Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
Blog > Komentarze do wpisu

Barszcz czerwony czysty

na zakwasie z buraczk闚 獞ik這wych

barszcz czerwony czysty

Klasyczny, na naturalnym zakwasie z burak闚 獞ik這wych, doprawiony czosnkiem i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem. Intensywny w smaku, esencjonalny o pi瘯nej barwie. Wymaga wcze郾iejszego przygotowania zakwasu buraczanego, a tak瞠 dobrego bulionu mi瘰no-warzywnego lub warzywnego. Najcz窷ciej podawany z uszkami, pasztecikami, krokietami lub pieczywem czosnkowym.

Zakwas z burak闚 獞ik這wych:

  • 1 kg burak闚 獞ik這wych, najlepiej odmiany o intensywnej barwie np. Czerwona Kula
  • 1 l wody, przegotowanej i ostudzonej
  • 1 kopiata 造磬a soli kamiennej niejodowanej
  • 1-2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • 3-4 z帳ki czosnku

Buraki umy, obra i pokroi na cieniutkie plasterki. U這篡 w szklanym s這ju lub kamionkowym garnku, docisn望. Wod zagotowa, rozpu軼i s鏊, (w ciep貫j wodzie znacznie 豉twiej to zrobi), przestudzi. Zala przygotowane buraki, doda przyprawy i czosnek, nakry czyst 軼iereczk lub gaz i zostawi na kilka dni w temperaturze pokojowej do ukiszenia. Aby przy酥ieszy proces kiszenia mo積a doda kawa貫k sk鏎ki od chleba razowego, pieczonego na zakwasie. Podczas kiszenia zbiera powsta陰 pian.

Barszcz czerwony czysty (6-8 porcji):

  • 1 l zakwasu buraczanego, wraz z burakami
  • 1 l wywaru warzywnego lub mi瘰no-warzywnego
  • 2 z帳ki czosnku
  • suszony majeranek
  • s鏊 i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • cukier do smaku

Do gotuj帷ego si wywaru mi瘰no-warzywnego doda odcedzone z zakwasu buraczki 獞ik這we, doda majeranek, obrany, pokrojony czosnek i gotowa na ma造m ogniu oko這 15-20 minut, do momentu gdy buraki strac kolor, odcedzi. Do wywaru doda zakwas buraczany i doprowadzi do wrzenia, zdj望 z ognia, doprawi sol, 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem i dos這dzi do smaku.

barszcz czerwony czysty

wtorek, 03 stycznia 2012, urszula_d73

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/01/03 17:47:06
Wygl康a cudownie! uwielbiam barszczyk czerwony :)
Pi瘯ny masz talerzyk:)
-
Go嗆: kachna, 109.255.74.*
2012/01/03 18:26:06
pycha! :)

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
dusiowaa
2012/01/03 19:32:09
郵iczne oka ma:)
-
2012/01/04 11:39:21
Uwielbiam domowy barszczyk ....a taki na zakwasie to ju prawdziwe smakowe cudo:) pozdrawiam Ule鎥o:)
-
kini1812
2012/01/04 20:50:33
jak ja uwielbiam czerwony barszcz! tak mi si zachcia這 teraz barszczyku, z uszkami... lub z pasztecikami z kapust. mniam!
-
6benek
2015/04/19 10:35:56
Pi瘯ny czerwony kolor, pi瘯ne zdj璚ia. Dzisiaj spr鏏uj podobny zrobi




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...