Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Miodownik z jab趾ami

miodownik z jab趾ami

Na prawdziwym miodzie, pachn帷y i z這cisty. Suchy po upieczeniu, ale po prze這瞠niu pra穎nymi, kwa郾ymi jab趾ami nabiera wilgoci, staje si mi瘯szy i z ka盥ym dniem coraz lepszy. Warto upiec go troch wcze郾iej, aby mia czas przesi彗n望 aromatem miodu i jab貫k. Upiek go jeszcze raz na 安i皻a, polecam!

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 6 造瞠k miodu lipowego
  • 100 g mas豉
  • 2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 6 szklanek m彗i pszennej

Jab趾a:

  • 2 kg jab貫k, np. szara reneta
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 galaretki o smaku pomara鎍zowym (na ½ litra wody ka盥a)

Dodatkowo:

  • wi鏎ki kokosowe, do wyko鎍zenia

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi na parze z dodatkiem cukru na puszysty, g瘰ty krem. Doda mi鏚, mas這, wymiesza do rozpuszczenia, wystudzi. M彗 przesia, 鄉ietan wymiesza z sod oczyszczon. Wszystkie sk豉dniki po陰czy. Ciasto owin望 w foli spo篡wcz i wstawi na kilka godzin do lod闚ki, najlepiej na 8-12 h.

Ciasto podzieli na 3 cz窷ci, rozwa趾owa ka盥 na wielko嗆 formy, g瘰to ponak逝wa. Form wysmarowa mas貫m. Piekarnik nagrza do 180ºC, piec placki do zarumienienia 10-12 minut.

Jab趾a umy, obra, pozbawi gniazd nasiennych, pokroi na mniejsze kawa趾i. Podpra篡 z dodatkiem niewielkiej ilo軼i wody, doda cukier, lekko odparowa. Wy陰czy gaz, wsypa dwie galaretki, wymiesza i przetrze przez g瘰te sito.

Upieczone, wystudzone placki przek豉da ciep造mi jab趾ami. Wierzch posmarowa cie雟z warstw i posypa wi鏎kami kokosowymi.

Ciasto mo積a podzieli te na 4 cz窷ci i upiec cie雟ze placki. Sch這dzone ciasto jest bardzo plastyczne, 豉dnie si wa趾uje i nie potrzeba zbyt du穎 m彗i do podsypywania. Upieczone placki przek豉damy ciep造mi jab趾ami, aby mog造 odpowiednio zmi瘯n望. Najlepiej sk豉da go w formie wy這穎nej foli aluminiow, warto ciasto r闚nie obci捫y, smacznego:)

miodownik z jab趾ami

miodownik z jab趾ami

pi徠ek, 11 listopada 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/11 13:37:00
Czekam, uwielbiam ciasta na miodzie :)
-
Go嗆: zajadamy!, 95.108.79.*
2011/11/11 13:53:39
Zapowiada si wspaniale! Te kocham ciasta na miodzie, ale miodownika z jab趾ami jeszcze nigdy nie robi豉m - zawsze z mas z kaszy manny, wi璚 to mo瞠 by fajna odmiana :)
-
majanaboxing
2011/11/11 14:48:57
Och,ale to cudo i jakie pi瘯ne zdj璚ia! Podziwiam!:)
-
2011/11/11 18:13:58
Ule鎥o czekam z niecierpliwosci:)
-
2011/11/11 19:25:35
Bardzo apetyczny!
-
karmel-itka
2011/11/12 00:10:55
uciecha dla oka!
wygl康a osza豉miaj帷o.



www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
-
flusso
2011/11/12 12:11:08
Jaki on cudownie z這cisty :)
-
aluubaluu
2011/11/12 14:19:40
Genialny blog i wspania貫 wypieki, co czuj ,瞠 b璠 tu wpada豉 cz窷ciej :)
-
Go嗆: do-kawy.blog.onet.pl, *.dynamic.chello.pl
2011/11/14 10:13:13
Jej jak mi 鈍i皻ami zapachnia這 od tego ciasta :) pozdrawiam




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...