Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na piernik staropolski

ciasto na piernik staropolski

Taki prawdziwy, d逝go dojrzewaj帷y, kruchy i pachn帷y przyprawami korzennymi, wi璚 je瞠li chcecie mie go na 鈍i徠ecznym stole, to jest to ostatni moment, aby go zrobi. Ciasto musi le瘸kowa w ch這dnym miejscu kilka tygodni (najlepiej sze嗆), by dojrze i nabra wspania貫go aromatu. Tydzie przed 鈍i皻ami zabior si za pieczenie, a kilka dni przed Wigili zrobi wspania貫 masy do prze這瞠nia piernika, 郵iwkow, orzechow i marcepanow, aby moi go軼ie mogli delektowa si tradycyjnym, domowym piernikiem, w te nadchodz帷e 安i皻a Bo瞠go Narodzenia, polecam przepis Tatter.

Sk豉dniki:

  • 1 kg m彗i pszennej
  • ½ litra miodu naturalnego
  • 2 szklanki cukru (da豉m 1½)
  • 250 g smalcu lub mas豉
  • ½ szklanki zimnego mleka
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 3-4 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3 przyprawy do piernika
  • 1 造磬a ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii

Wykonanie:

Mas這, mi鏚, cukier, rozpu軼i w garnku o grubym dnie, na ma造m ogniu, doda przyprawy. M彗 przesia z kakao, sod rozpu軼i w mleku. Jajka roztrzepa widelcem, doda wszystkie pozosta貫 sk豉dniki, wymiesza w wi瘯szej misce, przykry papierem do pieczenia i zostawi w ch這dnym miejscu na 5-6 tygodni.

Wprowadzi豉m kilka zmian w przepisie, cz窷 m彗i pszennej zast徙i豉m m彗 篡tni chlebow typ 720. Doda豉m r闚nie niewielk ilo嗆 kakao, dla 豉dniejszego koloru i zmniejszy豉m ilo嗆 cukru. Z ciasta tego z powodzeniem mo積a r闚nie upiec drobne pierniczki. Na pozosta陰 cz窷 przepisu zapraszam po 安i皻ach, pozdrawiam Wszystkich.

ciasto na piernik staropolski

poniedzia貫k, 14 listopada 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/14 18:07:03
Robi豉m go w zesz造m roku ..... jest smaczny, ale nas bardziej zachwyci inny:) pozdrawiam Ule鎥o:)
-
kulinarnespotkania
2011/11/14 20:07:13
mm... bardzo smakowite poczatki:)
-
majanaboxing
2011/11/14 20:27:57
Te nastawi豉m :)




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...