Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Krucha szarlotka

krucha szarlotka

Nie wiem jak to si sta這, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z umieszczeniem tego przepisu na blogu, przepis jest banalnie prosty, a szarlotka pyszna. Dwie warstwy kruchego, rozsypuj帷ego si ciasta, z grubym, wilgotnym od jab貫k 鈔odkiem. Ciasto pomimo tak du瞠j ilo軼i soczystych jab貫k, d逝go pozostaje kruche, nawet na drugi dzie. Chocia nie ukrywam, 瞠 najlepsza jest jeszcze ciep豉 i pachn帷a, posypana cukrem pudrem, polecam!

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

Kruche ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mas豉, lub margaryny
  • 4 鄴速ka
  • szczypta soli
  • sk鏎ka z ½ cytryny

Jab趾a:

  • 2 kg jab貫k
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 造磬a cynamonu

Wykonanie:

Jab趾a umy, obra, pozbawi gniazd nasiennych i pokroi w plasterki. Jab趾a podpra篡 dodaj帷 niewielk ilo嗆 wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, wystudzi.

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda dobrze sch這dzone mas這, cukier puder i rozdrobni na tzw. piasek. Przesypa na stolnic doda 鄴速ka, sk鏎k otart z po這wy cytryny, s鏊 i zagnie嗆 ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci i umie軼i w lod闚ce na p馧 godziny.

Sch這dzon jedn cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 formy, ponak逝wa widelcem i wstawi na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180蚓, podpiec.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 jab趾a, wyr闚na, przykry drug cz窷ci rozwa趾owanego ciasta, ponak逝wa wierzch i ponownie wstawi do piekarnika, piec 50 minut. Lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

Mas這 na ciasto kruche musi by dobrze sch這dzone, najlepiej w這篡 go na kilka minut do zamra瘸lki. Mo積a r闚nie wykorzysta do tego przepisu dobr margaryn, lub u篡 po這wy mas豉 i po這wy margaryny. Jab趾a najlepsze b璠 kwa郾e, np. szara reneta, a do s這dszych warto doda sok z po這wy cytryny. Aby uzyska jeszcze bardziej kruche ciasto mo積a zrobi go z cz窷ciowym dodatkiem m彗i krupczatki, polecam i smacznego:)

krucha szarlotka

krucha szarlotka

wtorek, 08 listopada 2011, urszula_d73
Komentarze
2011/11/08 14:20:58
Nie wiem co takiego jest szarlotce 瞠 wszyscy j uwielbiaj. I ja tez:)
-
2011/11/08 14:45:45
Uwielbiam! Po prostu to ciasto jest wspania貫 :)
Pozdrowienia.
-
2011/11/08 15:25:33
Alez mi narobilas ochoty na szarlotke... Latem zupelnie o niej zapominam, jesienia moglabym ja jesc codziennie :)
-
2011/11/08 15:43:41
Pi瘯na, mo積a zg這dnie patrz帷 na same zdj璚ia
-
2011/11/08 18:28:16
Wspania豉...
-
2011/11/08 22:22:53
ob喚dna :)
-
2011/11/10 13:14:18
Ule鎥o uwielbiam taka najprostsz szarlotke ....ma w sobie tyle smaku ..... a twoje zdjecia - no c騜 zapragn窸am szarlotki przez Ciebie:)
-
2011/11/13 09:43:19
Szarlotka chodzi za mn od miesi帷a, ale nie mam kiedy jej zrobi hlip hlip :)
-
2011/11/14 19:11:32
Fantastycznie wygl康a, pami皻am tak szarlotk z dzieci雟twa... mniam.
-
Go嗆: zainspirowana, user-46-113-77-152.play-internet.pl
2012/02/28 15:27:51
Szarlotka wygl康a bardzo zach璚aj帷o. Moja babcia obchodzi jutro 84 urodziny, a szarlotka jest jej ulubionym ciastem, dlatego mam zamiar j zrobi w formie tortu. Jak Pani uwa瘸, tortownica o 鈔ednicy 27 cm b璠zie odpowiednia do tej proporcji ciasta? ; )
-
2012/02/28 15:36:58
My郵, 瞠 ciasta mo瞠 by troszk za du穎, zrobi豉bym z 2/3 cz窷ci, ale je瞠li zechcesz wy這篡 ciastem tak瞠 boki, to b璠zie ok. Za to jab貫k w szarlotce nigdy za wiele;)
-
Go嗆: zainspirowana, user-46-112-12-201.play-internet.pl
2012/02/28 17:18:04
Serdecznie dziekuj za tak szybk odpowied ; ). Teraz jeszcze zastanawia mnie, czy po podpieczeniu spodu nale篡 go ostudzi przed wy這瞠niem jab貫k i czy nadaj si jab趾a ju gotowe w s這iku, wykonane latem przez mam ; )? Boj si, by ciasto nie nasi彗這 i nie sta這 si gliniaste i niedopieczone. Co by Pani zrobi豉 na moim miejscu? Rozwa瘸m jeszcze podpieczenie spodu dzisiaj wieczorem, pozostawienie pozosta貫j cz窷ci ciasta na noc w lod闚ce i wy這瞠nie jab貫k, pozosta貫j cz窷ci ciasta i upieczenie go jutro po po逝dniu przed samym podaniem ze wzgl璠u na Pa雟k sugesti i ciep貫 jest najlepsze ; ). Ponadto mam zamiar zrobi do niego sos waniliowy. Zatem jeszcze raz uprtzjmie prosz o rad ; )
-
2012/02/28 20:08:16
Studzenie spodu nie jest konieczne, ale mo積a prac podzieli na dwa dni i so鏚 upiec wcze郾iej. Dobrym sposobem, aby ciasto nie nasi彗這 od mokrych jab貫k jest posypanie spodu ciasta przed wy這瞠niem jab貫k kilkoma 造磬ami bu趾i tartej. Jab趾a ze s這ika b璠 odpowiednie, pozdrawiam.
-
Go嗆: zainspirowana, user-31-175-225-105.play-internet.pl
2012/02/28 23:11:29
W豉郾ie zagniot豉m ciasto ; ). A w takim wypadku, je郵i chc prac podzieli na dwa dni, lepiej sp鏚 tylko podpiec przez 10 min wskazane w przepisie czy upiec do ko鎍a?
-
2012/02/29 10:17:06
Lepiej upiec na jasnoz這ty kolor.
-
Go嗆: zainspirowana, user-46-113-232-1.play-internet.pl
2012/02/29 10:48:26
Dzi瘯uje bardzo za wszelkie rady i wskaz闚ki, na pewno si do nich zastosuj ; ) Pozdrawiam gor帷o!




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...