Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z masą migdałową

szarlotka z masą migdałową

Dorodne, wspaniałe jabłka, jak co roku o tej porze, są najpopularniejszym rodzimym owocem na straganach. Warto po nie sięgać jak najczęściej, gdyż to nieocenione źródło witamin, pektyn, błonnika i składników mineralnych. Zachęca również cena, jesienne jabłka są najtańsze. Najbardziej znanym wypiekiem z jabłkami w Polsce, bez wątpienia jest szarlotka, tak jest też w moim domu, lubimy ją wszyscy, bez wyjątku. Szarlotka z masą migdałową, jaką zaproponowała Agnieszka, zaskoczyła nas nie tylko eleganckim, wyrafinowanym wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Połączenie budyniu, z ubitymi na sztywno białkami i mielonymi migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę, z prostej, tradycyjnej szarlotki, powstała nietypowa wersja. Zachęcam Was do wypróbowania, a przepis cytuję za autorką.  

Składniki na formę 28cm x 35cm;

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jasnobrązowego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Masa:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)
  • 375 ml tłustego mleka
  • 125 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 50 g masła
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropli olejku migdałowego
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 175 g cukru
  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szarej renety)
  • 150-200 g dżemu morelowego lub galaretki z jabłek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i brązowym. Dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść. Dodać żółtka i ponownie szybko zagnieść. Teraz stopniowo dodawać śmietanę, aż ciasto utworzy kulę (nie trzeba dodawać całej ilości, wystarczy tylko tyle śmietany, żeby się dobrze zagniotło). Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30 min. Nagrzać piekarnik do 180ºC. Ciastem z lodówki wyłożyć blaszkę, wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Podpiec ok. 10 min w piekarniku. Wystudzić. 

Ugotować budynie bez cukru na mleku i mleku skondensowanym. Do ciepłego budyniu dodać 50 g masła, wmieszać migdały i ekstrakt migdałowy. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Połączyć z wystudzonym budyniem, dodając najpierw kilka łyżek piany i dobrze mieszając, a potem już ostrożnie resztę piany, tylko do połączenia się w jednolitą masę.

Jabłka poszatkować w cienkie plasterki i wymieszać z dżemem. Ilość użytego dżemu zależy od kwaśności jabłek, im słodsze owoce tym mniej go będzie potrzeba. Wyłożyć jabłka na podpieczony, wystudzony spód, na nie rozsmarować migdałową masę, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z zamrażarki. Piec przez ok. 60 min w 180ºC.

Ciasto przed pokrojeniem musi całkowicie wystygnąć, najlepiej zrobić go dzień wcześniej. Jeżeli zależy Wam na tym, aby porcje były idealnie równe, to można  zupełnie wystudzone ciasto, wstawić na  godzinę do zamrażalki. Jeżeli tak jak ja, nie wyobrażacie sobie szarlotki bez cynamonu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go do poszatkowanych jabłek, w ilości, jaka Wam odpowiada. Ciasto jest nie za słodkie, więc jeżeli użyjecie bardzo kwaśnych jabłek, to można do nich dodać odrobinę cukru, lub oprószyć wierzch szarlotki cukrem pudrem, polecam i życzę smacznego!

szarlotka z masą migdałową 

środa, 02 listopada 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/11/02 11:46:20
Wygląda genialnie!
-
Gość: Tyna, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2011/11/02 12:49:59
Prezentuje się naprawdę wspaniale! Pycha:)
-
wiosenka27
2011/11/02 14:23:34
Chętnie wypróbuję:)
-
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2011/11/02 14:37:32
Wyglada jak z dobrej cukierni! Zapisuje, jako wielka fanka szarlotek bede musiala wyprobowac i te.
-
2011/11/02 17:11:14
Przepiękna! Chętnie się skuszę :)
Pozdrawiam.
-
beolha
2011/11/02 18:00:48
Ale obłędne ciasto, muszę je zrobić!
-
karmel-itka
2011/11/02 19:23:54
oj, prezentuje się... och, niebiańsko!
koniecznie zapisuję.


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/11/02 19:40:53
Bardzo elegancka i przepyszna .... duże mniammmmmmm !:)

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/11/02 20:09:20
Ależ ono musi być pyszne!
-
niepokornik
2011/11/02 20:47:37
piękna jest!
-
2011/11/03 17:10:14
Uleńko ta szarlotka jest po prostu niebiańska:) to taka wersja totalnie wypasiona:) muszę ją przygotować:)
-
zawsze.e.ewelajna
2011/11/08 01:27:42
szarlotkę i talerz ...- biorę wszystko!
-
Gość: Hallo Kitty, *.trynek.osi.pl
2011/11/10 22:11:25
witam!
zupełnie przez przypadek ,szukając jakiegoś przepisu znalazłam twoje przepisy i jestem z tego ogromnie zadowolona o mojej rodzinie już nie wspomnę.Oczywiście musiałam natychmiast wypróbować przepis na biszkopt i gnasz czekoladowy. WYSZŁO SUPER ,a gnasz robiłam po raz pierwszy.Następnie zrobiłam tort Praga i to dopiero jest objawienie. Masa rewelacyjna ja dodałam jeszcze trochę rumu, a zamiast kakao razem z jajkiem i mlekiem kondensowanym rozpuściłam gorzką czekoladę.Po prostu niebo w ustach.Jutro biorę się za szarlotkę z kremem migdałowym.Już czuję podniecenie.Słodko pozdrawiam
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2012/09/24 15:58:59
Czy można zastąpić mleko skondensowane zwykłym i czy wpłynie to na jej smak?
-
Gość: mla, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/01 21:29:11
Kiedyś zrobiłam...była pyszna! Dzięki za przepis.




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...