴速ek
  • 150 g mas豉
  • 250 g m彗i pszennej
  • 0.5 laski wanilii
  • sk鏎ka z 0.5 cytryny
  • szczypta soli

Ciasto na makaron:

  • 120 g m彗i pszennej
  • 85 g 鄴速ek
  • 2 g soli
  • 3 g oliwy z oliwek

Wype軟ienie:

  • 90 g 鄴速ek
  • 40 g cukru (do 鄴速ek)
  • 60 g bia貫k
  • 25 g cukru (do bia貫k)
  • 90 g m彗i pszennej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g zimnego mas豉, pokrojonego w bardzo drobn kosteczk

Wyko鎍zenie:

  • 50 g migda堯w, drobno posiekanych lub orzech闚 w這skich, ziemnych, laskowych, pekan闚
  • 25 g cukru
  • 25 g mas豉, roztopionego
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Na ciasto na sp鏚 przesia m彗 na stolnic, zrobi wg喚bienie, doda cukier, s鏊, 鄴速ka, mi瘯kie mas這, wanili i start sk鏎k z cytryny. Po陰czy sk豉dniki, wyrobi ciasto, sch這dzi.

Na ciasto na makaron przesia m彗 na stolnic, zrobi wg喚bienie, doda 鄴速ka, oliw i s鏊. Po陰czy sk豉dniki, wyrobi ciasto, sch這dzi. Rozwa趾owa na grubo嗆 2 mm, opr鏀zy m彗, zwin望 w rulon i pokroi ciasto na wst捫ki.

Na wype軟ienie utrze 鄴速ka z cukrem, bia趾a ubi na pian z cukrem, po陰czy ze sob dodaj帷 obydwie przesiane m彗i. Na ko鎍u doda bardzo zimne mas這, pokrojone w drobn kosteczk.

Ciastem wy這篡 form, ponak逝wa, wla wype軟ienie (nie trzeba wcze郾iej podpieka), pouk豉da makaron. Migda造 wymiesza z cukrem, posypa po wierzchu, skropi roztopionym mas貫m. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180蚓. Posypa przesianym cukrem pudrem.

Smacznego i mi貫go dnia!

makaronowa tarta

makaronowa tarta

pi徠ek, 16 wrze郾ia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/16 12:15:42
Wygl康a genialnie!
-
anna.kaminska.pl
2011/09/16 13:00:18
安ietna tarta!
I pi瘯na.
Pozdrawiam.
Amber
-
Go嗆: Monisia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/16 13:01:36
鈍ietnie wygl康a;)te makaroniki zwie鎍zaj ca這嗆;d
-
2011/09/16 13:03:51
Dzi瘯uj, pozdrawiam;)
-
zjedz_mnie
2011/09/16 13:19:23
Te nie przesz豉bym obok niej oboj皻nie, wygl康a kusz帷o ;]
-
Go嗆: ㄊ磬a, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/16 14:28:10
pi瘯na tarta! wygl康a bardzo ciekawie ;)
-
russkaya
2011/09/16 14:32:07
powiem tylko tyle: MISTRZU! :)
-
Go嗆: gin, *.adsl.cybercity.dk
2011/09/16 15:25:58
Faktycznie - wygl康a bardzo oryginalnie! A z takim nadzieniem po prostu musi smakowa bosko... :)
-
Go嗆: monami, 213.134.163.*
2011/09/16 16:08:04
zrobi. Bezdyskusyjnie :D
-
asiek_ba
2011/09/16 16:33:14
Pi瘯nie wygl康a! Po miniaturce my郵a豉m, 瞠 serio b璠zie z makaronem, na wytrawnie:):) hihihihiii A tu tak a niespodziana! Smakowito軼i:)
Pozdrawiam!
Asiek
-
Go嗆: Justin Dorothy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/09/16 16:46:48
Kolejne pi瘯ne ciasto.... :)
-
majanaboxing
2011/09/16 18:10:32
Jejku,jaka piekna! Pe軟a s這鎍a, cudowna!:)
-
Go嗆: Agnieszka, *.satfilm.net.pl
2011/09/16 19:58:15
Wygl康a 鈍ietnie! Po miniaturce tak瞠 my郵a豉m, 瞠 wierzch to prawdziwy makaron. :)
-
2011/09/16 21:11:57
Bardzo pomys這wa ta tarta Ule鎥o ....a jak orzechowa w smaku to na pewno by mi posmakowa豉:) ...i to prawda, nie da si ko這 niej przej嗆 oboj皻nie:)
-
Go嗆: Jedzonko Malucha, *.metrolink.pl
2011/09/16 21:34:41
Nigdy nie spotka豉m sie z taka tart1 to genialne!
-
2011/09/18 10:13:00
Tarta wygl康a cudownieeeee, Ulu zachwycasz mnie swoimi wypiekami za ka盥ym razem ...., fajnie by Twoim go軼iem i jada takie smako造ki :)

Pozdrawiam cieplutko, buziaki :*




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...