Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik kawowy z czekoladowym ganaszem

torcik kawowy

Torcik jest bardzo kawowy, praktycznie prawie ka盥a jego warstwa zawiera dodatek ekstraktu kawowego. Nie ukrywam, 瞠 tego typu wypieki piek tylko na specjalne zam闚ienie mojego M篹a, ja osobi軼ie gustuj w owocowych smakach. Ciasto sk豉da si z trzech warstw biszkoptu, w tym dwa kawowe, ma郵anego kremu, ganaszu i glazury czekoladowej. Jest to wypiek, kt鏎emu musimy po鈍i璚i troch czasu, jest wiele element闚 sk豉dowych, kt鏎e musimy przygotowa wcze郾iej. Warto dobrze zaplanowa ca這嗆 prac, aby nie sp璠zi w kuchni ca貫go dnia, a najpro軼iej b璠zie 軼i郵e trzyma si moich wskaz闚ek, co na pewno u豉twi Wam prac, wi璚 do dzie豉, zapraszam! Przepis ten powsta z inspiracji ciastem Opera, z tej strony.

Sk豉dniki:

Ekstrakt kawowy:

  • 60 g wody, gor帷ej
  • 60 g cukru
  • 15 g kawy rozpuszczalnej

Przygotowa niewielki garnek z grubym dnem, postawi na 鈔ednim ogniu, wsypa cukier, skarmelizowa go do powstania jasnego karmelu. Kaw rozpu軼i w gor帷ej wodzie, bardzo ostro積ie, niewielkimi porcjami wla do karmelu, miesza drewnian 造磬 do ca趾owitego rozpuszczenia si cukru. Zmniejszy ogie i zredukowa p造n do po這wy obj皻o軼i.

Neutralna glazura:

  • 200 g cukru
  • 150 g wody, zimnej
  • 8 g 瞠latyny

疾latyn namoczy w po這wie wody, cukier rozpu軼i w drugiej po這wie wody, zagotowa. Doda namoczon 瞠latyn, podgrzewa ca這嗆 do rozpuszczenia si 瞠latyny, nie gotowa.

Ganasz czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 50 g mleka
  • 25 g cukru
  • 25 g mas豉
  • 100 g neutralnej glazury
  • 30 g orzech闚 w這skich, grubo posiekanych

Czekolad po豉ma na ma貫 kawa趾i, rozpu軼i w k徙ieli wodnej lub mikrofal闚ce. 妃ietank po陰czy z mlekiem, zagotowa, doda cukier, gor帷ym mlekiem zala czekolad, wymiesza. Doda neutraln glazur, mas這 i orzechy, wymiesz i odstawi, ale nie do lod闚ki.

Glazura czekoladowa:

  • 250 g neutralnej glazury
  • 75 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g ekstraktu kawowego

Czekolad po豉ma na ma貫 kawa趾i, rozpu軼i w k徙ieli wodnej lub mikrofal闚ce. 妃ietank zagotowa, doda ekstrakt kawowy ( je瞠li b璠zie zbyt g瘰ty, to mo積a go podgrza). Gor帷 鄉ietank zala rozpuszczon czekolad, dodaneutraln glazur, wymiesza i odstawi, ale nie do lod闚ki.

Krem ma郵ano - kawowy:

  • 70 g 鄴速ek
  • 110 g cukru
  • 35 g wody
  • 175 g mas豉
  • 20 g ekstraktu kawowego
  • 20 g jasnego rumu

Z wody i cukru ugotowa syrop do tzw. "mi瘯kiej kulki". 草速ka rozmiesza, zala gor帷ym syropem, doda ekstrakt kawowy, wymiesza, wystudzi. Mas這 utrze dodaj帷 po 造盧e mas 鄴速kow, na ko鎍u wla rum.

Biszkopt kawowy:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 造磬i oleju
  • 2 造磬i ciep貫j wody
  • ¾ szklanki m彗i pszennej
  • 20 g ekstraktu kawowego

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 4 造磬i oleju
  • 2 造磬i ciep貫j wody
  • ¾ szklanki m彗i pszennej

Wykonanie biszkoptu obja郾ia豉m niejednokrotnie, dlatego odsy豉m po szczeg馧y tutaj.

Poncz rumowy:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum.

Mam nadziej, 瞠 nie przestraszy豉m Was tym przyd逝gim wyliczaniem niezb璠nych sk豉dnik闚, wbrew pozorom przy dobrej organizacji, praca nad tym tortem idzie g豉dko. Ciasto najlepiej sk豉da u篡waj帷 rantu. Biszkopt kawowy przekroi na dwie cz窷ci , u這篡 na dno, wyla ganasz, wyr闚na, po這篡 jasny biszkopt, krem ma郵ano - kawowy, drug cz窷 biszkoptu i na ko鎍u glazur. Nale篡 pami皻a o ponczowaniu ka盥ej warstwy biszkoptu. Tort sch這dzi w lod闚ce przez noc. Ekstrakt kawowy mo積a zrobi w wi瘯szej ilo軼i, bardzo dobrze przechowuje si w lod闚ce i mo積a u篡wa go w razie potrzeby, tak瞠 do innych kawowych deser闚, polecam.

Smacznego:)

torcik kawowy

czwartek, 20 pa寮ziernika 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/20 19:25:18
To ja ju jad do Ciebie ....na kawa貫k:) zosta jakis Ule鎥o?:)
-
asiek_ba
2011/10/20 20:54:56
Cudnie wygl康a!! Po prostu cudnie! Bardzo elegancki i wykwintny. Musi by ob喚dny w smaku!
Pozdrawiam
Asiek:)
-
Go嗆: beti, *.adsl.inetia.pl
2011/10/20 20:58:18
brzmi pysznie kawowo, a si oblizuj :)
-
fantazjemagdyk
2011/10/20 20:58:40
wy鄉ienity wypiek :) uwielbiam kawowe wypieki
-
2011/10/20 21:04:01
Bardzo zach璚aj帷y... zw豉szcza w ten ponury zimny dzie!
-
2011/10/20 21:05:16
Ula, ten torcik wygl康a ob喚dnie, a ja kaw uwielbiam , bez kawy 篡c nie umiem :)
-
2011/10/21 10:44:07
Jej, musia這 by sporo pracy przy nim ale efekt rewelacyjny! :)
-
kini1812
2011/10/21 13:18:05
o matko! jaki pi瘯ny tort!
-
ugotujmy
2011/10/21 14:22:41
sama nie wiem czy bardziej lubi lekkie ciasta owocowe, czy takie kremowe. i gdy patrz na to zdj璚ie to nie wiem jeszcze bardziej..;-) takie jest pi瘯ne.
-
2011/10/23 19:38:28
Torcik prezentuje si przecudnie .... ch皻nie zjad豉bym ten kawa貫czek ze zdj璚ia ...

Pozdrawiam :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...