Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami. Połączenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Kluski z makiem na Wigilię

kluski z makiem na Wigilię

Tradycyjna, wigilijna potrawa, jedno z dwunastu dań w domu moich rodziców podczas Wigilii. Podawane pod koniec kolacji,  słodkie od miodu, bogate w bakalie i mak. Najlepsze z masą makową i makaronem własnej roboty, ale oczywiście niekoniecznie. W naszej rodzinie wyczekiwane przez wszystkich, bez wyjątku, polecam.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 400 g makaronu, łazanki, kokardki
  • 400 g masy makowej z bakaliami
  • 50 g masła
  • bakalie do dekoracji
  • skórka pomarańczowa kandyzowana, do dekoracji

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku. Ugotowany makaron wymieszać z roztopionym masłem i masą makową, przed podaniem udekorować bakaliami.

Kluski z makiem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można również dodać więcej miodu i bakalii wg własnego gustu. Koniecznie przygotujcie kluski z makiem, w tym roku u siebie w domu, gorąco polecam!

kluski z makiem na Wigilię 

wtorek, 06 grudnia 2011, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/06 13:51:46
a wiesz Kochana, ze ja nigdy nie jadłam klusek z makiem ... a żałuje bo wyglądają pysznie:)
-
Gość: Jadłonomia, *.direct-adsl.nl
2011/12/06 14:17:16
U nas nigdy klusek z makiem nie było, więc też nie jadłam. Jest za to kutia i makowiec, też pełen skórek pomarańczowych :)
-
zauberi
2011/12/06 19:13:46
obowiązkowe danie podczas Wigilii w moim domu :), czekam najbardziej właśnie na kluseczki, pysznie Twoje wyglądają
-
majanaboxing
2011/12/06 19:31:03
Jak ja bym zjadła takie kluski!!!:))
-
sowa_nie_sowa
2011/12/09 16:37:08
Ja też nigdy nie jadłam i pierwszy raz mi taka ochota na nie przyszła:)
Twoje bardzo smakowite, może sobie zrobię, niekoniecznie na Wigilię...?
Pozdrowienia!




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...